ပူစပ္ထံု ငါးဟင္းခ်က္နည္းအေၾကာင္း

ပူစပ္ထံု ငါးဟင္းခ်က္နည္းအေၾကာင္း စေနေန႔က ဧရာဝတီအြန္လိုင္း ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာ စာမ်က္ႏွာမွာ တင္ပါတယ္။

မာလရိငါးဟင္း (ဓာတ္ပံုမ်ား – ဝင္းႏုိင္သိန္း)
အဲဒီခ်က္နည္းနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ေရးသားထားၾကတ့ဲ စာဖတ္သူမ်ားရဲ႕ မွတ္ခ်က္ေတြထဲက တခ်ဳိ႕ ကုိ ေကာက္ႏုတ္ ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။

ဝင္းႏိုင္သိန္း ေရးသားတ့ဲ ပူစပ္ထံု အရသာ ေပးမယ့္ မာလရိငါးဟင္းကုိလည္း မဖတ္ရေသးသူမ်ားအတြက္ ကူးယူ ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။

တို့႕ကေတာ့ငါးျကိုက္တယ္ ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္စားခ်င္တယ္

ငါးမႀကိုက္တဲ့သူေတြႀကိုက္ႀကိုက္မႀကိုက္ ငါးစားပါ အခုေခတ္အျဖစ္မ်ားတဲ့အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

အစာေျကဘုိ့ အပူအစပ္ေတြကုိထည့္ရတယ္. အက္ဒီရွင္နယ္ကယ္လုိရီအတြက္. အခ်ိဳကဲရတယ္.

စီခြၽမ္းျပ္ည္နယ္သားတရုတ္စာဖိုမွဴးေတြခ်က္တာေတာ့ ဒယ္အိုးထဲကိုလည္းမီးေတာက္ေအာင္ လုပ္ၿပီးမာလာ ယြီ ကိုခ်က္ပါတယ္ ။ ခ်က္ၿပီးတ့ဲငါးရဲဲ့အသားဟာ ပံွမွန္ခ်က္တဲ့ငါးထက္ပိုႏုေနပါတယ္။ သိပ္မစပ္တဲ့ ငရုတ္ သီးေျခာက္ကိုအေတာ္သံုးပါတယ္။

လ်ွာကိုထံုေစတဲ့ ငရုတ္ေကာင္းနဲ႔တူတဲ့ ဟြားေက်ာင္း ေတြကေတာ့ အဲ့ဒီဟင္းရဲ႕ ဇတ္လိုက္ပဲလို႔ေျပာရမယ္ ထင္တယ္။

ႀကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့လွ်ာထံုေနတာကိုက စပ္တဲ့အရသာနဲ႔မတူပဲတစ္မ်ဳိးထူးျခားပါတယ္။မူရင္းေဒသနယ္သူ နယ္ သားခ်က္တာ ကပိုစားေကာင္းပါတယ္။

တခုရွိတယ္ ဒါအေအးပုိင္းဇုံကလာတဲ့ ေဖၚျမူလာမ်ားပါပဲ. အေအးပုိင္းဇုံဟာ ကယ္လုိရီမ်ားမ်ား လုိအပ္တယ္.
အေအးဒါဏ္ကုိကာကြယ္ဘုိ့ မ်ားမ်ားစားရတယ္.

အဲဒီလုိ အေအးပုိင္းေဒသေဖၚျမဴလာမ်ားဟာ အပူပုိင္းဇုံအတြက္ေတာ့ ျပႆနာေတြကုိဝယ္ယူလုိက္သလုိ ပါပဲ.

သတိေပါ့ဗ်ာ. ကုိယ့္ေဒသနဲ့ကုိက္မကုိက္ ခ်ိန္ျကေပါ့ေနာ္ အသက္ညာဏ္ေစာင့္ပါသတဲ့

ငါးကမွတ္ဥဏ္ေကာင္းေစတယ္အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါကာကြယ္ေပးတယ္ ၿပီးေတာ့ လူကို ဝေစတဲ့ အဆီမပါဘူး

စာဖတ္သူတခ်ဳိ႕ရဲ႕ မွတ္ခ်က္ေတြအျပီးမွာ ငါးဟင္းခ်က္နည္းကုိ ဆက္လက္ ေဖာ္ျပပါမယ္။

ပူစပ္ထံု အရသာ ေပးမယ့္ မာလရိငါးဟင္း

အခု … ရာသီဥတုကလည္း ေအးေနတယ္ဆိုေတာ့ … ရာသီဥတုနဲ႔လည္း လိုက္ဖက္ၿပီး … လြယ္ကူလွတဲ့ … ယူနန္ပုံစံ မာလရိေလး ခ်က္စားၾကရအာင္ …။

မာလရိဆိုတာ ယူနန္ဘာသာစကား တခုျဖစ္ၿပီး …
မာကေတာ့ လွ်ာကိုထုံေစေသာ၊ လဆိုတာကေတာ့ စပ္ေသာလို႔ အဓိပၸာယ္ ေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ၿပီး ရိကေတာ့ ငါးျဖစ္ပါတယ္။ ပူစပ္ထုံေစေသာ ငါးဟင္းလို႔ ေကာက္ခ်က္ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

ထုံဆိုတဲ့ စကားရဲ႕ မူရင္းက ျမန္မာလို မက္ခမ္သီး၊ တရုတ္လို ဝွားေက်ာင္းလို႔ ေခၚတဲ့ ငရုတ္ေကာင္း ေစ့နဲ႔ ဆင္တူတဲ့ အေစ့က ေပးစြမ္းမွာ ျဖစ္ပါတယ္ …။
သူ႔ရဲ႕ အာနိသင္က ေခ်ာင္းဆိုး၊ ခၽြဲက်ပ္ စတဲ့ လည္ေခ်ာင္းနဲ ့ပက္သက္တာေတြ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အပူဓာတ္ကို တိုးပြားေစပါတယ္ …။


မာလရိ (သို႔) ပူစပ္ထုံေစေသာ ငါးဟင္းအတြက္ လိုအပ္တာေတြ ကေတာ့ …။

ကကတစ္ငါး (အလတ္အရြယ္) – ၂ ေကာင္
မာလာပာင္းအႏွစ္ – ၁ ထုပ္
မာလာေခါက္ဆြဲ – ၁ဝ က်ပ္သား

မာလာေကာ္ၾကည္ေခ်ာင္း – ၁ဝ က်ပ္သား
ႂကြက္နားရြက္မႈိေျခာက္ – ၅ က်ပ္သား
ပဲျပားလိပ္ေျခာက္ – ၅ က်ပ္သား

စပါးလင္ – ၂ ေခ်ာင္း
ဝွားေၾကာင္းေစ့ – ၂ ဇြန္း (ထမင္းစား)
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ျဖဴ – အနည္းငယ္

ငါးငံျပာရည္ – ၅ ဇြန္း (ထမင္းစား)
ပာင္းခတ္မႈန္႔ – ၁ ဇြန္း (ထမင္းစား)
သၾကား – အနည္းငယ္

ရွာလကာရည္ – ၃ ဇြန္း (ထမင္းစား)
ရွမ္းနံနံ – ၁ စည္း
ကန္စြန္းရြက္ – ၁ စည္း
ေကာက္ရိုးမႈိ (သို႔) ေငြႏွင္းမႈိ – အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္ပံု အဆင့္ဆင့္ကေတာ့ …။

မာလာပာင္းခ်က္ဖို႔ စတင္ၿပီဆိုတာနဲ႔ မာလာေခါက္ဆြဲေခ်ာင္း၊ မာလာေကာ္ေခ်ာင္း၊ ၾကက္နားရြက္မႈိ၊ ပဲျပားလိပ္ေျခာက္ စတာေတြကို သီးသန္႔စီ ေရဝေအာင္ စိမ္ထားေပးရပါမယ္။

ကကတစ္ငါးကို သန္႔စင္ ေဆးေၾကာၿပီး ၃ ပိုင္းပိုင္းကာ အရသာအနည္းငယ္နဲ႔ နယ္ထားေပးပါ။

ဝွားေက်ာင္းေစ့ကို မီးေအးေအးနဲ႔ အနည္းငယ္ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါ။ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုလည္း ေထာင္းထားပါ။

စပါးလင္ အျဖဴေရာင္အပိုင္းကို ဓားျပားရိုက္ၿပီး ထုံးခ်ည္ထားပါ။ ရွမ္းနံနံကို ၁ လက္မေလာက္ ျဖတ္ထားၿပီး ကန္စြန္းရြက္ ေတြကိုလည္း သန္႔စင္ထားပါ။

ေကာက္ရိုးမႈိ (သို႔) ေငြႏွင္းမႈိေတြ ကိုလည္း သန္႔စင္ လွီးျဖတ္ထားပါ။

ပူေနတဲ့ ဒယ္အိုး တလုံးမွာ ဆီအနည္းငယ္ကို အပူေပးၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ အေရာကို ဆီသတ္ေပးပါ။
ေမႊးလာရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ဝွားေက်ာင္းေစ့၊ စပါးလင္ဓားျပားရိုက္တို႔ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
ၿပီးရင္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ကကတစ္ငါးကို ထည့္ေပါင္း ဆီသတ္ၿပီး ျဖည္းညင္းစြာ ေမႊေပးပါ။

ဒန္အိုးႀကီးႀကီး တလုံးထဲကို ဆီသတ္ထားတဲ့ အေရာကို ေျပာင္းေရႊ႕ၿပီး ေရတဝက္ခန္႔ ထည့္ပါ။
ငါးငံျပာရည္၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔၊ ရွာလကာရည္တို႔နဲ႔ အရသာသြင္းၿပီး တပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါ။
မႈိေျခာက္၊ ပဲျပားလိပ္ေျခာက္ တို႔ကိုလည္း ထည့္ၿပီး … ငါးအသား အနည္းငယ္ တင္းလာေအာင္ … တည္ထားပါ။

မာလာေခါက္ဆြဲေခ်ာင္းနဲ႔ မာလာ ေကာ္ေခ်ာင္းတို႔ကို ထည့္ပါ။ လိုအပ္ပါက ေရအနည္းငယ္ ျဖည့္စြက္ၿပီး ပာင္းရည္က်ေနေအာင္ မီးေအးေအးမွာ အပူေပးထားပါ။

ေနာက္ဆုံး အရသာ ျမည္းစမ္းၿပီးမွ မႈိ၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ရွမ္းနံနံတို႔ ေပါင္းထည့္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း သုံးေဆာင္ပါ။


ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။

ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တ သက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။

ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါ တယ္။

ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္ မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)


ဝင္းႏိုင္သိန္း
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.