ပူစီနံရြက္ရဲ႕ အာနိသင္(၇)မ်ိဳး


ပူစီနံရြက္ရဲ႕ မူရင္းအသံက Pudina ျဖစ္ပါတယ္။ အဂၤလိပ္လုိဆုိရင္ေတာ့ Mint Leave လုိ႔လည္း ေခၚပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာထက္ အိႏၵိယ၊ သိရိလကၤာနဲ႔တုိ႕မွာ ပုိၿပီး အသုံးမ်ားပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာေတာ့ တုိ႔စရာဟင္းရြက္အျဖစ္ သုံးၾကပါတယ္။ ေဆးဘက္၀င္ ဟင္းရြက္ျဖစ္လုိ႔ ပူစီနံရြက္ရဲ႕ အက်ိဳးအာနိသင္(၇) မ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။

(၁) အစာကုိ ေၾကညက္လြယ္ေစတယ္

ပူစီနံမွာ အလြန္ႏူးညံ့တဲ့ aroma ဓာတ္ ပါ၀င္လုိ႔ ၀မ္းဗုိက္ေရာဂါေတြကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ အစာေၾကညက္မႈကုိ လွ်င္ျမန္ေစၿပီး ကယ္လိုရီေလာင္ကၽြမ္းမႈကို ကူညီေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၂) အသဲကုိ ေကာင္းေစတယ္

အရက္အေသာက္မ်ားလုိ႔ အသည္းပ်က္ဆီးေနသူေတြအေနနဲ႔ ပူစီနံဟင္းရြက္ကုိ ေန႔စဥ္စားေပးပါက အသည္းကို အားတုိးေစပါတယ္။

ပူစီနံရြက္မွာ ပန္းနာ/ရင္ၾကပ္/ေခ်ာင္းဆုိး/တုပ္ေကြး-စတဲ့ ေရာဂါေတြကို တုိက္ထုတ္ေပးႏုိင္တဲ့ ေဆးအာနိသင္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ရာသီးဥတု အကူးအေျပာင္းေၾကာင့္ ဖ်ားနာရင္လည္း စားေပးသင့္တဲ့ အရြက္ ျဖစ္ပါတယ္။

(၄) သြားက်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစတယ္

ပူစီနံရြက္မွာ သြားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳႏုိင္တဲ့ ဆုိဒီယမ္၊ ပုိဆက္စီယမ္- စတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ သြားပုိးစားျခင္းကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး သြားေၾကြလႊာ ပ်က္စီးမႈကုိလည္း မျဖစ္ေစပါဘူး။

(၅) ကင္ဆာကုိ တုိက္ျဖတ္ႏုိင္တယ္

ဗီတာမင္ A,C,B12 ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တဲ့ ပူစီနံဟာ ကင္ဆာကိုလည္း တုိက္ျဖတ္ႏုိင္ပါတယ္။ ကင္ဆာလ္ေတြ ၀င္ေရာက္အျမစ္တြယ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးေပးၿပီး သက္ရွည္က်န္းမာေစပါတယ္။

(၆) ၀က္ၿခံတင္းတိပ္းကုိ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးတယ္

ပူစီနံဟာ အေရျပားအလွကုိ ပ်က္ေစတဲ့ ၀က္ၿခံ၊ တင္းတိပ္ စတဲ့ ေရာဂါေတြကို ႏုိင္နင္းပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ရာသီဥတု စြတ္စုိထုိင္းမႈိင္းမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတတ္တဲ့ အေရျပား မႈိစြဲျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ ေပြး၊ ၀ဲ၊ ညႇင္း-စတဲ့ ေရာဂါေတြကိုလည္း မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၇) ခၽြဲၾကပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းယားယံျခင္း၊ ႏွာရည္ယုိျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္

ခၽြဲၾကပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းယားယံျခင္း၊ ႏွာရည္ယုိျခင္းမ်ား ျဖစ္ပါက ပူစီနံရြက္အနည္းငယ္ စားေပးလုိက္႐ုံနဲ႕ အရွင္းေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

နတ္စည္ေတာ္ (Shwemom)
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.