လူအမ်ားစုက ပန္းေဂၚဖီစိမ္းလို႔ေခၚတဲ့ ( Broccoli ) ကိုသင္ဟာ က်က္ေနေအာင္ ျပဳတ္စားမယ္ဆိုရင္ သင့္ရဲ႕ေသြးတြင္း cholesterol ကို အမ်ားဆံုးေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုရင္ Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ဟာ သင့္ရဲ႕ အစာလမ္းေၾကာင္းထဲ ေရာက္ရွိတဲ့ အခ်ိန္မွာ သည္းေျခက ထုတ္ေပးတဲ့ အက္စစ္ေတြနဲ႔ ေပါင္းစပ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အဲ့လို အက္စစ္ေတြနဲ႔ ေပါင္းစပ္ျခင္းဟာ သင့္ရဲ႕ေသြးတြင္း cholesterol ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ အဓိကအခ်က္တစ္ခုပဲျဖစ္ပါတယ္။
Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ဟာ ကို္ယ္တြင္းကအဆိပ္ဓာတ္ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ေနရာမွာလည္း အလြန္အသံုး၀င္လွပါတယ္။ Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ glucose ျဒပ္ေပါင္းသံုးမ်ိဳးဟာ လူေတြရဲ႕ လႈပ္ရွားျခင္း ၊ အာဟာရျပဳျခင္း ၊ အညစ္အေၾကးစြန္႔ျခင္း စတဲ့ ခႏၵာကိုယ္လုပ္ေဆာင္မႈေတြမွာ မလိုအပ္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ရွင္းထုတ္နိူင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ဟာ ဗီတာမင္ D အားနည္းျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္လာနိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြကို ဟန္႔တားေပးနိုင္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။ ဗီတာမင္ D အမ်ားဆံုးပါ၀င္တဲ့ အစားအစာကိုျပပါလို႔ဆိုရင္ Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ကို လက္ညိွဳးညႊန္ရပါလိမ့္မယ္။
လတ္တေလာ သုေတသနျပဳခ်က္ေတြအရ Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) မွာပါ၀င္တဲ့ kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးဟာ မိမိကိုယ္တြင္းမွာ ဓာတ္မတည့္ျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။ သုေတသနျပဳခ်က္ေတြအရ ကေလးအမ်ားစုဟာ Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ကို ႀကိဳက္နွစ္သက္ၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Broccoli ( ပန္းေဂၚဖီစိမ္း) ႏြမ္းေနေအာင္ေၾကာ္ျခင္းဟာ သူ႔မွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရေရာ အရသာပါ ဆံုးရႈံးေစနိုင္လို႔ ခပ္စိမ္းစိမ္းေၾကာ္စားတာက ပိုသင့္ေတာ္တယ္လို႔ အၾကံျပဳထားပါေသးတယ္။
Paing A K - သစ္ထူးလြင္
Ref: whfoods.com
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon