ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္နာ ေရာဂါ


ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္နာျခင္းဟာ အစာေၾကာင့္ ဗိုက္ေအာင့္သလို ဆီးေက်ာက္ေၾကာင့္ ဆြဲဆုပ္ကိုင္ၿပီး ေအာင့္တတ္ပါတယ္။

အစာ သို႔မဟုတ္ အစာမရွိလည္း ေအာင့္တတ္တယ္။ ေအာင့္တဲ့ေနရာက အစာအိမ္ ဆိုရင္ အေရွ႕ဘက္၊ ဆီးေက်ာက္တည္တာဆုိရင္ ခါးေနာက္ေက်ာက ေအာင့္တတ္တယ္။ ဆီးေက်ာက္တည္ရင္ ခါးႏွစ္ဖက္လံုး နာၿပီး ပ်ဳိ႕အန္တာ၊ဗိုက္နာတာ ျဖစ္လို႔ အစာအိမ္နဲ႔ မွားၿပီး ကုၾကတယ္။ ေက်ာက္တည္တာ ေသခ်ာေအာင္ တီဗီြဓာတ္မွန္ ႐ိုက္ၾကည့္ၿပီး ခြဲျခား သိႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးျပြန္မွာ ေက်ာက္တည္ရင္ အဂၤါစပ္အထိ နာတယ္။ ဝမ္းဗိုက္ေအာက္ပိုင္း ဆီးလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္နာတယ္။ ဆီးျပြန္ရဲ႕ေအာက္ဆံုးပိုင္း ဆီးအိမ္နားမွာ ေက်ာက္တည္ရင္ အဂၤါစပ္ထိနာတယ္။ ဆီးခဏခဏ သြားတယ္။ ေက်ာက္ရွိရွိ၊ ပိုးပဲဝင္ဝင္ အဖ်ားပါလာလို႔ ဆီးက်ဥ္တာ သတိထား ေဆးကုသင့္တယ္။ အစာအိမ္မွာက ဝမ္းေခါင္းကေန ဘယ္ဘက္ရင္ၫြန္႔ ကေနခ်က္အထိ နာတယ္။ အစာဝင္ရင္ သက္သာသလိုနဲ႔ ပိုဆိုးတတ္တယ္။

ဆီးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေဝဒနာမေပးဘူး။ဆီးေက်ာက္တည္တာ ေသးရင္ ဆီးျပြန္အတြင္း ျပဳတ္က်တာ သို႔မဟုတ္ ဆီးေက်ာက္ႀကီးၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကို ပိတ္ဆို႔ရင္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ အထိျဖစ္တတ္တယ္။ ဆီးအိမ္မွာ ေက်ာက္တည္တာ ၾကာရွည္ေနရင္ ပြန္းပဲ့ဒဏ္ရာ ခဏခဏျဖစ္ၿပီး ကာလၾကာရွည္ တာေၾကာင့္ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္တတ္တယ္။

ေက်ာက္တည္ရင္ ေက်ာက္ေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးတတ္တယ္။ေက်ာက္တည္လို႔ ကင္ဆာျဖစ္တာရွားတယ္။ ေက်ာက္ကပ္လဲ ရသည္ထိျဖစ္တာ တျခားေရာဂါလည္း ပါတယ္။ဆီးေက်ာက္တည္ရတာ ထံုးဓာတ္၊ ယူရစ္အက္စစ္၊ ေအာက္ဆဲလိတ္ မ်ားတဲ့ အစားအစာနဲ႔ဆီးထဲ ပိုးဝင္တာ၊ ေမြးရာပါ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပံုမမွန္ ခ်ဳိ႕ယြင္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။အထူးသျဖင့္ ကြမ္းစားမ်ားသူ၊ ထံုးဓာတ္ေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္သြားၿပီးအခ်ိန္ၾကာလာရင္ ဆီးေက်ာက္တည္ဖို႔ အခြင့္အလမ္း မ်ားလာတယ္။ ထံုးဓာတ္၊ သံဓာတ္မ်ားတဲ့ ေဒသမွာေနတဲ့ သူေတြ ထံုးဓာတ္ ပါတဲ့ေရ ေသာက္မိတာေၾကာင့္ ဆီးထဲအနည္အမႈန္ မ်ားၿပီး ဆီးေက်ာက္ တည္တတ္တယ္။ ကြမ္းစားၿပီး ထံုးမ်ားလို႔ ေက်ာက္တည္ႏိုင္သလို တျခားေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကြမ္းစားတာ ေက်ာက္ေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးသလို လည္ပင္းမွာရွိတဲ့ ပါရာသိုင္း႐ိြဳက္ဂလင္းကို ကယ္လ္ဆီယမ္ ျမင့္တကၿ္ပီး ဆီးေက်ာက္ျဖစ္ႏုိင္တဲ့ အႏၲရာယ္ ရွိေသးတယ္။

ဆီးေက်ာက္တည္တာကို ယခင္က ခြဲစိတ္ ျဖတ္ေတာက္ေသာ္လည္း ေနာက္ပိုင္းခႏၶာကိုယ္ အျပင္ကေန တီဗီြက ၾကည့္ၿပီး အသံလႈိင္းသံုး စက္နဲ႔ ေက်ာက္ေခ်တဲ့နည္း၊ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းထဲ မွန္ေျပာင္းထည့္ၿပီး ေခ်တဲ့နည္း သံုးၿပီး ကုသၾကတယ္။

ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးမဝင္ရေအာင္ သန္႔ရွင္းစြာ ေနထိုင္ စားေသာက္ရမယ္။ မႈိ၊ မွ်စ္၊ တညင္းသီး တို႔လို ယူရစ္အက္စစ္မ်ားတဲ့ အစားအစာ၊ ဟင္းႏုနယ္၊ စေတာ္ဘယ္ရီတို႔လို ေအာက္ဇာလိတ္ မ်ားတဲ့ အစားအစာ၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ မ်ားတဲ့အစားအစာေတြ အလြန္အကြၽံ မစားရဘူး။ ေရကို က်ဳိခ်က္ ေသာက္သင့္တယ္။ တစ္ေန႔ကိုေရႏွစ္လီ တာေသာက္ၿပီး ေခြၽးထြက္မ်ားရင္ သည့္ထက္ ပိုေသာက္သင့္တယ္။

ေရမ်ားမ်ား ေသာက္လို႔ ဆီးသြားရင္ ဆီးထဲ အနည္အႏွစ္ေတြ ေက်ာက္မျဖစ္ေတာ့လို႔ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ။

ျမ၀တီ
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.