သဘာဝကေပးတဲ႔ ဗီတာမင္မ်ား

အခုေခတ္မွာ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ အားေဆး၊ အရိုးခိုင္မာေစတဲ့ ကယ္စီရမ္ အမ်ား ၾကီးပါပဲ။

ဒါေပမယ့္ အားေဆးမလုိေအာင္ သဘာဝက ဖန္တီး ထားၿပီးသားပါ။

အားေဆးေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း သဘာ၀အစားအစာေတြကို မမီွပါဘူး။

လိုအပ္ေနတဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြကို သဘာဝရဲ႕ ဘယ္အစားအစာေတြက ရႏိုင္တယ္ဆိုတာ ဆရာဝန္မဟုတ္ေပမဲ႕လည္း လူတိုင္းသိထား မွတ္ထားလို႕ရေအာင္ေနာ္။

Vit A
--------
အ၀ါေရာင္အသီးမ်ား (သရက္သီး၊ သေဘာၤသီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ မုန္လာဥ၀ါ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး)၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ဆူးပုတ္ရြက္၊ ဗူးညြန္႔၊ အသည္း၊ ေထာပတ္၊ ဥအႏွစ္။

Vit D
------
ငါးၾကီးဆီ၊ ငါး၊ ႏို႔၊ ေထာပတ္၊ ခ်ိစ္။

Vit E
------
အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္မ်ား၊ ေနၾကာေစ့၊ ေျပာင္းဖူး၊ အခံြမာအသီးမ်ား၊ ဂ်ဳံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ား (သံလြင္ဆီ)။

Vit K
------
အစိမ္းရင့္ေရာင္အရြက္မ်ား (ဟင္းႏုႏြယ္)၊ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲ၊ ဥအႏွစ္၊ အသည္း၊ ငပိ။

Vit C
------
ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ခရမ္္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီစိမ္း၊ ဇီးၿဖဴသီး၊ ဖန္ခါးသီး၊ သရက္ဖူး၊ ေဇာင္းရမ္းသီး၊ မာလကာသီး၊ စပ်စ္သီး။

Vit B1 ( Thiamine )
-----------------------
ဆန္လံုးညိဳ၊ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ၀က္သား၊ အခြံမာသီးမ်ား။

B2 ( Riboflavin )
------------------
ကလီစာမ်ား၊ ဥအႏွစ္၊ ပဲဇင္းငံု၊ ပဲေထာပတ္၊ တေဆး။

B3 ( Niacin )
---------------
တေဆး၊ အသား၊ ငါး၊ ပဲပိစပ္၊ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား။

Vit B6 ( Pyridoxine )
-----------------------
တေဆး၊ ဂ်ဴံစပါး၊ ေၿပာင္း၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ငွက္ေပ်ာသီး။

Folic acid
-----------
အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္။

Vit B12 ( Cobalamin )
------------------------
အသီးအရြက္ေတြမွာ မပါ၀င္ပါ။ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အသား၊ ႏို႔၊ ဥအမ်ဴိးမ်ဴိး စတဲ့ တိရိစာၦန္ထြက္ အစားအစာေတြမွာသာ ပါ၀င္ပါတယ္။

Vit B5 ( Pantothenic acid )
------------------------------
အစားအစာအမ်ားစုမွာ ပါ၀င္ပါတယ္္။ အသားေတြမွာ ပိုၿပီးၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ေကာက္ပဲသီးႏွံ၊ ပဲအမ်ဴိးမ်ဴိးမွာလည္း ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။

Biotin
--------
ေကာက္ပဲသီးႏွံ၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ အသား၊ ငါး။

Calcium
----------
ႏို႔၊ ခ်ိစ္၊ ဥႏွစ္၊ အခြံမာသီးမ်ား၊ ပဲ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကညြတ္။

Magnesium
-------------
အစိ္မ္းေရာင္အသီးအရြက္မ်ား၊ ႏို႔၊ ဥအမ်ဴိးမ်ဴိး၊ သစ္သီးမ်ား။

Sodium
---------
ဆား၊ ေပါင္မုန္႔၊ ခ်ိစ္၊ ပင္လယ္စာမ်ား၊ မုန္လာဥ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ အခံြမာသီးမ်ား၊ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ႏို႔။

Potassium
------------
ၾကက္သား၊ အမဲအသည္း၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ လိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ နာနတ္သီး၊ အာလူး၊ ဗူး၊ ဖရံု၊ ဖရဲ။

Iron
-----
အသား၊ ကလီစာ၊ ဥအႏွစ္၊ ငါး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္အရြက္မ်ား (ဟင္းႏုႏြယ္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ဗူးညြန္႔)။

Iodine
-------
အိုင္အိုဒင္းဆား၊ ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ ငါး။

Zinc
-----
အသား၊ အသည္း၊ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ႏို႔၊ ကႏုကမာ၊ ႏွံစားသီးႏွံမ်ား။

က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.