အင္းဆက္မ်ားကို လူသားမ်ား၏ အဓိက အစာအျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ ေမြးျမဴေရး တိရိစာၦန္မ်ားကို ေကၽြးေမြးရန္အတြက္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳမည္ဆိုပါက ေကာင္းဆိုး ႀကံဳလာရႏုိင္ေျခမ်ားကို ဥေရာပ စားေသာက္ကုန္ ေဘးကင္းလံုၿခံဳေရးအဖြဲ႕ (EFSA)က ေလ့လာ သံုးသပ္ၿပီးေနာက္ အစီရင္ခံစာ ထုတ္ျပန္လိုက္ၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
အင္းဆက္မ်ားကို ေမြးျမဴပံု၊ အစာအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ ထုတ္လုပ္ပံု စံခ်ိန္မမီပါက လူသားတို႔အတြက္ က်န္းမာေရး ဆိုးက်ဳိး သက္ေရာက္ႏိုင္ေၾကာင္း စားေသာက္ကုန္ ေဘးကင္းလံုၿခံဳေရးအဖြဲ႕က သတိေပးသည္။ စံခ်ိန္မီေအာင္ ႀကီးၾကပ္ႏုိင္ၾကလွ်င္မူ အင္းဆက္သည္ လူသားတို႔အဖို႔ ပ႐ိုတိန္း ရေစမည့္ အဓိက အစားအစာအျဖစ္ က်ိန္းေသေပါက္ အသံုး၀င္မည္ဟု အဖြဲ႕ႀကီးက ဆိုသည္။ ေလ့လာ သံုးသပ္ထားခ်က္မ်ားကို ဥေရာပ ေကာ္မရွင္သို႔ တင္သြင္းထားေၾကာင္း EFSA က ေျပာသည္။ သံုးသပ္ အစီရင္ခံစာကို EFSA ၏ သိပၸံေကာ္မတီက ႀကီးမွဴးျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
ထပ္တိုးလာမည့္ ကမၻာ့ လူသားထုအတြက္ အင္းဆက္သည္ အဓိက စားနပ္ရိကၡာအျဖစ္ အေရးပါလာလိမ့္မည္ဟု ကုလသမဂၢကလည္း လမ္းညႊန္ထားသည္။
အင္းဆက္မ်ားကို ေမြးျမဴပံု၊ အစား အစာအျဖစ္ ေျပာင္းလဲယူပံု၊ အဆင့္ဆင့္တြင္ ကိုင္တြယ္ ေဆာင္ရြက္ပံု မမွန္ကန္ပါက ဇီ၀အဆိပ္သင့္မႈ၊ ဓာတု အဆိပ္သင့္မႈမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ရွိေၾကာင္း၊ ကိုင္တြယ္ေဆာင္ရြက္ပံု မွန္ကန္ေအာင္ စနစ္တက် ကြပ္ကြဲ ႏုိင္မည္ဆိုပါက အဓိက စားေသာက္ကုန္အျဖစ္ ေရာက္ရွိလာမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း EFSA က ေျပာသည္။
ကုလ စားနပ္ရိကၡာႏွင္႔ စိုက္ပ်ဳိးေရး အဖြဲ႕ႀကီး FAO သည္လည္း ကမၻာ့လူသားမ်ား အင္းဆက္မ်ားကို အဓိက စားကုန္တစ္မ်ဳိး အျဖစ္ မွီခိုလာပါက ေကာင္းက်ဳိးဆိုးျပစ္ မည္သုိ႔ရွိႏုိင္သည္ဟု ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလ်က္ရွိသည္။၂၀၅၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ကမၻာ့လူဦးေရသည္ သန္းကိုးေထာင္အထိ ေရာက္ရွိလာမည္ ျဖစ္ရာ ထိုလူထုႀကီးအတြက္ စားနပ္ရိကၡာ လံုေလာက္ေစေရး FAO က နည္းလမ္းမ်ား ရွာႀကံလ်က္ရွိသည္။ လက္ရွိအခ်ိန္မွာပင္ ကမၻာတစ္၀န္း လူသားမ်ား စားသံုးေနသည့္ အင္းဆက္ အမ်ဳိးေပါင္း (၁၉၀၀) ေလာက္ရွိေၾကာင္း FAO စာရင္းအရ သိရသည္။
Messenger
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon