ထန္းလ်က္ကို ဆန္းသစ္ေစသူ ေဒၚခ်ိဳလဲ့ေအာင္ႏွင့္ ေတြ႕ဆုံျခင္း

“Tree Food” Myanmar Traditional Sweet တည္ေထာင္သူ ေဒၚခ်ိဳလဲ့ေအာင္ (ဓာတ္ပံု – ျမတ္ျပည့္ၿဖိဳး/ဧရာ၀တီ)
မႏၲေလးၿမိဳ႕ အမ်ဳိးသား ကဇာတ္႐ုံမွာ ၿပီးခဲ့တဲ့ ဧၿပီ ၂ ရက္က စတင္ၿပီး ျမန္မာ့႐ုပ္ေသးျပပြဲကုိ ၂ ရက္ က်င္းပခဲ့ရာမွာ ထိုျပပြဲနဲ႔အတူ ျမန္မာ့ ႐ုိးရာမုန္႔ေတြကို ေရာင္းခ်တဲ့ ေစ်းပြဲေတာ္ကိုပါ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။

ထိုေစ်းပြဲေတာ္အတြင္း တျခားဆုိင္ေတြနဲ႔မတူတဲ့ အျပင္အဆင္မ်ိဳးနဲ႔ ဆြဲေဆာင္ေနတဲ့ ဆုိင္ခန္းတခုေရွ႕ကုိ ေရာက္သြားခဲ့ပါတယ္။

ဒီဆုိင္ခန္းေလးက ျမန္မာ့႐ုိးရာ အစားအစာတခုျဖစ္တဲ့ ထန္းလ်က္ကုိပဲ သဘာ၀အရသာ ၅ မ်ဳိးနဲ႔ ေရာစပ္ၿပီး အျမင္ဆန္းေစတဲ့ ထုပ္ပုိးမႈေလးေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်ေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီဆုိင္ခန္းေလးကုိ ဦးစီးေရာင္းခ်ေနသူက စီးပြားေရး လုပ္ငန္းရွင္ အမ်ဳိးသမီးတဦးျဖစ္တဲ့ ေဒၚခ်ဳိလဲ့ေအာင္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ထန္းလ်က္ကို ဆန္းသစ္တဲ့ အုိင္ဒီယာနဲ႔ “Tree Food” Myanmar Traditional Sweet အမည္ေပးၿပီး ျပင္ဆင္ေရာင္းခ်ေနပံုကို စာဖတ္ ပရိသတ္ေတြ သိရွိေစဖို႔ ေဒၚခ်ိဳလဲ့ေအာင္ကို ဧရာ၀တီ သတင္းဌာနက သတင္းေထာက္ ျမတ္ျပည့္ၿဖိဳးက ေတြ႔ဆုံေမးျမန္းခဲ့ တာေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ေမး။ ။ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြ ျမင္ေနက်ထန္းလ်က္ခဲကုိ အရသာေတြ ျဖည့္စြက္ေရာစပ္ၿပီး ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ ထုတ္ပုိးမႈ၊ အျပင္အဆင္ နဲ႔ ေရာင္းျဖစ္ခဲ့ပုံကို ေျပာျပေပးပါလား။

ေျဖ။ ။ လြန္ခဲ့တဲ့ ၂ ႏွစ္ေလာက္က ခရီးသြားရင္း ျမန္မာထမင္းဆုိင္တခုမွာ ထမင္းစားျဖစ္တယ္။ ထမင္းစားၿပီး ထမင္းဆုိင္က အခ်ဳိတည္းဖို႔ဆုိၿပီး ထန္းလ်က္ခဲေလးေတြ ေကြ်းတယ္။ ကုန္ေအာင္မစားႏုိင္ဘဲ ပစ္ထားမယ့္ ထန္းလ်က္ခဲေလးကို ဘယ္လို Value added လုပ္ႏုိင္မလဲဆုိတာ ေတြးမိရင္းကေန လုပ္ျဖစ္သြားတယ္ ဆုိရပါမယ္။

ဥပမာေျပာရမယ္ဆုိရင္ ေခ်ာကလက္။ ေခ်ာကလက္ဆုိရင္ လူေတြအရမ္းစားၾကတယ္။ ေခ်ာကလက္ကုိ ေပ်ာ္လဲစားၾကတယ္။ ၀မ္းနည္းလဲ စားၾကတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ သူ႔မွာ တန္ဖုိးတခု ရွိေနတယ္။ ေခ်ာကလက္ထဲမွာလည္း အသီးတို႔၊ ႏုိ႔အရသာတို႔၊ အေစ့တုိ႔ ေရာထားတာေတြ ရွိတယ္ေလ။ အဲဒီလိုပဲ ဒီထန္းလ်က္မွာ လုပ္ၾကည့္ရင္ ရမွာပဲဆိုၿပီး အဲဒီကေန ကုိယ္တုိင္ထန္းေတာထဲသြား ေလ့လာ၊ အရသာေတြ စမ္းသပ္ၿပီး ထုတ္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။

ေမး။ ။ ေစ်းကြက္ထဲေရာက္ဖို႔ အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ ယူခဲ့ရပါလဲ။

ေျဖ။ ။ စလုပ္ျဖစ္တဲ့ အခ်ိန္ကေန ေစ်းကြက္ထဲေရာက္တဲ့ အခ်ိန္ထိ တႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ အခ်ိန္ယူခဲ့ပါတယ္။ စိတ္တုိင္းမက်ေသး လို႔ စမ္းလုိက္၊ လုပ္လိုက္နဲ႔ အခ်ိန္ ေတာ္ေတာ္ၾကာသြားပါတယ္။ အခုေစ်းကြက္ထဲ ျဖန္႔တာက ၆ လေလာက္ ရွိပါၿပီ။

ေမး။ ။ အရသာ ဘယ္ႏွမ်ဳိးနဲ႔ ထုတ္ထားပါလဲ။

ေျဖ။ ။ ပူရွိန္း၊ လီမြန္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်င္းနဲ႔ ႐ုိး႐ုိးအရသာဆုိၿပီး ၅ မ်ဳိးထုတ္ထားပါတယ္။ ေနာက္ထပ္လဲ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ မယ့္ အရသာမ်ဳိးကုိ စမ္းသပ္ၿပီး ထပ္ထုတ္ဖို႔ စီစဥ္ေနပါတယ္။

ေမး။ ။ ေစ်းကြက္ထဲမွာ တစ္ဘူး ဘယ္ေလာက္ႏႈန္းနဲ႔ ေရာင္းခ်ပါလဲ။

ေျဖ။ ။ ၁၁၅ ဂရမ္ပါ တစ္ဘူးကုိ ၂၅၀၀ က်ပ္နဲ႔ ေရာင္းပါတယ္။ အခု စကၠဴထုပ္ေလးေတြနဲ႔ထုပ္ၿပီး ေရာင္းဖို႔လဲ ျပင္ေနပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ တထုပ္ကို ၁၂၀၀ က်ပ္ေလာက္နဲ႔ေရာင္းဖို႔ စီစဥ္ထားပါတယ္။

ေမး။ ။ ေစ်းကြက္မွာ အဓိက ဘယ္သူ႔ကုိ Target ထားပါလဲ။

ေျဖ။ ။ အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ Local Market ကုိ သြားမယ္။ ေရာင္းခ်င္ပါတယ္။ ျပည္တြင္းကစၿပီး ႏုိင္ငံျခားသားကုိ ဒါနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး မိတ္ဆက္ေပးေစခ်င္တယ္။ ဒါမွ ကုိယ့္ႏုိင္ငံမွာ ဒီလိုထုတ္ကုန္ေတြ ရွိတယ္။ ထုတ္ႏုိင္တယ္ဆိုတာ ႏုိင္ငံျခားသားေတြသိမွာ။ ႏုိင္ငံျခားကုိ Export ပုိ႔ႏုိင္ဖို႔လဲ ႀကိဳးစားေနပါၿပီ။

ေမး။ ။ Export ပုိ႔ဖို႔ဆုိရင္ အစ္မရဲ႕ကုန္ပစၥည္းက FDA စစ္ေဆးတာတို႔၊ လုပ္ငန္းလုိင္စင္တို႔ ရွိၿပီးၿပီလား။

ေျဖ။ ။ FDA စစ္ဖို႔ ႀကိဳးစားေနပါတယ္။ လုပ္ငန္းလိုင္စင္က ေလွ်ာက္ထားပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တႏွစ္ရွိၿပီ က်ေတာ့ မက်ေသးဘူး။

ေမး။ ။ ေျခာက္လအတြင္း လုပ္ငန္းအေျခအေန ဘယ္ေလာက္အထိ တုိးတက္လာပါလဲ။

ေျဖ။ ။ ၅ ဆေလာက္ တက္လာတယ္လို႔ ေျပာရမယ္။ အခုဆို လူသိလည္း နည္းနည္းမ်ားလာၿပီ။ အခုဆို တလကို ပုလင္း ၈၀၀ ကေန ၁၀၀၀ ၾကား ထုတ္ေနရတယ္။ ကုန္ပစၥည္္းေတြကုိ ထုပ္ပုိးမႈကအစ ျပန္ၿပီးအဆင့္ျမႇင့္ဖို႔ လုပ္ေနပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေစ်းကြက္ ကိုျဖန္႔ဖို႔ လုပ္ေနပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာတင္မဟုတ္ဘဲ ေတာင္ႀကီး၊ ေနာင္ခ်ဳိ၊ အင္းေလး၊ မႏၲေလးက ဆုိင္ေတြမွာတင္ဖို႔ လုပ္ေနပါၿပီ။

ေမး။ ။ SME(အေသးစားနဲ႔ အလတ္စား) လုပ္ငန္းတခုကုိ စလုပ္ေနတဲ့သူတေယာက္အေနနဲ႔ လက္ရွိမွာ ဘာေတြက အခက္အခဲရွိေနပါလဲ။ အစုိးရအေနနဲ႔ ဘာေတြပံ့ပုိးေပးဖို႔ လိုအပ္တယ္လို႔ ျမင္ပါလဲ။

ေျဖ။ ။ အခုဆို လုပ္ငန္းခ်ဲ႕ခ်င္တဲ့အတြက္ ေငြေၾကးပိုင္း၊ နည္းပညာပုိင္းကအစ လိုအပ္လာပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ HR ပုိင္းေပါ့ေနာ္။ အဲဒီ အတြက္ အစုိးရကုိ ေတာင္းဆုိခ်င္တာကေတာ့ SME ေတြကို Support လုပ္ေပးေစခ်င္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ လိုင္စင္ကိစၥေတြမွာ ၾကန္႔ၾကာတာမ်ဳိးေတြ မျဖစ္သင့္ေတာ့ဘူးလို႔ ျမင္ပါတယ္။

ေမး။ ။ အခုလို စြန္႔ဦးတီထြင္ၿပီး လုပ္ငန္းတခုကို ဦးေဆာင္လုပ္ကိုင္ေနတဲ့ အမ်ဳိးသမီး တေယာက္အေနနဲ႔ ႀကိဳးစားေနဆဲ လူငယ္ ေတြကုိ ဘာမက္ေဆ့မ်ား ေပးခ်င္ပါသလဲ။

ေျဖ။ ။ လူတေယာက္ ေအာင္ျမင္တယ္၊ မေအာင္ျမင္ဘူးဆုိတာ လြန္ခဲ့တဲ့ဆယ္ႏွစ္က သူဘာေတြ လုပ္ခဲ့သလဲေပၚမွာ မူတည္ပါတယ္။ ရႈံးရႈံးျမတ္ျမတ္ ေရွ႕ဆက္သြားဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် အဲဒီအရႈံးေတြကသာ အျမတ္ျဖစ္လာမွာပါ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆက္ေလွ်ာက္ပါ။

အလုပ္တခုကို ခဏတာဆုိတာထက္ တာရွည္ခံတဲ့ ၊ ေအာက္ေျခခုိင္တဲ့ အလုပ္ျဖစ္ဖို႔ အားလုံးကုိ စနစ္တက် တည္ေဆာက္ၿပီးမွ လုပ္ပါလို႔ အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အဲဒီလိုႀကိဳးစားခ်င္စိတ္ရွိေနတဲ့ လူငယ္ေတြကုိ မတားပါနဲ႔။ လမ္းဖြင့္ေပးလိုက္ပါ။ က်မတို႔ဆီမွာ အရည္အခ်င္းရွိတဲ့ Creative ေကာင္းတဲ့ လူငယ္ေတြ အမ်ားႀကီး ရွိေနပါတယ္။ ။

ဧရာဝတီ
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.