ခံတြင္းကင္ဆာ


ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ပိုမ်ားလာၿပီး၊ ကြမ္းစားတဲ့ အေလ့အထအျပင္၊ ခံတြင္း ရွနာမႈေတြေၾကာင့္ အဓိက ျဖစ္ရတာလို႔ ခံတြင္း အထူးကုေတြက သတိေပး ေျပာဆုိၾကပါတယ္။ ခံတြင္းကင္ဆာ မျဖစ္ရေအာင္ ကြမ္းစားတာ လံုးဝ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ၿပီး၊ ခံတြင္းရွနာေတြ မျဖစ္ေအာင္၊ ပိုးစားလို႔ ျဖစ္လာတဲ့ သြားအငုတ္ေတြကို ဖယ္ရွားပစ္ဖို႔၊ မေကာင္းတဲ့ သြားေတြကို အစားထိုးကုသဖို႔နဲ႔ ကင္ဆာမတိုင္ခင္ျဖစ္တဲ့ ကနဦး အနာေတြကို ကုသေပးဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။

ဒီေရာဂါ ျဖစ္လာခဲ့ရင္လည္း ႀကိဳတင္ကုသႏိုင္ပါက အမ်ားစုေပ်ာက္ေအာင္ ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေစာေစာ သိရဖို႔ ေစာင့္ၾကည့္သင့္တဲ့ လကၡဏာေတြကေတာ့ ျဖစ္တဲ့ေနရာေပၚ မူတည္ပါတယ္။ လွ်ာမွာ ဒီကင္ဆာျဖစ္ ရင္ လွ်ာအနာေပါက္တာ၊ လွ်ာလႈပ္မရတာ၊ အစာစားမရတာနဲ႔ စကားေျပာ မပီတာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ပါးေစာင္မွာ ဒီကင္ဆာျဖစ္ရင္ေတာ့ ပါးစပ္ ဟမရတာ၊ အစာစားမရတာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သြားဖံုးနဲ႔ ေမးရိုး မွာ ဒီကင္ဆာျဖစ္ရင္ သြားလႈပ္တာ၊ နဲ႔တာ၊ ကၽြတ္ထြက္တာ၊ ေသြးထြက္တာ၊ အစာစားမရတာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါ တယ္။ အာေခါင္ဖံုးမွာျဖစ္ရင္ ႏွာေခါင္းပိတ္တာ၊ အနံရတာနဲ႔ အရည္ထြက္က်တာေတြ ေတြ႔ရပါတယ္။

ဒီေရာဂါအေၾကာင္း အေသးစိတ္ သိရွိနားလည္ႏိုင္ဖို႔ သြားဖက္ဆိုင္ရာ ေဆးတကၠသိုလ္ (ရန္ကုန္)၊ ေမးရိုးႏွင့္ခံတြင္း

ကိုဝင္းမင္း | ဗြီအုိေအ (ျမန္မာပုိင္း)
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.