ဒန္႔သလြန္သီးကဘာေတြရမလဲ


ျမန္မာျပည္၏ အထက္အညာေဒသ တြင္ ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ား လက္ညႇိဳးထိုးမလြဲ ေပါမ်ားလွသည္။ မိမိအိမ္ဝုိင္း ၏ ေနာက္ ေဖးေျမကြက္လပ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိၾက သည္။ ဒန္႔သလြန္သီးရာသီခ်ိန္ေရာက္ ေသာအခါတြင္ အရသာလည္းရွိကာ ရနံ႔ လည္းေမႊးသည့္ ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္း အမယ္မ်ိဳးစံုခ်က္ကာ ျမန္မာအိမ္ရွင္မ မ်ား လက္စြမ္းျပေလ့ရွိၾကသည္။ ဒန္႔ သလြန္ရြက္ႏွင့္ အဖူးအပြင့္တို႔ကို ဟင္းခ်ိဳ၊ ဟင္းခါးႏွင့္အသုပ္အျဖစ္ စားႏိုင္သည္။ 

ဒန္႔သလြန္သီးကို ငါးရံ႕(သို႔မဟုတ္) ငါးရံ႕ ေျခာက္(သို႔မဟုတ္)ၾကက္ဥ/ဘဲဥတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္၍ေသာ္လည္း
ေကာင္း၊ ပဲကုလား ဟင္း၊ သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းအျဖစ္လည္း ေကာင္း၊ ဒန္႔သလြန္သီးေတာင့္ကို အစိမ္းလိုက္ (သို႔မဟုတ္)မီးကင္ျပီး အတြင္းသား ႏွင့္အေစ့တို႔ကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ကာ ၾကက္ဥ ျဖင့္ေမႊေၾကာ္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ဘူးသီးျဖင့္ေၾကာ္ခ်က္၍ဟင္းအျဖစ္လည္း ေကာင္း အရသာရွိရွိစားသံုးႏိုင္သည္။ 

အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ေတာ့ သူ႔႐ိုးရာ ေဒသအလိုက္ ဟင္းလ်ာအဖံုဖံုကို ခ်က္ ျပဳတ္စားေသာက္ၾကသလို ဒန္႔သလြန္ရြက္ ႏွင့္အပြင့္တို႔ကို နည္းပညာျဖင့္ျပဳျပင္ကာ ကိတ္မုန္႔ဖုတ္စားၾကသည္။

Tree for Life Oraganization ၏ မွတ္တမ္းမ်ားအရ ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္ထဲတြင္ပါရွိေသာ-
Vitamin C သည္ လိေမၼာ္သီးထဲ တြင္ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ခုနစ္ဆပို ေသာေၾကာင့္ အေအးမိ၊ႏွာေစး၊ေခ်ာင္းဆိုး ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။

Calcium သည္ ႏို႔ထဲတြင္ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ေလးဆပိုေသာေၾကာင့္ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားကိုခိုင္မာသန္ စြမ္းေစႏိုင္ ပါသည္။

Iron ဟင္းႏုနယ္ထဲတြင္ ပါရွိ ေသာပမာဏထက္ ငါးဆပိုေသာေၾကာင့္ ေသြးကိုသန္႔ေစသည္။

Potassium သည္ ငွက္ေပ်ာသီး ထဲတြင္ပါရွိေသာပမာဏထက္ သံုးဆပို ေသာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာ ႐ံုေၾကာ အဖြဲ႕အစည္းကိုေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ ေစႏိုင္သည္။

Vitamin A သည္ မုန္လာဥနီထဲ တြင္ပါရွိေသာပမာဏထက္ ေလးဆပို ေသာေၾကာင့္ မ်က္စိေရာဂါ၊ အေရျပား ေရာဂါႏွင့္ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္သည္။

ပ႐ိုတင္းသည္ ႏို႔ႏွင့္ၾကက္ဥထဲ တြင္ပါရွိေသာပမာဏထက္ ႏွစ္ဆနီးပါး ပိုေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆဲလ္ မ်ားပိတ္ဆို႔မႈတို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည္။

(၁)ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ႏွင့္အသီးတို႔က ဆရာဝန္ တစ္ဦးကဲ့သို႔ အားထား
ေလာက္ပါသည္။

(၂)ေသြးကိုသန္႔စင္ေစကာ ေသြး လည္ပတ္စီးဆင္းမႈကိုေခ်ာေမြ႕ေစၿပီး ခြန္ အားလည္းတိုးပြားေစသျဖင့္ ႀကီးေကာင္ ဝင္စ ဆယ္ေက်ာ္သက္ရြယ္ကေလးမ်ား မွန္မွန္စားသံုးေပးသင့္သည္။

(၃)အ႐ိုးအားကို တိုးပြားေစသည့္ အတြက္ ႏို႔စို႔ရြယ္ကေလးငယ္မ်ားကို လည္း ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္ျပဳတ္ရည္ တို႔ကို အဝတ္ပါးျဖင့္စစ္ကာ ႏို႔ခ်ိဳျဖင့္ ေရာ၍ တိုက္ေကြၽးသင့္သည္။

(၄)လွပျပီးေမႊးႀကိဳင္ေသာအျဖဴေရာင္ ဒန္႔သလြန္ပန္းပြင့္ရနံ႔က ေကာင္းစြာ အိပ္ေမာက်ေစႏိုင္သည္။

(၅)ေမြးဖြားခါနီး မိခင္ေလာင္းမ်ား အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ကယ္လ္ ဆီယမ္၊ ဗီတာမင္ႏွင့္ သံဓာတ္တို႔သည္ အသီးႏွင့္အရြက္မ်ားထဲတြင္ အလံု အေလာက္ပါရွိသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ စဥ္ကတည္းက အသီးႏွင့္အရြက္တို႔ကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ႏို႔ရည္လိုက္ေစ သည္။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ဆားအနည္း ငယ္ျဖင့္ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ အရြက္ကိုေရ စစ္ျပီး ေထာပတ္ျဖင့္ သုပ္စားေပးျခင္း ျဖင့္ ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ား ႏို႔ရည္လႈိင္လႈိင္ ေပါေစသည္။ ထို႔ျပင္သားအိမ္ကို အားရွိ ေစကာ ေမြးဖြားရလြယ္ကူေစသည့္အျပင္ ေမြးဖြားၿပီးေနာက္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ မီးယပ္ေဝဒနာအမ်ိဳးမ်ိဳး တို႔ကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္သည္။

(၆)အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစ ၿပီး အူေရာင္ငန္းဖ်ားေရာဂါ၊ ဝမ္းသြား ျခင္း၊ ကာလဝမ္းေရာဂါ၊ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ ႏွင့္ အသည္းေရာင္အသားဝါတို႔ကိုလည္း ေကာင္းစြာကုသေပးႏိုင္သည္။(လက္ဖက္ ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစာပမာဏရွိေသာ ဒန္႔သ လြန္ရြက္သတၱဳရည္ကို ပ်ားရည္၊အုန္းရည္ အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ ေရာစပ္ကာ တစ္ေန႔ လွ်င္ႏွစ္ႀကိမ္မွသံုးႀကိမ္ခန္႔ ေသာက္ေပး႐ံု ျဖင့္ ထိုေရာဂါမ်ားကို ယူပစ္သလိုေပ်ာက္ ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

(၇) ဒန္႔သြန္ရြက္သည္ စနညငခငူူငည ကဲ့သို႔ ပိုးသတ္ႏိုင္စြမ္းရွိသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းကိုယ္ပႏွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ကူးစက္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကို ကာကြယ္တားဆီး ေပးႏိုင္သည္။ ထို႔ျပင္ အူထဲရွိ သန္ေကာင္ မ်ားကိုလည္းက်ေစသည္။အေရျပားမႈိစြဲ ျခင္းႏွင့္ယားနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔အတြက္လည္း ဒန္႔သလြန္ပင္စည္၏ အေခါက္မႈန္႔ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။

(၈)ဖိုမသဘာဝ ကာမအားအင္ကုန္ ခန္းျခင္းႏွင့္မ်ိဳးကန္းျခင္းတို႔အတြက္ ဒန္႔ သလြန္ပန္းပြင့္ကို ႏို႔ျဖင့္ျပဳတ္ေသာက္ေပး သင့္သည္။

(၉)ဒန္႔သလြန္ပင္စည္၏ အေခါက္ ကို အမႈန္႔ႀကိတ္၍ လ်က္ေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားသုက္ရည္က်ဲျခင္းကို ကုသ ေပးႏိုင္ျပီး ဖခင္ေကာင္းတစ္ေယာက္ အျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္သည္။

(၁ဝ)ဒန္႔သလြန္သီးသည္ အသည္း ႏွင့္သရက္ရြက္တို႔ ေရာင္ကိုင္းျခင္း၊ ေမး ခိုင္ေရာဂါ၊ အာ႐ံုေၾကာအားနည္းျခင္း၊ သြက္ခ်ာပါဒ၊ ျပည္တည္နာႏွင့္ အနာႀကီး ေရာဂါစသည့္ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ေဝဒနာ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကိုေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။

(၁၁)ဒန္႔သလြန္ပင္၏ အေခါက္ထဲ တြင္ အေစးမ်ားပါရွိသည္။ အစာအိမ္နာ ေရာဂါသမားမ်ားသည္ ထိုအေခါက္ကို ျပဳတ္ေသာက္ေပးသင့္သည္။

(၁၂)ဒန္႔သလြန္သီးသည္ ရင္ျပည့္ရင္ ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းႏွင့္ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းတို႔ကို သက္သာေကာင္း မြန္ေစႏိုင္သည္။

(၁၃)ဆီးသြားလြန္ျခင္းေရာဂါအတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ကို ေသာက္သံုး ေပးသင့္သည္။ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးလမ္း ေၾကာင္း ျပႆနာမ်ားအတြက္ ဒန္႔သလြန္ ရြက္သတၱဳရည္စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစာ ပမာဏထဲသို႔ ဆားအနည္းငယ္ေရာ၍ မုန္လာဥနီ(သို႔မဟုတ္)သခြားသီးေဖ်ာ္ ရည္အနည္းငယ္ျဖင့္ ေရာေသာက္ေပး သင့္သည္။

(၁၄)ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ သံပရာရည္ တို႔ကို ေရာၾကိတ္ျပီးေနာက္ ရရွိလာေသာ အႏွစ္ရည္ကိုမ်က္ႏွာ အႏွံ႕ လိမ္းက်ံေပးျခင္း ျဖင့္ ဝက္ျခံစို၊ ဝက္ျခံေျခာက္၊ ဆားဝက္ ျခံ၊ မွဲ႔ေျခာက္တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ ျပီး မ်က္ႏွာအသားအေရကို ဝင္းပလာေစ သည္။ (သို႔မဟုတ္)လတ္ဆတ္ေသာ ဒန္႔ သလြန္ရြက္သတၱဳရည္ကို သံပရာရည္ျဖင့္ ေရာစပ္၍ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။

(၁၅)အဆစ္အမ်က္ နာက်င္ကိုက္ခဲ ျခင္းႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ျခင္းေဝဒနာမ်ား အတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ ကိုေထာင္း၍အံု ေပးႏိုင္သည္။

(၁၆)ဒန္႔သလြန္ရြက္သည္ ရင္ျပည့္ ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ ခြၽဲသလိပ္ထျခင္း၊ ပန္းနာရပ္က်ပ္ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ တီဘီ အဆုတ္နာႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းေဝဒ နာတို႔အတြက္ အလြန္ေဆးဖက္ဝင္ပါ သည္။

(၁၇)ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါသည္ မ်ားႏွင့္ အဆုတ္ေဝဒနာသည္မ်ားသည္ ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္အရြက္ ျပဳတ္သည့္ အခိုးေငြ႕ကို႐ွဴ႐ိႈက္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်ားစြာ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးႏုိင္သည္။

ဒန္႔သလြန္ပင္ကို'ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳ ဓာတ္တို႔စုေဝးရာအိမ္ႀကီး'ဟု တင္စား ေခၚေဝၚၾကသည္။ မွန္ပါသည္။ ေဘး ထြက္ဆိုးက်ိဳးလံုးဝမရွိဘဲ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးသည့္ လက္တစ္ကမ္းမွ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္ ေသာ ထိုဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို လက္ လြတ္မခံဘဲစားသံုးၾကေစလိုေၾကာင္း...
မွတ္ခ်က္

(က)အခ်ဳိ႕ေသာသူမ်ားသည္ ဒန္႔သ လြန္သီးႏွင့္ေမြးရာပါဓာတ္မတဲ့ေရာဂါ ရွိတတ္သျဖင့္ သတိျပဳေစလိုပါသည္။

(ခ)ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ကေလာဥတို႔ကို တြဲဖက္၍ မစားသင့္ပါ။

ကမၻာေပၚတြင္ ဒန္႔သလြန္ပင္ စတင္ေပါက္ေရာက္ရာဇာစ္ျမစ္မွာ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၏ အေနာက္ေျမာက္ဘက္ေဒ သျဖစ္ျပီး ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ႏွင့္ အာဖဂန္နစၥတန္ စသည့္ အပူပိုင္းဇုန္တို႔တြင္လည္း လိႈင္လႈိင္ေပါ သည္။ 

ဒန္႔သလြန္သီးအေၾကာင္းကို လြန္ခဲ့ေသာ အႏွစ္ ၂ဝ ေက်ာ္ခန္႔က အိႏိၵယႏုိင္ငံတြင္ ေဆးသုေတသနျပဳ လုပ္ၿပီး ေနာက္မွာေတာ့ ဒန္႔သလြန္သီးသာမက အပြင့္၊ အရြက္၊ အေစ့၊ အပင္၏ အခါက္ႏွင့္အျမစ္အ ပါအဝင္ တစ္ပင္လံုး၏ထူးျခားဆန္းျပားအံ့ၾသဖြယ္ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ေဆးဖက္ဝင္ပံုကို ေလ့လာ
သိရွိလာခဲ့ၾကသည္။ ထိုအခ်ိန္မွစ၍ ဒန္႔သလြန္ပင္သည္ အေရးပါေသာ စားေသာက္ကုန္သီးႏွံတစ္ခုအျဖစ္ အီသီယိုပီးယား၊ ဖိလစ္ပိုင္၊ ဆူဒန္၊ အေရွ႕-အေနာက္ -ေတာင္အာဖရိက၊ လက္တင္အေမရိက၊ ကာေရ ဘီယံ၊ ဖေလာ္ရီဒါႏွင့္ပစိဖိတ္ကြၽန္းစုတို႔တြင္က်ယ္ျပန္႔စြာစိုက္ပ်ိဳးလာခဲ့ၾကသည္။

ေပါက္ေပါက္ - The Union Daily
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.