ၿမီးရွည္လုပ္စားရေအာင္


လုပ္ရတာ အမယ္မ်ားၿပီး လွ်ာရွည္လြန္းလို႕ ျမီးရွည္လို႕ အမည္ရထားတယ္လို႕ ထင္ပါတယ္ရွင္…. grin emoticon ဒါေပမယ့္လည္း လုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ စားရတဲ့အခ်ိန္မွာ ေကာင္းလြန္းလို႕ ေနာက္တစ္ ၾကိမ္ျပန္ၿပီးလုပ္စားဖို႕ တက္ၾကြေစတဲ့ ျမီးရွည္ေလးပါ……။ 

ၿမီးရွည္ကို ၿမိဳ႕ေပါင္းစံု၊ နယ္ေပါင္းစံုမွာ နည္းေလးေတြ အနည္းငယ္ကြဲၿပီး ၿမိဳ႕နာမည္ေလးေတြတပ္ၿပီး စားသံုး
ၾကပါတယ္။ ကြ်န္မ ကေတာ့ ေတာင္ၾကီးသူျဖစ္ေပမယ့္ ေတာင္ၾကီးၿမီးရွည္ပံုစံလည္းမဟုတ္ပဲ ၿမိဳ႕ေပါင္းစံုၿမီးရွည္ေတြထဲက ကြ်န္မၾကိဳက္တာေတြေရြးၿပီးထည့္ထားတာမို႕ ၿမိဳ႕အစြဲမရိွတဲ့ ၿမီးရွည္ (သို႕) ၿမိဳ႕မပါတဲ့ ျမီးရွည္လို႕ အမည္ေပးပါရေစရွင္….

ျမီးရွည္ တစ္ပြဲစာ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. နန္းလတ္မုန္႕တီဖတ္ – တရုတ္ထမင္းစားပန္းကန္လံုး ၁ လံုးခန္႕
2. ရိုးရိုးေလး ရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႕
3. ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာ ပဲပင္ေပါက္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႕
4. ေကာ္ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႕
5. ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳတ္ထားေသာ ဝက္သံုးထပ္သား – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းခန္႕ (မ်ားမ်ားထည့္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။)
6. ဆီတိုဟူးေၾကာ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႕
7. ပဲငပိ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႕
8. အရသာမွဳန္႕ (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု (ပဲငပိ နွင့္ ဆီတိုဟူးေၾကာ္၏ အေပါ့၊အငံေပၚမူတည္ၿပီး လိုအပ္မွ ထည့္ပါ။)
9. ငရုတ္သီးေၾကာ္ နွင့္ ငရုတ္သီးေၾကာ္၏ ဆီ – ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ
10. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ (thin soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕
11. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ (sweet soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕
12. နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အခ်ဥ္ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
13. နွမ္း နွင့္ ေခ်ာက္ေကာ၊ ပါးေကာ ဆီခ်က္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕
14. ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕
15. ဝက္သားျပဳတ္ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕
လိုအပ္သည့္ အမယ္မ်ားအားလံုးကို ေအာက္တြင္ေဖၚျပထားေသာ နည္းမ်ားအတိုင္းလုပ္ကာ ၿမီးရွည္ တစ္ပြဲအတြက္ အထက္တြင္ေရးထားေသာ နံပါတ္စဥ္ေလးမ်ား အတိုင္း အစီအစဥ္တက်ထည့္ၿပီး လွလွပပေလး နွင့္ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။

** ၿမိဳ႕အစြဲမရိွတဲ့ ၿမီးရွည္ (သို႕) ၿမိဳ႕မပါတဲ့ ျမီးရွည္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြကို ေအာက္ပါနည္းမ်ားအတိုင္း လုပ္ၾကရေအာင္….

ရိုးရိုးေလးရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္ကို ဝယ္၍ မရပါက အဆင္ေျပသလိုရွာၾကံျပီးတစ္ျခားတံဆိပ္ေတြကိုအသံုးျပဳပါ။
ဆီတိုဟူးေၾကာ္ အတြက္ ဆီတိုဟူး (preserved chilli beancurd – 130 g) နွင့္ ဆီ (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း) ကို ဖိေခ်ေမႊကာ low heat ျဖင့္ ေၾကာ္ေပးပါ။ လိုအပ္လွ်င္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။ 

(ကြ်န္မ သံုးတဲ့ ဆီတုိဟူးဗူးမွာ ေရအေတာ္ေလးပါတာမို႕ ကြ်န္မက ေရမထည့္ပဲေၾကာ္တာပါ။)

နွမ္း နွင့္ ေခ်ာက္ေကာ၊ ပါးေကာ ဆီခ်က္ အတြက္ အေတာ္ေလးပူေေသာ ဆီ (ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၃ ဇြန္း) ထဲ ေခ်ာက္ေကာ (အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့ (black cardamom)) – ၅ ခု၊ ပါးေကာ (နာနတ္ပြင့္ (star anise)) – ၅ ပြင့္၊ မေလွာ္ရေသးေသာ နွမ္းျဖဴ (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း) ကို ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ၿပီး မီးဖိုမွခ်ပါ။

နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အခ်ဥ္ရည္ အတြက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ( ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း)၊ ႏွဳတ္ႏွဳတ္စင္းထားေသာ နံနံပင္ (ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း)၊ ေရ (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း)၊ ရွာလကာရည္ (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း) ကို ေရာေဖ်ာ္ေပးပါ။

 (တစ္ရက္ခန္႕ၾကိဳတင္ၿပီးလုပ္ကာ ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းၿပီးမွ သံုးလွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။)

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရထဲ ထည့္ကာ ႏူးအိၿပဲေနေအာင္ျပဳတ္ထားေသာ ဝက္သံုးထပ္သားကို ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို လွီးထားပါ။ 

ဝက္ျပဳတ္ရည္ကို ၿမီးရွည္ထဲထည့္စားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ပင္၊ အရသာမွဳန္႕အနည္းငယ္ ထည့္ကာ ဟင္းရည္အျဖစ္ေသာက္ရန္ ထားပါ။

ေကာ္ရည္အတြက္ tapioca flour (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း) ကို ေရ (375 ml ) ျဖင့္ ေၾကေအာင္ေဖ်ာ္ၿပီး အေရာင္အားလံုးၾကည္သြားေအာင္ low heat ျဖင့္ က်ဳိၿပီးလွ်င္ မီးဖိုမွခ်ထားပါ။

ငရုတ္သီးဆီခ်က္အတြက္ အေတာ္ေလးပူေနေသာ ဆီ (ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း) ထဲ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ (ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း) ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊေပးၿပီး မီးဖိုမွခ်ပါ။

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရထဲ ၁ မိနစ္ခန္႕စိမ္ထားေသာ ပဲပင္ေပါက္ကို ဆယ္ထုတ္ကာ ေရေအးထဲ ျပန္စိမ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ပင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။

နန္းလတ္ဖတ္ကို အထုတ္ပါ အညႊန္းအတိုင္းျပဳတ္ထားပါ။

ဘာမွလုပ္ထားရန္ မလိုေသာ ပဲငပိ (soy bean paste) ကို ဒီအတိုင္း သံုးပါ။

အားလံုး ျပင္ဆင္ၿပီးေနာက္ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

Chaw Su's Food Friends
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.