အရက္ ေဆးလိပ္ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီး တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြား တတ္ေသာ ကင္ဆာ သံုးမ်ဳိး


ကင္ဆာ ေရာဂါသည္ ကမၻာေပၚတြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုးႏွင့္ မကူးစက္ႏိုင္ေသာ နာတာရွည္ ေရာဂါျဖစ္သည္။ ကြမ္းယာထဲတြင္ ေဆးထည့္စားလွ်င္ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လွ်ာကင္ဆာ၊ ေဆးေပါ့လိပ္၊ စီးကရက္ေၾကာင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အရက္ေၾကာင့္ အသည္းကင္ဆာတို႔ ျဖစ္ပြား တတ္သည္။

ကြမ္းထဲ ေဆးထည့္စားျခင္း

ကြမ္းယာတြင္ အႏၲရာယ္ အေပးႏုိင္ဆံုးမွာ ကြမ္းစားေဆး ျဖစ္သည္။ ''ထံုး'' မဟုတ္ပါ။ ေဆးရြက္ႀကီးတြင္ နီကိုတင္း၊ အယ္ကာလြိဳက္ အပါအဝင္ ဓာတ္မ်ားသည္ တံေတြးႏွင့္ ေပါင္း၍ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည္။ ခံတြင္း ကင္ဆာ၊ လွ်ာကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာ၊ အစာမ်ဳိ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာႏွင့္ အစာအိမ္ ကင္ဆာတို႔ ျဖစ္ေစသည္။ နီကိုတင္း၏ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ အာနိသင္သည္ ကြမ္းသီးတြင္ ပါေသာ ေအ႐ိုကိုလင္း (Arecoline) ေၾကာင့္ ပို၍ အစြမ္းထက္ တတ္သည္။ ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ ဆိုးက်ဳိး မျဖစ္မီ ကြမ္းျဖတ္သင့္သည္။

ေဆးလိပ္ႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ

၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေသာ အဆုတ္ကင္ဆာသည္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ေဆးလိပ္တြင္ ပါဝင္သည့္ နီကိုတင္းႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းေပါင္း ၄ဝဝ ေက်ာ္သည္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည့္ အျပင္ အဆုတ္ ေလျပြန္မ်ား အတြင္းတြင္ မလိုအပ္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ား စုမိပါက ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည္။ ေစာစီးစြာ သိရွိႏိုင္ရန္ လိုအပ္သည္။ ကင္ဆာျဖစ္ပါ က ေရရွည္ ေခ်ာင္း ဆိုးျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုး ေသြးပါျခင္း၊ ရင္က်ပ္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ျခင္း၊ အသံ ေျပာင္းျခင္း၊ အစားအေသာက္ ပ်က္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ပြားတတ္သည္။ အဆုတ္ကင္ ဆာ ျဖစ္ေနေၾကာင္းကို ရင္ဘတ္ဓာတ္မွန္၊ ကြန္ပ်ဴတာ ဓာတ္မွန္၊ သလိပ္ စစ္ေဆးျခင္း၊ အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္း မွန္ေျပာင္းျဖင့္ ၾကည့္ျခင္း စေသာ နည္းလမ္း မ်ားစြာျဖင့္ စစ္ေဆးႏုိင္မည္ ျဖစ္သ ည္။ ေဆးလိပ ္မေသာက္လွ်င္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ရန္ ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းသြားၿပီး ႏွစ္ ၂ဝ ေဆးလိပ္ျဖတ္လွ်င္ နဂိုအဆုတ္ အေနအထားသုိ႔ ျပန္ရႏုိင္သည္။

အဆုတ္ကင္ဆာ ကုသမႈ

အဆုတ္ကင္ဆာ ကုသမႈသည္ ပ်ံ႕ႏွံ႔ျဖစ္ပြား မႈအဆင့္၊ တစ္သွ်ဴး အမ်ဳိးအစား၊ လူနာအသက္၊ မူလ က်န္းမာေရး အေျခအေန စသည္တို႔အေပၚ မူတည္သည္။ ေစာစီးစြာ သိရွိပါက ခြဲစိတ္ ကုသလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည္။ ေနာက္ပိုင္း ခြဲစိတ္ ကုသၿပီး ကင္ဆာ ေဆးသြင္းျခင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ျဖင့္ ကုသျခင္းတို႔ ပူးေပါင္းပါဝင္မႈက ပို၍ ရလဒ္ ေကာင္းျခင္းေၾကာင့္ ႏွစ္မ်ဳိး သို႔မဟုတ္ သံုးမ်ဳိးတြဲ ကုသမႈကို သံုးလာၾကသည္။ အဆုတ္ကင္ဆာ အားလံုး၏ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း သာ ေနာက္ထပ္ ငါးႏွစ္သ က္တမ္းရွည္ႏုိင္သည္။

အရက္ႏွင့္ အသည္းကင္ဆာ

အသည္းကင္ဆာသည္ ကမၻာေပၚရွိ ကင္ဆာအားလံုးအနက္ အေသအေပ်ာက္ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ အသည္းကင္ဆာကို တ႐ုတ္၊ ေဟာင္ေကာင္၊ ျမန္မာ၊ အိႏၵိယႏွင့္ ႐ုရွားတို႔၌ ပိုမို ေတြ႕ရွိရသည္။ အသည္း ကင္ဆာသည္ အသည္းေရာင္ ဘီပိုးႏွင့္ စီပိုးတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ သည္။ အရက္ ေသာက္စားမႈသည္ အသည္းေရာင္ ဘီႏွင့္ စီဗုိင္းရပ္စ္ပိုးကို ပြားမ်ားေစ၍ ပိုမိုဆိုးရြား ေစသည္။ အသည္း ကင္ဆာ၏ လကၡဏာမ်ားမွာ အသည္းႀကီး လာျခင္း၊ အသားဝါျခင္း၊ မ်က္လံုးဝါျခင္း၊ ဆီးဝါျခင္း၊ ေရဖ်ဥ္းစြဲျခင္း၊ အစားအေသာက္ ပ်က္ၿပီး ပိန္ခ်ဳံးလာျခင္းတို႔ ျဖစ္သည္။

 ေရာဂါ လကၡဏာမျပမီ အသည္းကင္ဆာ ရွိ၊ မရွိ သိႏုိင္ရန္ ေအအက္ပီဓာတ္ တစ္မ်ဳိး ေသြးေဖာက္ စစ္ေဆးျခင္း၊ တီဗီြဓာတ္မွန္၊ ကြန္ပ်ဴတာဓာတ္ မွန္႐ိုက္ျခင္း တို႔ ျပဳလုပ္ရမည္။ အသည္း ေသြးေၾကာမ်ား အတြင္းသို႔ ေဆးထိုးျခင္း၊ အသည္း အစားထုိးျခင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ႏွင့္ ေဟာ္မုန္းမ်ားျဖင့္ ကုသျခင္းတုိ႔ ျပဳလုပ္ႏိုင္သည္။ အသည္းေရာင္ ဘီ ကာကြယ္ ေဆးထိုးထား သင့္သည္။ အရက္ကို လက္လြတ္စပယ္ ေသာက္ျခင္းကို ဆင္ျခင္ရမည္။ အရက္ျဖတ္ရမည္။ အရက္ျဖတ္လွ်င္ အရက္စြဲ လကၡဏာမ်ား ေပၚလာ တတ္သျဖင့္ ဆရာဝန္ ႏွင့္ စနစ္တက် ျဖတ္ရမည္။

ျမ၀တီ
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.