အိမ္ ရွင္မမ်ားအတြက္ သက္မဲ့အတြင္းေရးမွဴး (လက္ ေထာက္)ဆိုလည္း မမွားပါဘူး။ သို႔ေသာ္ သ ဘာဝနဲ႔ဆန္႔က်င္ၿပီး အပူခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ကာ အ ေအးခံေပးထားတာျဖစ္လို႔ အစားအစာ (အား လံုး)ကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းလို႔ မရႏိုင္ပါဘူး။ တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြကို ေအး ခဲထားလိုက္တဲ့အခါ မူလအနံ႔အရသာကို ပ်က္ ျပယ္သြားေစတဲ့အျပင္ အခ်ိန္မတိုင္ခင္ ပုပ္သိုး ႏြမ္းအိသြားေစတတ္ပါတယ္။
(၁) အာလူး
************
အာလူးေတြက အလင္းသိပ္မႀကိဳက္ၾက ပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာနဲ႔ သဘာဝအခန္း အပူခ်ိန္ကိုသာ ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္၍ အာလူးကို ေရခဲေသတၱာထဲထည့္လိုက္တဲ့အခါ သူ႔ရဲ႕မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီးသြားပါေတာ့ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္ နဲ႔မႏူးအိလာေတာ့ဘဲ စားတဲ့အခါမွာ မာဆတ္ ဆတ္ ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူးအခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္သန္းေနရင္ (လံုးဝ)မဝယ္ပါနဲ႔။ အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို႔ပါ။ (ထိုနည္းတူစြာပင္ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥေတြကိုလည္း ေရခဲေသတၱာ ထဲ သိမ္းမထားသင့္ပါဘူး)
(၂) ၾကက္သြန္နီ
*****************
ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ ထဲမွာသာ ထားေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို႔အတြက္ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ေနာက္ထပ္ အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြနဲ႔ အာလူးေတြကို အတူတူေရာမထားသင့္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာပါတဲ့ သဘာဝဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ရနံ႔ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူပစ္ လို႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သြန္နဲ႔အာလူးမ်ားအား လံုး တစ္ခဏတြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။
(ၾကက္သြန္နီေတြကို တစ္ေန႔တာခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ အတြက္ လိုအပ္သေလာက္သာ အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန႔မွသံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစၿပီး ေအာ့အန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ လိုျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာၿပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကို အပူေပးဆီ သတ္၍အေအးခံၿပီးေနာက္ ဘူးထဲမွာေလလံု ေအာင္ဖံုးၿပီးမွသာ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္း ေပးပါ။ ဘူးေလလံုဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္။ ေလ မလံုပါက ေရခဲေသတၱာတစ္ခုလံုး အနံ႔ဆိုးထြက္ ၿပီး အထဲရွိတျခားပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို အနံ႔ ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈ မရွိေစေတာ့ပါဘူး)
(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ
******************
ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကိုလည္း ၾကက္သြန္နီ ေတြလိုပဲ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္အိတ္ေတြထဲထည့္ ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။
(၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
******************
အိမ္ရွင္မတိုင္းလိုလိုက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ကို ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားမွ ၾကာၾကာခံ တယ္လို႔ထင္မွတ္မွားေနၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အနံ႔အရသာ ေတြ(အားလံုး)ပ်က္ယြင္းသြားေစလို႔ အင္မတန္ မွားယြင္းတဲ့အျပဳအမူျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္း ဆံုးကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပလတ္စတစ္ အိတ္ထဲ ေလလံုေအာင္ထည့္၍ ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားရပါမယ္။ (အကယ္ ၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ျမန္ျမန္မွည့္ေစခ်င္ရင္ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ)
(၅) ငွက္ေပ်ာသီး
******************
ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊငွက္ေပ်ာ စတဲ့ ဘယ္ငွက္ေပ်ာသီးအမ်ဳိးအစားေတြကို မဆို ေရခဲေသတၱာထဲ(လံုးဝ)သိမ္းမထားသင့္ ပါဘူး။ အဲဒီလိုသိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ မၾကာ မီအတြင္းမွာပင္ ငွက္ေပ်ာသီးကိုအေအး႐ိုက္ ၍ ငွက္ေပ်ာခြံေတြမည္းတက္လာၿပီး အနံ႔အရ သာ၊ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိေတြအားလံုး ဓာတ္ ျပယ္သြားေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕သေဘာ တရားက မၾကာခဏထိကိုင္မိတဲ့အခါ အပူ ေလာင္ၿပီးေပ်ာ့လာတတ္တာမို႔ ငွက္ေပ်ာသီး အခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ႀကိဳးခြခ်ည္ၿပီး တိုင္ မွာခ်ိတ္ထားေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕အညႇာကို ပလတ္စတစ္အစနဲ႔တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ ထပ္ေလးရက္(သို႔)ငါးရက္ေလာက္ အထား ခံပါတယ္။
(ငွက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းအစက္ အေျပာက္ပါတဲ့အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာရင့္မွည့္လာတာမို႔ အရသာပိုေကာင္း ၿပီး ေဆးစြမ္းပိုထက္ပါတယ္)
(၆) သခြားသီး
***************
သခြားသီးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာသိမ္း ထားလို႔ေတာ့ ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လွီးလက္စ သခြားသီးအပိုင္းအစကို ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္း မိတဲ့အခါမွာ ထင္သေလာက္တာရွည္မခံေတာ့ ပါဘူး။ သခြားသီးတစ္လံုးကို တစ္ခါတည္း ကုန္ေအာင္မသံုးျဖစ္ေသးပါက ထက္ျခမ္းမခြဲ ပါႏွင့္။ ခါးလယ္ကျဖစ္ေစ၊ သင့္ေတာ္ရာေန ရာကျဖစ္ေစ လိုသေလာက္ ဓားနဲ႔ျဖတ္ေတာက္ ပါ။ က်န္တဲ့အပိုင္းကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သံုးႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ထား ေသာ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ဓားနဲ႔ျဖတ္ၿပီးတဲ့အ ပိုင္းကို ေအာက္ကထား၍ ေထာင္ထားေပးပါ။ အံ့ၾသဖြယ္ေကာင္းေလာက္ေအာင္ တာရွည္ ခံပါတယ္။
(၇) သံပရာသီး
***************
ရက္ၾကာရွည္စြာ သံပရာသီးေတြ မပုပ္ ေအာင္ ထားလို႔ရပါတယ္။ ပန္းကန္ျပားပက္ ပက္ထဲမွာ သံပရာသီးမ်ားကိုထည့္ၿပီး ဖန္ခြက္ နဲ႔အုပ္ထားပါ။ အသီးေတြကို အသံုးမလိုခင္ ဖန္ခြက္ကို(လံုးဝ)မဖြင့္ပါနဲ႔။ ဖြင့္မိတဲ့အခါ သံ ပရာသီးမ်ားကို ေလသလပ္သြားတာေၾကာင့္ ပုပ္သြားတတ္ပါတယ္။
- ေပါက္ေပါက္ ေရးသည္။
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon