ဆီကို ေရလိုခ်ဳိးခဲ့ေသာ ျမန္မာ။ ယခု ဆီကိုလည္း ေရမခ်ဳိးႏိုင္၊ ေဆး႐ိုးလည္း မီးမလႈံႏိုင္ေသာ ကပ္ဆိုက္ခဲ့ေလၿပီ။ ဘိုးေဘးအစဥ္အဆက္ကတည္းက စားသုံးခဲ့ေသာ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ေနရာမွာ ေရာင္းတန္းဝင္ အေရာအေႏွာဆီမ်ား ေနရာယူလာခ်ိန္ အိမ္ရွင္မမ်ားလည္း ဆီကို ေရလိုမခ်ဳိးႏိုင္ေတာ့ေခ်။ ေသာက္သုံးေရသန္႔ စစ္စစ္ရွားသလို၊ စားသုံးဆီသန္႔ စစ္စစ္လည္း ရွားေနသည္။
မၾကာေသးမီကလည္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဦးစီးဌာန (FDA) က စားအုန္းဆီႏွင့္ စားသုံးဆီ အေရာမ်ားကို ေျမပဲဆီသန္႔အျဖစ္ ေရာင္းခ်ေနေသာ ဆီအမွတ္တံဆိပ္ ၁၀ ခုကို တရားဝင္ ေၾကညာသြားခဲ့သည္။ ထူးျခားသည္က ႐ုပ္သံမီဒီယာမွာ ယခင္က ေၾကာ္ျငာဖူးေသာ ေျမပဲဆီတံဆိပ္တစ္ခု ပါဝင္ေနတာ ေတြ႔ရသည္။ ယင္းအခ်က္ကပင္ စားသုံးသူမ်ားအတြက္ သံသယတိုးစရာ “သို႔ေလာ သို႔ေသာ ေမးခြန္းမ်ား” ထပ္မံထြက္ေပၚလာျခင္း ျဖစ္သည္။
ေျပာကုန္ၾကၿပီ
ေျမပဲဆီ ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ေရး လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦး ျဖစ္သူ ဦးဇင္လင္းဦး ကိုယ္တိုင္ ျပည္တြင္းရွိ ေျမပဲဆီအမ်ားစုမွာ စားသုံးသူ ဝယ္ယူႏိုင္ေသာ ေစ်းႏႈန္းေပၚ မူတည္ၿပီး အေရာအေႏွာမ်ား ထည့္သြင္းေရာင္းခ်ၾကေၾကာင္း ဖြင့္ဟခဲ့ျခင္းက အေရာအေႏွာဆီအေရး ေဖာက္သည္ခ်စရာ ျဖစ္လာသည္။
“ဒီေစ်းကြက္က ေစ်းဝယ္သူနဲ႔ ေရာင္းသူနဲ႔ၾကားက နားလည္မႈတစ္ခု အေနနဲ႔ ေပၚလာတဲ့ ေစ်းကြက္တစ္ခုလို႔ ေျပာလို႔ရတယ္” ဟု ၎က ဆိုသည္။
ေရွးျမန္မာမ်ားက ဆီကို ႀကိတ္ဆုံမွာ ကိုယ္တိုင္ႀကိတ္ စားသုံးမွ ေက်နပ္ၾကေသာ လူမ်ဳိးမ်ား ျဖစ္ခဲ့ၾကသည္။ ေခတ္အဆက္ဆက္ လူဦးေရႏွင့္ ေနထိုင္မႈပုံစံ ေျပာင္းလဲလာၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ ဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားက ေခတ္ေကာင္းတစ္ေခတ္ ျဖစ္လာခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ ျပည္တြင္းစားသုံးဆီ လုံေလာက္မႈ မရွိသည့္အခါ ျပည္ပမွ စားသုံးဆီမ်ဳိးစုံကို ကုန္သြယ္လမ္းေၾကာင္းမ်ဳိးစုံမွ တစ္ဆင့္ တင္သြင္းခဲ့ရၿပီး လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ႏွစ္စဥ္ အေမရိကန္ေဒၚလာ သန္းႏွင့္ခ်ီ ဝယ္ယူတင္သြင္းလ်က္ ရွိသည္။
ယခင္က ပဲ၊ ႏွမ္းဆီကိုသာ စားခဲ့ေသာ ျမန္မာမ်ားက ျပည္ပမွ တင္သြင္းေသာ စားအုန္းဆီ၊ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ပဲပိစပ္ဆီႏွင့္ ေနၾကာဆီတို႔ကို ေျပာင္းလဲသုံးစြဲရာမွ တစ္ဆင့္ ျပည္တြင္းစားသုံးဆီ ေစ်းကြက္ကို အသာစီးႏွင့္ ယွဥ္ၿပဳိင္လာခဲ့သည္။
ဤကား ေရာဆီအေရးေတာ္ပုံ၏ နိဒါန္းအစပ်ဳိး ျဖစ္ပါသည္။
ေရာဆီ ျမစ္ဖ်ားခံရာ
အိႏၵိယႏိုင္ငံတြင္ ယမုံနာ ကုသိုလ္ျဖစ္ ေဆးခန္းတည္ေထာင္ထားသူ ေဒါက္တာတင့္ေဆြက ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရာဆီေစ်းကြက္သည္ ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ ကာလကတည္းက စတင္ေပၚေပါက္ေနၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကားဖူးသည္။
ယခင္တုန္းက ပဲဆီထဲ ႏွမ္းဆီေရာသည္။ ယခုႏွမ္းဆီႏွင့္ မလုံေလာက္ေတာ့ဘဲ တျခားစားသုံးဆီမ်ား ထပ္ေရာလာသည္။ အခ်ဳိ႕က ဝက္ဆီ၊ အမဲဆီကဲ့သို႔ တိရစာၦန္ဆီမ်ား ေရာေႏွာၾကသလို၊ အခ်ဳိ႕က ျပန္ေၾကာ္ဆီကို ေရာေႏွာၾကေၾကာင္း စားသုံးသူ အသိုင္းအဝိုင္းတြင္ တစ္ဆင့္စကား တစ္ဆင့္နား ျပန္႔ႏွံ႔လ်က္ရွိသည္။
ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ ဆင္ေျခဖုံးရပ္ကြက္ ေစ်းမ်ားတြင္ ေျမပဲဆီကို ဟင္းရြက္ဆီ၊ စားအုန္းဆီမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာၿပီး ပဲ႐ိုး (ေျမပဲဆီ႐ိုး႐ိုး)၊ ပဲ႐ိုးရွယ္ (ေျမပဲဆီရွယ္) အျဖစ္ တစ္ပိႆာကို က်ပ္ႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္မွ က်ပ္ေလးေထာင္ ေက်ာ္အထိ ေရာင္းခ်ေနေသာ ေစ်းကြက္လည္း ရွိေသးသည္။ အခ်ဳိ႕က ေရာေႏွာ႐ုံတင္မကဘဲ စားအုန္းဆီကို ေျမပဲဆီသန္႔ဟု လိမ္လည္ေရာင္းခ်ျခင္းလည္း ရွိသည္။ စားအုန္းဆီကို ပဲဆီေျပာင္းဖို႔က မ်ားစြာခက္ခဲလွေသာ ကိစၥမဟုတ္ပါ။ ပဲဆီအနံ႔ ဘူးတစ္ဘူးသာ လိုအပ္ေလသည္။
ၾသဂုတ္လအတြင္း FDA ထုတ္ျပန္ခဲ့ေသာစာရင္းတြင္ စားအုန္းဆီကို ပဲဆီသန္႔အျဖစ္ တုပေရာင္းခ်ေနေသာ တံဆိပ္ေလးမ်ဳိး ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ယင္းက FDA က လက္လွမ္းမီရာ စစ္ေဆးထားေသာ ဆီတံဆိပ္ စာရင္းသာ ရွိေသးသည္။ ေစ်းကြက္အတြင္း အရည္အေသြး မစိစစ္ရေသးေသာ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ ေျမပဲဆီလုပ္ငန္း ေျမာက္ျမားစြာ က်န္ရွိေနေသးသည္။
ယင္းေၾကာင့္ပင္ အိမ္ေထာင္ရွင္မတိုင္းက ေရာဆီ၊ ေျမပဲဆီတုႏွင့္ မမိေရးအတြက္ ကိုယ္ပိုင္အသိႏွင့္သာ ဆုံးျဖတ္ဝယ္ယူရသည္။ ဆုံးျဖတ္ေရြးခ်ယ္ရန္ပင္ ေခါင္းခဲစရာ။
“ပဲဆီအသန္႔ရဖို႔က ရွားလည္းရွားတယ္။ ေစ်းလည္းႀကီးတာကိုး။ စားအုန္းဆီက်ေတာ့ မစားရဲလို႔ ေစ်းလည္းသင့္တဲ့၊ ခဲလည္းမခဲတဲ့ ဟင္းရြက္ဆီေလး ရွာႀကံသုံးရတာေပါ့” ဟု ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေန အိမ္ေထာင္ရွင္မတစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚခင္ေအးက ဆိုသည္။
ဆီကို ေရခ်ဳိးေသာ ႏိုင္ငံ
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းျခင္းကို ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းႏွင့္ ျမန္မာ့စီးပြားေရးေကာ္ပိုေရးရွင္း (MEC) က အဓိက လုပ္ကိုင္ၾကသည္။ ဥပေဒအရ မည္သူမဆို စားအုန္းဆီ တင္သြင္းခြင့္ ရွိေသာ္လည္း အဓိက လုပ္ကိုင္ေနၾကသူမ်ားမွာ အစိုးရႏွင့္ နီးစပ္သည္ဟု သတင္းမ်ား ထြက္ေပၚလ်က္ရွိေသာ လုပ္ငန္းရွင္ႀကီးမ်ားသာ ျဖစ္သည္။
စားအုန္းဆီ တင္သြင္းျဖန္႔ျဖဴးျခင္းကို ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းႏွင့္ MEC က အဓိက ခ်ဳပ္ကိုင္ထားၾကသည္။ ျပည္တြင္းျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်သူတို႔က ၎တို႔ထံမွတစ္ဆင့္ ဝယ္ယူၾကရသည္။
လူဦးေရ ၅၁ သန္းေက်ာ္သာ ရွိေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းႏႈန္းသည္ ႏွစ္စဥ္ တန္သုံးသိန္းခြဲေက်ာ္မွ ေလးသိန္းေက်ာ္အထိ ရွိျခင္းက အေကာင္းဘက္ ဦးတည္ေသာ လကၡဏာ မဟုတ္ေခ်။
ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား၏ ေျပာၾကားခ်က္မ်ားအရ လူတစ္ဦးခ်င္းစီသည္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ဆီေျခာက္ပိႆာ ဝန္းက်င္ စားသုံးေၾကာင္း သိရွိရသည္။
ယင္းအျပင္ ျပည္တြင္းသို႔ တင္သြင္းေသာ တန္ခ်ိန္ ၄၀,၀၀၀ ဝန္းက်င္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း တစ္ခုတည္းက တင္သြင္းေသာ အေရအတြက္ျဖစ္ၿပီး MEC တင္သြင္းမႈ မပါဝင္ေသးေခ်။ MEC ၏ တင္သြင္းမႈ မည္ေရြ႕မည္မွ် ရွိသည္ကို “စာရင္းမရွိ” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း ဗဟိုအလုပ္အမႈေဆာင္ အဖြဲ႔ဝင္ ဦးဆန္းလင္းက ဆိုသည္။
စားအုန္းဆီကို မေလးရွားႏိုင္ငံႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံတို႔မွ အမ်ားဆုံးတင္သြင္းၿပီး အျခားစားသုံးဆီ ဘူးမ်ားကိုလည္း ထိုင္း-ျမန္မာနယ္စပ္၊ တ႐ုတ္-ျမန္မာနယ္စပ္မွ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္းသို႔ စာရင္းမဲ့ အလွ်ဳိလွ်ဳိ တင္သြင္းလ်က္ရွိသည္။
ဤမွ်လူဦးေရသာ ရွိေသာ ႏိုင္ငံက ဆီကို ေရလိုဆက္သုံးေနၿပီဆိုလွ်င္ ေနာက္ဆက္တြဲ မည္သို႔ ႀကံဳေတြ႔လာမည္ေလာ ေတြးေတာစရာ ရွိလာသည္။
စိုးရိမ္မွတ္ ေရခ်ိန္
တကယ္ေတာ့ ဆီသုံးစြဲမႈမ်ားေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ားအတြက္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ဳိးမ်ားက ယခုခ်ိန္တည္းက စတင္ျမင္ေနရပါၿပီ။
ၿမဳိ႕ျပေန လူတန္းစားမ်ားတြင္ ေသြးတိုးႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း သိသိသာသာ ျမင့္တက္လာေနၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ လက္ရွိလူဦးေရ၏ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ ခံစားေနရေၾကာင္း ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ (WHO) ၏ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါကာကြယ္ ထိန္းသိမ္းေရး စီမံခ်က္ မန္ေနဂ်ာ ေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ္က ၂၀၁၄ ခုႏွစ္က သတိေပး ေျပာၾကားထားသည္။ လက္ရွိတြင္ အသက္ ၄၀ မွ ၆၀ ၾကား အလုပ္လုပ္ႏိုင္ေသာ အရြယ္၌ ေသြးတိုးႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း မ်ားေနေၾကာင္း က်န္းမာေရး စစ္တမ္းမ်ားအရ သိရသည္။
ယခင္က ၿမဳိ႕ျပလူထုတြင္သာ အျဖစ္မ်ားေသာ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိႏွင့္ ႏွလုံးေရာဂါမ်ားသည္ ဆီအတု ျပႆနာမ်ားေၾကာင့္ ေက်းလက္ေဒသတြင္ ျဖစ္ပြားႏႈန္း တရိပ္ရိပ္ ျမင့္တက္ေနၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတာင္တြင္းႀကီးၿမဳိ႕ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး ဆရာဝန္ ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြက ေျပာၾကားထားသည္။
စိုးရိမ္ေရမွတ္ ေက်ာ္လြန္ခဲ့ေသာ အေျခအေန ေရာက္ေနပါၿပီ။ သို႔ေသာ္ လူထုအတြင္း ဆီသုံးစြဲမႈ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာျခင္း မရွိေခ်။ တစ္ႏွစ္လွ်င္ စားသုံးဆီ သုံးစြဲႏႈန္း တန္ခ်ိန္ ေျခာက္သိန္းအထိ ရွိေနဆဲျဖစ္သည္။ ယင္းေၾကာင့္ ေရာေႏွာဆီမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ က်န္းမာေရးအရ သတိျပဳရမည့္ အေျခအေနျဖစ္ေနေၾကာင္း အစားအေသာက္ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္းေရး ပညာရွင္ ေဒါက္တာဦးစိုးျမတ္ထြန္းက ထပ္ေလာင္းသတိေပးခဲ့ျပန္သည္။
“ဆီကေတာ့ ဆီပဲ။ ပဲဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီ သဘာဝခ်င္းကေတာ့ မတူဘူး။ သုံးလို႔ေတာ့ ရတယ္။ စားလို႔ေတာ့ ရတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆီမဟုတ္တဲ့ ဆီျဖစ္ေနရင္ မေကာင္းဘူး” ဟု ၎က သုံးသပ္ေျပာၾကားသည္။
ျပည့္ဝဆီ အမ်ဳိးအစား စားအုန္းဆီကို ျမန္မာႏိုင္ငံဘက္က စားသုံးဆီအျဖစ္ မွာယူသုံးစြဲေနသလို တ႐ုတ္၊ အိႏၵိယ၊ အာဖရိကႏွင့္ ဥေရာပႏိုင္ငံတို႔တြင္ လက္ရွိအခ်ိန္ထိ တန္ခ်ိန္သန္းႏွင့္ခ်ီ တင္သြင္းေနဆဲ ျဖစ္သည္။ ဆိုလိုသည္က ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ စားသုံးဆီေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚေနျခင္းသည္ စားအုန္းဆီေၾကာင့္ခ်ည္းပဲလား၊ စားအုန္းဆီကို သုံးစြဲနည္းလမ္းမက်ျခင္းေၾကာင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေနျခင္းေလာ သုံးသပ္ခ်ိန္တန္ေပၿပီ။
“စားအုန္းဆီမွာလည္း စက္မႈလုပ္ငန္းေတြမွာ သုံးတဲ့ စားအုန္းဆီခဲေတြကို သုံးတာရွိတယ္။ အေၾကာ္ခံဆီလို႔ ေခၚတဲ့ ေျမာင္းဆီေတြ သုံးေနတာေတြ ရွိတယ္။ ဒါေတြေၾကာင့္ စားသုံးသူေတြက ယုံၾကည္မႈ ေလ်ာ့လာတာလို႔ ေျပာလို႔ရတယ္” ဟု ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြက ေျပာၾကားသည္။
သိမ္ႀကီးေစ်းလို ေနရာမ်ဳိးတြင္ပင္ အနံ႔အတုေပါင္းမ်ားစြာ၊ ဆိုးေဆးေပါင္းမ်ားစြာ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိေနျခင္းကလည္း တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ ပဲဆီအတု၊ အရည္အေသြးနိမ့္ စားအုန္းဆီမ်ား ထြက္ေပၚရန္ လမ္းေၾကာင္းေပးသလို ျဖစ္ေနသည္။
ျပည္တြင္းက ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေသာ ဆီစက္မ်ား မလည္ပတ္ႏိုင္ေသးဘဲ ေစ်းကြက္ထဲတြင္ ေျမပဲဆီသန္႔မ်ား ေဖာေဖာသီသီ ေတြ႔ရွိေနျခင္းက မည္သူတို႔တြင္ တာဝန္ရွိေနမွန္း အေျဖရွာရေတာ့မည္။
ဝိသမေလာဘ
ေနာက္ဆုံးအေျဖက ဝိသမေလာဘ တစ္ခုေၾကာင့္သာ အေျဖထြက္လာခဲ့သည္။
ျပန္ေၾကာ္ဆီကို မည္းနက္ေနသည္အထိ အႀကိမ္ႀကိမ္သုံးစြဲျခင္း၊ အရည္အေသြးနိမ့္ ေရာဆီမ်ားကို စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းတြင္ သုံးစြဲေနျခင္း၊ ေရာေႏွာဆီမ်ားကို အနံ႔တု၊ အေရာင္တုမ်ားထည့္ကာ ဆီသန္႔စစ္စစ္ဟုဆိုၿပီး လိမ္လည္ေရာင္းခ်ေနျခင္းတို႔ကုိ မည့္သည့္ေလာဘ ေခါင္းစဥ္ေအာက္တြင္ ထည့္သြင္းသင့္သနည္း။
အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာသန္းထြဋ္ကမူ အႏၲရာယ္ရွိ စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ေနသူမ်ားကို အမ်ဳိးသားရန္သူ စာရင္းထဲထည့္ရန္ အတိအလင္း ေျပာၾကားထားသည္။
သို႔ေသာ္ ရန္သူစာရင္း ထဲထည့္႐ုံႏွင့္ မလုံေလာက္ေသးပါ။ ရန္သူဆိုလွ်င္ တိုက္ရမည္။ ယင္းတာဝန္ကို မည္သူ႔က ရဲရဲႀကီး တာဝန္ယူရဲမည္နည္း။
“ကြၽန္ေတာ္တို႔မွာ တာဝန္ရွိတယ္။ တာဝန္လည္း ယူမွာပါ” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးေရးဌာန အလုပ္႐ုံေဆြးေႏြးပြဲတြင္ ေဒါက္တာသန္းထြဋ္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္း နယ္စပ္ႏွင့္ ပင္လယ္ေရေၾကာင္းမွ တင္သြင္းလာေသာ စားအုန္းဆီကို ကုန္သြယ္မႈ ျမႇင့္တင္ေရးႏွင့္ စားသုံးသူေရးရာ ဦးစီဌာနက တာဝန္ယူစစ္ေဆးၿပီး FDA ေထာက္ခံခ်က္ မရွိဘဲ တင္သြင္းလာေသာ ဆီမ်ားကို ဖမ္းဆီးေၾကာင္း ယင္းဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဦးညႊန္႔ေအာင္က ဆိုသည္။ တစ္ႏိုင္ငံလုံး အတိုင္းအတာႏွင့္ ေရာဆီ၊ ဆီအတု အေရးကိစၥကိုမူ ေျဖရွင္းရန္ကား အေျဖမထြက္ေသးေခ်။
”ေတာင္တြင္းႀကီး ၿမဳိ႕ေလးထဲမွာကို ဆီဆိုင္က ၃၀ ေလာက္ရွိတာ။ တစ္ႏိုင္ငံလုံးဆိုရင္ ဒါကို FDA က ဘယ္လိုလုပ္ လိုက္စစ္ႏိုင္မလဲ။ ဒါေတြကို ဘယ္လိုမွ ထိန္းခ်ဳပ္လို႔ မရေသးဘူး” ဟု စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး လႈပ္ရွာေနသူ ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြက သုံးသပ္သည္။
ေလာဘေၾကာင့္ ျဖစ္လာေသာ ေရာေႏွာဆီအေရးကုိ ေၾကာက္လန္႔၍ ၁၄ ႏွစ္ အရြယ္ကတည္းက စားသုံးခဲ့ေသာ စားအုန္းဆီေနရာတြင္ လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ကမွ ပဲဆီေျပာင္းလဲသုံးစဲြခဲ့သူ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္အရြယ္ အိမ္ေထာင္ရွင္မတစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚအိအိခိုင္က ယခုကဲ့သို႔ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
“ဝက္ဆီေတြ ဘာေတြေရာတယ္ ဆိုကတည္းက ခ်က္ခ်င္းေျပာင္းစားပစ္တာ။ ပဲဆီဆိုလည္း နည္းနည္းပဲ စားေတာ့တယ္။ စားအုန္းဆီဆို လုံးဝမစားေတာ့ဘူး”
ဆီကိုလည္း ေရလိုခ်ဳိးရန္၊ ေဆး႐ိုးလည္း မီးလႈံရန္ မဆိုထားဘိ၊ အသက္ေႁခြမည့္ ဆီအတုမမိရန္ မနည္းေရွာင္ေနရသည့္ ေရာရာေခတ္ ျဖစ္ေနေလၿပီ။
Written by လဲ့ရည္ျမင့္၊ Contributed by ရဲႏုိင္ဦး
thevoicemyanmar
ေရာဆီ ျမစ္ဖ်ားခံရာ
အိႏၵိယႏိုင္ငံတြင္ ယမုံနာ ကုသိုလ္ျဖစ္ ေဆးခန္းတည္ေထာင္ထားသူ ေဒါက္တာတင့္ေဆြက ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရာဆီေစ်းကြက္သည္ ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ ကာလကတည္းက စတင္ေပၚေပါက္ေနၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကားဖူးသည္။
ယခင္တုန္းက ပဲဆီထဲ ႏွမ္းဆီေရာသည္။ ယခုႏွမ္းဆီႏွင့္ မလုံေလာက္ေတာ့ဘဲ တျခားစားသုံးဆီမ်ား ထပ္ေရာလာသည္။ အခ်ဳိ႕က ဝက္ဆီ၊ အမဲဆီကဲ့သို႔ တိရစာၦန္ဆီမ်ား ေရာေႏွာၾကသလို၊ အခ်ဳိ႕က ျပန္ေၾကာ္ဆီကို ေရာေႏွာၾကေၾကာင္း စားသုံးသူ အသိုင္းအဝိုင္းတြင္ တစ္ဆင့္စကား တစ္ဆင့္နား ျပန္႔ႏွံ႔လ်က္ရွိသည္။
ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ ဆင္ေျခဖုံးရပ္ကြက္ ေစ်းမ်ားတြင္ ေျမပဲဆီကို ဟင္းရြက္ဆီ၊ စားအုန္းဆီမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာၿပီး ပဲ႐ိုး (ေျမပဲဆီ႐ိုး႐ိုး)၊ ပဲ႐ိုးရွယ္ (ေျမပဲဆီရွယ္) အျဖစ္ တစ္ပိႆာကို က်ပ္ႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္မွ က်ပ္ေလးေထာင္ ေက်ာ္အထိ ေရာင္းခ်ေနေသာ ေစ်းကြက္လည္း ရွိေသးသည္။ အခ်ဳိ႕က ေရာေႏွာ႐ုံတင္မကဘဲ စားအုန္းဆီကို ေျမပဲဆီသန္႔ဟု လိမ္လည္ေရာင္းခ်ျခင္းလည္း ရွိသည္။ စားအုန္းဆီကို ပဲဆီေျပာင္းဖို႔က မ်ားစြာခက္ခဲလွေသာ ကိစၥမဟုတ္ပါ။ ပဲဆီအနံ႔ ဘူးတစ္ဘူးသာ လိုအပ္ေလသည္။
ၾသဂုတ္လအတြင္း FDA ထုတ္ျပန္ခဲ့ေသာစာရင္းတြင္ စားအုန္းဆီကို ပဲဆီသန္႔အျဖစ္ တုပေရာင္းခ်ေနေသာ တံဆိပ္ေလးမ်ဳိး ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ယင္းက FDA က လက္လွမ္းမီရာ စစ္ေဆးထားေသာ ဆီတံဆိပ္ စာရင္းသာ ရွိေသးသည္။ ေစ်းကြက္အတြင္း အရည္အေသြး မစိစစ္ရေသးေသာ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ ေျမပဲဆီလုပ္ငန္း ေျမာက္ျမားစြာ က်န္ရွိေနေသးသည္။
ယင္းေၾကာင့္ပင္ အိမ္ေထာင္ရွင္မတိုင္းက ေရာဆီ၊ ေျမပဲဆီတုႏွင့္ မမိေရးအတြက္ ကိုယ္ပိုင္အသိႏွင့္သာ ဆုံးျဖတ္ဝယ္ယူရသည္။ ဆုံးျဖတ္ေရြးခ်ယ္ရန္ပင္ ေခါင္းခဲစရာ။
“ပဲဆီအသန္႔ရဖို႔က ရွားလည္းရွားတယ္။ ေစ်းလည္းႀကီးတာကိုး။ စားအုန္းဆီက်ေတာ့ မစားရဲလို႔ ေစ်းလည္းသင့္တဲ့၊ ခဲလည္းမခဲတဲ့ ဟင္းရြက္ဆီေလး ရွာႀကံသုံးရတာေပါ့” ဟု ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေန အိမ္ေထာင္ရွင္မတစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚခင္ေအးက ဆိုသည္။
ဆီကို ေရခ်ဳိးေသာ ႏိုင္ငံ
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းျခင္းကို ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းႏွင့္ ျမန္မာ့စီးပြားေရးေကာ္ပိုေရးရွင္း (MEC) က အဓိက လုပ္ကိုင္ၾကသည္။ ဥပေဒအရ မည္သူမဆို စားအုန္းဆီ တင္သြင္းခြင့္ ရွိေသာ္လည္း အဓိက လုပ္ကိုင္ေနၾကသူမ်ားမွာ အစိုးရႏွင့္ နီးစပ္သည္ဟု သတင္းမ်ား ထြက္ေပၚလ်က္ရွိေသာ လုပ္ငန္းရွင္ႀကီးမ်ားသာ ျဖစ္သည္။
စားအုန္းဆီ တင္သြင္းျဖန္႔ျဖဴးျခင္းကို ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းႏွင့္ MEC က အဓိက ခ်ဳပ္ကိုင္ထားၾကသည္။ ျပည္တြင္းျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်သူတို႔က ၎တို႔ထံမွတစ္ဆင့္ ဝယ္ယူၾကရသည္။
လူဦးေရ ၅၁ သန္းေက်ာ္သာ ရွိေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းႏႈန္းသည္ ႏွစ္စဥ္ တန္သုံးသိန္းခြဲေက်ာ္မွ ေလးသိန္းေက်ာ္အထိ ရွိျခင္းက အေကာင္းဘက္ ဦးတည္ေသာ လကၡဏာ မဟုတ္ေခ်။
ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား၏ ေျပာၾကားခ်က္မ်ားအရ လူတစ္ဦးခ်င္းစီသည္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ဆီေျခာက္ပိႆာ ဝန္းက်င္ စားသုံးေၾကာင္း သိရွိရသည္။
ယင္းအျပင္ ျပည္တြင္းသို႔ တင္သြင္းေသာ တန္ခ်ိန္ ၄၀,၀၀၀ ဝန္းက်င္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း တစ္ခုတည္းက တင္သြင္းေသာ အေရအတြက္ျဖစ္ၿပီး MEC တင္သြင္းမႈ မပါဝင္ေသးေခ်။ MEC ၏ တင္သြင္းမႈ မည္ေရြ႕မည္မွ် ရွိသည္ကို “စာရင္းမရွိ” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း ဗဟိုအလုပ္အမႈေဆာင္ အဖြဲ႔ဝင္ ဦးဆန္းလင္းက ဆိုသည္။
စားအုန္းဆီကို မေလးရွားႏိုင္ငံႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံတို႔မွ အမ်ားဆုံးတင္သြင္းၿပီး အျခားစားသုံးဆီ ဘူးမ်ားကိုလည္း ထိုင္း-ျမန္မာနယ္စပ္၊ တ႐ုတ္-ျမန္မာနယ္စပ္မွ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္းသို႔ စာရင္းမဲ့ အလွ်ဳိလွ်ဳိ တင္သြင္းလ်က္ရွိသည္။
ဤမွ်လူဦးေရသာ ရွိေသာ ႏိုင္ငံက ဆီကို ေရလိုဆက္သုံးေနၿပီဆိုလွ်င္ ေနာက္ဆက္တြဲ မည္သို႔ ႀကံဳေတြ႔လာမည္ေလာ ေတြးေတာစရာ ရွိလာသည္။
စိုးရိမ္မွတ္ ေရခ်ိန္
တကယ္ေတာ့ ဆီသုံးစြဲမႈမ်ားေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ားအတြက္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ဳိးမ်ားက ယခုခ်ိန္တည္းက စတင္ျမင္ေနရပါၿပီ။
ၿမဳိ႕ျပေန လူတန္းစားမ်ားတြင္ ေသြးတိုးႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း သိသိသာသာ ျမင့္တက္လာေနၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ လက္ရွိလူဦးေရ၏ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ ခံစားေနရေၾကာင္း ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ (WHO) ၏ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါကာကြယ္ ထိန္းသိမ္းေရး စီမံခ်က္ မန္ေနဂ်ာ ေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ္က ၂၀၁၄ ခုႏွစ္က သတိေပး ေျပာၾကားထားသည္။ လက္ရွိတြင္ အသက္ ၄၀ မွ ၆၀ ၾကား အလုပ္လုပ္ႏိုင္ေသာ အရြယ္၌ ေသြးတိုးႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း မ်ားေနေၾကာင္း က်န္းမာေရး စစ္တမ္းမ်ားအရ သိရသည္။
ယခင္က ၿမဳိ႕ျပလူထုတြင္သာ အျဖစ္မ်ားေသာ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိႏွင့္ ႏွလုံးေရာဂါမ်ားသည္ ဆီအတု ျပႆနာမ်ားေၾကာင့္ ေက်းလက္ေဒသတြင္ ျဖစ္ပြားႏႈန္း တရိပ္ရိပ္ ျမင့္တက္ေနၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတာင္တြင္းႀကီးၿမဳိ႕ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး ဆရာဝန္ ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြက ေျပာၾကားထားသည္။
စိုးရိမ္ေရမွတ္ ေက်ာ္လြန္ခဲ့ေသာ အေျခအေန ေရာက္ေနပါၿပီ။ သို႔ေသာ္ လူထုအတြင္း ဆီသုံးစြဲမႈ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာျခင္း မရွိေခ်။ တစ္ႏွစ္လွ်င္ စားသုံးဆီ သုံးစြဲႏႈန္း တန္ခ်ိန္ ေျခာက္သိန္းအထိ ရွိေနဆဲျဖစ္သည္။ ယင္းေၾကာင့္ ေရာေႏွာဆီမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ က်န္းမာေရးအရ သတိျပဳရမည့္ အေျခအေနျဖစ္ေနေၾကာင္း အစားအေသာက္ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္းေရး ပညာရွင္ ေဒါက္တာဦးစိုးျမတ္ထြန္းက ထပ္ေလာင္းသတိေပးခဲ့ျပန္သည္။
“ဆီကေတာ့ ဆီပဲ။ ပဲဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီ သဘာဝခ်င္းကေတာ့ မတူဘူး။ သုံးလို႔ေတာ့ ရတယ္။ စားလို႔ေတာ့ ရတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆီမဟုတ္တဲ့ ဆီျဖစ္ေနရင္ မေကာင္းဘူး” ဟု ၎က သုံးသပ္ေျပာၾကားသည္။
ျပည့္ဝဆီ အမ်ဳိးအစား စားအုန္းဆီကို ျမန္မာႏိုင္ငံဘက္က စားသုံးဆီအျဖစ္ မွာယူသုံးစြဲေနသလို တ႐ုတ္၊ အိႏၵိယ၊ အာဖရိကႏွင့္ ဥေရာပႏိုင္ငံတို႔တြင္ လက္ရွိအခ်ိန္ထိ တန္ခ်ိန္သန္းႏွင့္ခ်ီ တင္သြင္းေနဆဲ ျဖစ္သည္။ ဆိုလိုသည္က ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ စားသုံးဆီေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚေနျခင္းသည္ စားအုန္းဆီေၾကာင့္ခ်ည္းပဲလား၊ စားအုန္းဆီကို သုံးစြဲနည္းလမ္းမက်ျခင္းေၾကာင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေနျခင္းေလာ သုံးသပ္ခ်ိန္တန္ေပၿပီ။
“စားအုန္းဆီမွာလည္း စက္မႈလုပ္ငန္းေတြမွာ သုံးတဲ့ စားအုန္းဆီခဲေတြကို သုံးတာရွိတယ္။ အေၾကာ္ခံဆီလို႔ ေခၚတဲ့ ေျမာင္းဆီေတြ သုံးေနတာေတြ ရွိတယ္။ ဒါေတြေၾကာင့္ စားသုံးသူေတြက ယုံၾကည္မႈ ေလ်ာ့လာတာလို႔ ေျပာလို႔ရတယ္” ဟု ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြက ေျပာၾကားသည္။
သိမ္ႀကီးေစ်းလို ေနရာမ်ဳိးတြင္ပင္ အနံ႔အတုေပါင္းမ်ားစြာ၊ ဆိုးေဆးေပါင္းမ်ားစြာ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိေနျခင္းကလည္း တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ ပဲဆီအတု၊ အရည္အေသြးနိမ့္ စားအုန္းဆီမ်ား ထြက္ေပၚရန္ လမ္းေၾကာင္းေပးသလို ျဖစ္ေနသည္။
ျပည္တြင္းက ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေသာ ဆီစက္မ်ား မလည္ပတ္ႏိုင္ေသးဘဲ ေစ်းကြက္ထဲတြင္ ေျမပဲဆီသန္႔မ်ား ေဖာေဖာသီသီ ေတြ႔ရွိေနျခင္းက မည္သူတို႔တြင္ တာဝန္ရွိေနမွန္း အေျဖရွာရေတာ့မည္။
ဝိသမေလာဘ
ေနာက္ဆုံးအေျဖက ဝိသမေလာဘ တစ္ခုေၾကာင့္သာ အေျဖထြက္လာခဲ့သည္။
ျပန္ေၾကာ္ဆီကို မည္းနက္ေနသည္အထိ အႀကိမ္ႀကိမ္သုံးစြဲျခင္း၊ အရည္အေသြးနိမ့္ ေရာဆီမ်ားကို စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းတြင္ သုံးစြဲေနျခင္း၊ ေရာေႏွာဆီမ်ားကို အနံ႔တု၊ အေရာင္တုမ်ားထည့္ကာ ဆီသန္႔စစ္စစ္ဟုဆိုၿပီး လိမ္လည္ေရာင္းခ်ေနျခင္းတို႔ကုိ မည့္သည့္ေလာဘ ေခါင္းစဥ္ေအာက္တြင္ ထည့္သြင္းသင့္သနည္း။
အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာသန္းထြဋ္ကမူ အႏၲရာယ္ရွိ စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ေနသူမ်ားကို အမ်ဳိးသားရန္သူ စာရင္းထဲထည့္ရန္ အတိအလင္း ေျပာၾကားထားသည္။
သို႔ေသာ္ ရန္သူစာရင္း ထဲထည့္႐ုံႏွင့္ မလုံေလာက္ေသးပါ။ ရန္သူဆိုလွ်င္ တိုက္ရမည္။ ယင္းတာဝန္ကို မည္သူ႔က ရဲရဲႀကီး တာဝန္ယူရဲမည္နည္း။
“ကြၽန္ေတာ္တို႔မွာ တာဝန္ရွိတယ္။ တာဝန္လည္း ယူမွာပါ” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးေရးဌာန အလုပ္႐ုံေဆြးေႏြးပြဲတြင္ ေဒါက္တာသန္းထြဋ္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္း နယ္စပ္ႏွင့္ ပင္လယ္ေရေၾကာင္းမွ တင္သြင္းလာေသာ စားအုန္းဆီကို ကုန္သြယ္မႈ ျမႇင့္တင္ေရးႏွင့္ စားသုံးသူေရးရာ ဦးစီဌာနက တာဝန္ယူစစ္ေဆးၿပီး FDA ေထာက္ခံခ်က္ မရွိဘဲ တင္သြင္းလာေသာ ဆီမ်ားကို ဖမ္းဆီးေၾကာင္း ယင္းဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဦးညႊန္႔ေအာင္က ဆိုသည္။ တစ္ႏိုင္ငံလုံး အတိုင္းအတာႏွင့္ ေရာဆီ၊ ဆီအတု အေရးကိစၥကိုမူ ေျဖရွင္းရန္ကား အေျဖမထြက္ေသးေခ်။
”ေတာင္တြင္းႀကီး ၿမဳိ႕ေလးထဲမွာကို ဆီဆိုင္က ၃၀ ေလာက္ရွိတာ။ တစ္ႏိုင္ငံလုံးဆိုရင္ ဒါကို FDA က ဘယ္လိုလုပ္ လိုက္စစ္ႏိုင္မလဲ။ ဒါေတြကို ဘယ္လိုမွ ထိန္းခ်ဳပ္လို႔ မရေသးဘူး” ဟု စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး လႈပ္ရွာေနသူ ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြက သုံးသပ္သည္။
ေလာဘေၾကာင့္ ျဖစ္လာေသာ ေရာေႏွာဆီအေရးကုိ ေၾကာက္လန္႔၍ ၁၄ ႏွစ္ အရြယ္ကတည္းက စားသုံးခဲ့ေသာ စားအုန္းဆီေနရာတြင္ လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ကမွ ပဲဆီေျပာင္းလဲသုံးစဲြခဲ့သူ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္အရြယ္ အိမ္ေထာင္ရွင္မတစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚအိအိခိုင္က ယခုကဲ့သို႔ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
“ဝက္ဆီေတြ ဘာေတြေရာတယ္ ဆိုကတည္းက ခ်က္ခ်င္းေျပာင္းစားပစ္တာ။ ပဲဆီဆိုလည္း နည္းနည္းပဲ စားေတာ့တယ္။ စားအုန္းဆီဆို လုံးဝမစားေတာ့ဘူး”
ဆီကိုလည္း ေရလိုခ်ဳိးရန္၊ ေဆး႐ိုးလည္း မီးလႈံရန္ မဆိုထားဘိ၊ အသက္ေႁခြမည့္ ဆီအတုမမိရန္ မနည္းေရွာင္ေနရသည့္ ေရာရာေခတ္ ျဖစ္ေနေလၿပီ။
Written by လဲ့ရည္ျမင့္၊ Contributed by ရဲႏုိင္ဦး
thevoicemyanmar
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon