ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မ်ားသည္ ကိုယ္ဝန္ လရင့္သည့္ အခ်ိန္တြင္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းမွာ မ်ားျပား လာေၾကာင္း ရန္ကုန္ အေနာက္ပိုင္း ေဆး႐ံု သားဖြားမီးယပ္ အထူးကု ေဒါက္တာ ေကာင္းေဇာ္ထံမွ သိရသည္။
''ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြ ကိုယ္ဝန္လ ရင့္တဲ့အခ်ိန္မွာ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ပြားေလ့ ရွိတယ္။ ကိုယ္ဝန္ ငါးလအထက္မွာ အျဖစ္မ်ားတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကေလး မီးဖြားၿပီးရင္ ေပ်ာက္ကင္း သြားတတ္တယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္တာကို ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာလို႔ မရဘူး။ ေနာက္ပိုင္းမွာ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျပန္ျဖစ္လာ ႏိုင္တယ္'' ဟု ၎က ဆက္လက္ေျပာသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မ်ား အေနျဖင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္း အေၾကာင္း အရင္းမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းမွ ထြက္ေလ့ရွိေသာ ေဟာ္မုန္းမ်ားေၾကာင့္ သို႔မဟုတ္ပါက အင္ဆူလင္ ထြက္ရွိမႈ နည္းပါးသြားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ဆိုသည္မွာ ေသြးအတြင္းရွိ သၾကားဓာတ္ ပမာဏ ျမင့္မားလာ ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ေသြးအတြင္းရွိ ဂလူးကို႔စ္ မ်ားျပားလာျခင္း မွာလည္း စားေသာက္ေသာ အစားအစာမွ ဂလူးကို႔စ္ ရရွိသည့္ အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းရွိ အသည္းမွလည္း ဂလူးကို႔စ္ကို ထုတ္လုပ္ ေပးျခင္းေၾကာင့္ လည္း ျဖစ္သည္။ ေသြးမ်ားမွ ဂလူးကို႔စ္ကို ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုးရွိ ကလာပ္စည္းမ်ား ရွိရာသို႔ ပို႔ေပးၿပီး အင္ဆူလင္ ဆိုသည္မွာလည္း ေဟာ္မုန္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ကာ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းရွိ ပန္ကရိယဟု ေခၚေသာ အဂၤါမွ အင္ဆူလင္ကို ထုတ္လုပ္ေပးၿပီး ေသြးထဲသို႔ ပို႔ေဆာင္ေပးျခင္းလည္း ျဖစ္သည္။
''မိသားစု မ်ဳိး႐ိုးထဲမွာ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိတဲ့သူေတြ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားၿပီး ဝတဲ့သူေတြ၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းတဲ့သူေတြ၊ အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္ အရြယ္ေတြ၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ရွိခဲ့တဲ့သူေတြက ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ အခြင့္အလမ္း မ်ားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေမြးကင္းစ ကေလးသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကိုးေပါင္ထက္ ေက်ာ္လြန္ေနရင္လည္း ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္'' ဟု ၎က ဆက္လက္ေျပာသည္။ သာမန္လူမ်ားတြင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏသည္ 70 မွ 110 mg/dl ရွိေသာ္လည္း ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ရွိေနသည့္ ေဝဒနာရွင္ အမ်ားစုတြင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏမွာ 80 မွ 110 mg/dl အထိ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ထက္ေန - ျမ၀တီ
ထက္ေန - ျမ၀တီ
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon