လူေတြအေနနဲ႕ ပန္းသီးေတြကို စားသံုးၾကတဲ့ အခါ ရရိွလာတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြကိုေကာင္းစြာထိန္းႏိုင္သလို ကင္ဆာနဲ႕ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒ့ါအျပင္ ေသြးတိုး နဲ႕ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က်သက္သာေစပါတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အာရံုေၾကာေတြ အားေကာင္းေစဖို႕လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ antioxidant ဟာ အာရံုေၾကာေရာင္ရမ္းျခင္းေတြနဲ႕ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ကို ေလ်ာ့က်သက္သာေစပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါေတြကိုလည္း ကင္းေဝးပေပ်ာက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီး ဟာကိုယ္ခႏၶာအတြင္း မရိွမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ အသီးတစ္မ်ဳးိျဖစ္ပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ေသြးေၾကာမ်ားနဲ႕ သက္ဆိုင္တဲ့ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈေတြကုိ ကာကြယ္ရာမွာလည္း ထိေရာက္တဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီးၾကိဳက္သူမ်ားအေနနဲ႕ မိမိတုိ႕ ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေနတဲ့ ပန္းသီးခ်ဳိခ်ဳိေလးထဲမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လိုအက်ဳိးအာနိသင္ေတြ ပါဝင္ေနတယ္ဆိုတာ သိရိွဖိ္ု႕အတြက္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္ေလးေတြ ကို ဖတ္ၾကည့္လိုက္ပါ။
(၁) အသားအေရကို ေကာင္းမြန္လွပေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီးၾကိဳက္သူမ်ားအေနနဲ႕ မိမိတုိ႕ ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေနတဲ့ ပန္းသီးခ်ဳိခ်ဳိေလးထဲမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လိုအက်ဳိးအာနိသင္ေတြ ပါဝင္ေနတယ္ဆိုတာ သိရိွဖိ္ု႕အတြက္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္ေလးေတြ ကို ဖတ္ၾကည့္လိုက္ပါ။
(၁) အသားအေရကို ေကာင္းမြန္လွပေစပါတယ္။
ပန္းသီး ဟာ အသားအေရ ကို ဝင္းဝါစိုေျပေစျပီး လွပေစပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ပန္းသီး (Granny Apple) ကေတာ့ အသားအေရ ကို စိုျပည္ေခ်ာေမြ႕ေစပါတယ္။အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိျပီး အသားအေရ ဝင္းဝင္းဝါဝါနဲ႕ စိုစိုျပည္ျပည္ေလး ရိွေနေစခ်င္တယ္ဆိုရင္ ပန္းသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက ေကာင္းစြာ အကူအညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ Fuji apples ရဲ႕ အခြံလႊာေလးမွာ ေတာ့ phenols လို႕ေခၚတဲ့ antioxidant ျဒပ္ေပါင္းေတြမ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒီ ျဒပ္ေပါင္း ဟာ မရိွမျဖစ္ အေရးပါလွျပီး ေနအပူခ်ိန္မွ UV ေရာင္ျခည္ေတြထိေတြ႕ခံရတဲ့အခါ အသားအေရ ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။
ပန္းသီးဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကုသရာမွာ အသံုးဝင္လွျပီး ဆီးခ်ဳိးေရာဂါသည္ေတြအတြက္ အရမ္းကို သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ အာဟာရတစ္မ်ဳိးဘဲျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ Galacturonic အက္ဆစ္ဟာ လူနာရဲ႕ ခႏၶာ အတြင္း အင္ဆူလင္ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃)ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကုိေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ပန္းသီးမွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈအရမ္းကို နည္းပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီးဟာ မ်တတဲ့ အာဟာရျဖစ္သလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြအတြက္ က်န္းမာေရးကုိ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၄) ဒူလာလိပ္ေခါင္းေရာဂါ ကို သက္သာေစပါတယ္။
ဒူလာလိပ္ေခါင္းေရာဂါဆိုတာ စအိုလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလ်ာက္ ေသြးေၾကာေတြ ဖူးေရာင္ေနျပီး အရမ္းကို နာက်င္ေစတဲ့ ေဝဒနာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဟာ တင္ပဆံုရိုးတစ္ေလ်ာက္တြင္ အေလးဖိအားမ်ားလြန္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားလာတဲ့ ေရာဂါျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေကာင္းစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဒီအမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ဒီလိုလိပ္ေခါ္င္းေရာဂါေၾကာင့္ ခံစားေနရတဲ့ နာက်င္မႈေဝဒနာေတြကို သက္သာေစဖို႕ အကူအညီေပးပါတယ္။
(၅) ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။
အနီေရာင္ပန္းသီး မွာပါဝင္တဲ့ Quercetinဟာ ကိုယ္ခႏၶာခုခံအားစနစ္ကုိ ေကာင္းမြန္ေစျပီး ကြ်ႏု္ပ္တို႕အတြက္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။ဒီလို ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမွင့္တင္ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါဘာယေတြကိုထိေရာက္စြာနဲ႕ ပိုမို တိုက္ထုတ္ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းသီးေတြထဲမွာ antioxidants ေတြ ပါဝင္မႈဟာ သေႏၶမ်ဳိးေစ့၊ ဗီဇမ်ဳိးေစ့ တို႕ကို ထိခုိက္ေစမႈအား ကာကြယ္ေပးသလို အာရံုေၾကာက်န္းမာေရးအတြက္လည္း အရမ္းကို ေကာင္းပါတယ္။
(၆) ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ပန္းသီးရဲ႕ အာဟာရ ဟာ လူသားေတြရဲ႕ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အာရံုေၾကာကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္ပြားကို ေလ်ာ့ခ်ရာမွာ အေရးၾကီးတဲ့ အခန္းက႑တစ္ရပ္အျဖစ္ပါဝင္ျပီး အာရံုေၾကာဆဲလ္ေတြေကာင္းမြန္ေစဖို႕ ထိေရာက္စြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
(၇) မ်က္စိတိမ္စြဲရာဂါကိုလည္း သက္သာေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
မ်က္စိတိမ္စြဲေရာဂါ ဟာ မ်က္စိအျမင္ကို ေဝဝါးေစျပီး ေနာက္ပိုင္းတြင္ မ်က္စီကြယ္တဲ့ အဆင့္ကို ေရာက္ရိွသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေတြဟာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ အေၾကာင္းအရာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားအေပၚ အေျခခံျပီး ျဖစ္ပြားသြားတာမ်ားပါတယ္။ ဥပမာ အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ၊ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္၊ မ်ဳးိရိုးဗီဇေၾကာင့္၊ ေဆးဝါးေတြကုိ အလြန္အကြ်ံသံုးစြဲမိျခင္းေၾကာင့္ ဆိုတဲ့ ျဖစ္ရပ္ေလးေတြေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပြားသြားတတ္ၾကတာရွိပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ antioxidant အရင္းျမစ္ေတြ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ဒါဟာ မ်က္စိတိမ္စြဲမႈ ကို ကာကြယ္ရာမွာ အရမ္းကို ထိေရာက္မႈ ရိွပါတယ္။
(၈) ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ပန္းသီးဟာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ နဲ႕ပတ္သက္ျပီး ကုသရာမွာ အရမ္းကုိ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ပန္းသီးမွာ အလြယ္တကူေပ်ာ္ဝင္ႏို္င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ေတြကုိ ေလ်ာ့ခ်ရာမွာ ထိေရာက္မႈရိွသလို ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း ဆဲလ္ေတြ အလြန္အကြ်ံပ်က္စီးျခင္းေတြကိုလည္း ေကာင္းစြာ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၉) သြားမ်ား ကို က်န္းမာခိုင္ခံ့ေစဖို႕ အကူအညီေပးပါတယ္။
ပန္းသီး ရဲ႕ အာနိသင္ကေတာ့ သြားမ်ားကိုလည္း က်န္းမာခိုင္ခံေစဖို႕ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ကြ်ႏု္ပ္တို႕ဟာ ပန္းသီးေလးေတြကို ေန႕စဥ္စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ သြားမ်ားတြင္ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ အနာေရာဂါေတြမွ ကင္းလြတ္ႏို္င္ပါတယ္။
(၁၀) ႏွလံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုလည္း ေကာင္းေစပါတယ္။
ပန္းသီးမွာ သၾကားလိုမ်ဳိး သစ္သီးယိုတုိ႕ကို ခဲေစတတ္တဲ့ ျဒပ္တစ္မ်ဳိး ပါဝင္ေနပါတယ္။ အဲဒီ ျဒပ္ဟာ antioxidant ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး အျခားအာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႕ေပါင္းစပ္လိုက္တဲ့အခါ ႏွလံုးနဲ႕ ေသြးေၾကာမ်ားစနစ္အတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြမ်ားစြာ ရရိွလာပါတယ္။ေနာက္ထပ္ အက်ဳိးဆက္အေနနဲ႕ ေသြးစီးဆင္းလည္ပတ္မႈေတြ ပိုမိုေကာင္းမြန္လာျပီး ႏွလံုးအတြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈအျပည့္အဝရရိွကာ
ႏွလံုးအားေကာင္းမႈကိုရရိွလာျခင္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။
Yangon Life
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon