ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေလ်ာ့ေစတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ဳိး၊ အစားအစာမ်ဳိး သိခ်င္ပါ တယ္ဆရာ။
ကိုလက္စထေရာဟာ အဆီဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး အသည္းက ထုတ္လုပ္တယ္။ ဆဲလ္ေတြ အတြက္ အေရးပါ အရာေရာက္တယ္။ ေသြးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္မားေနလို႔ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့ေအာင္ အားကစား လုပ္ျခင္းနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ နည္းတဲ့ အစာေကြၽးျခင္းတို႔ကို လုပ္ေဆာင္ ႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္စဥ္ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံမွာ ေလျဖတ္ျခင္း သို႔မဟုတ္ ႏွလံုး ႐ုတ္တရက္ တိုက္ခိုက္ခံရျခင္း ခံရတဲ့ လူဦးေရ ၂ဝဝဝဝဝ မွာ ၆ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာ ျမင့္တက္ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္လ်က္ ရွိတယ္။
ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာကို သိပ္သည္းဆျမင့္ေသာ အဆီ (High Density Lipoprotein) နဲ႔ သိပ္သည္းဆ နည္းေသာ အဆီ (Low Density Lipoprotein) လို႔ ခြဲထား ႏိုင္တယ္။ HDL ဟာ ေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ ျဖစ္လို႔ ေသြးထဲမွာ ရွိဖို႔ လိုအပ္တယ္။ သိပ္သည္းဆ နည္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာဟာ ေသြးအတြင္းမွာ ျမင့္မားေနရင္ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုး တိုက္ခိုက္ခံရျခင္း ခံရတာေတြ ျဖစ္ေစတယ္။ မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ ျဖစ္တဲ့ LDL ျမင့္မားျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ရမယ္။
စုစုေပါင္း အဆီဓာတ္ရဲ႕ ၂ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွာ ၄ဝ ရာခုိင္ ႏႈန္းဟာ HDL ျဖစ္တယ္။ သိပ္သည္းဆ အလြန္နည္းေသာ အဆီတစ္မ်ဳိးဟာ မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ ျဖစ္တယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ေသြးအတြင္းရွိ စုစုေပါင္း အဆီဓာတ္ဟာ ၃ဝ မွ ၅ဝ မီလီဂရမ္ ရာခုိင္ႏႈန္းသာ ရွိရမယ္။ ဒီထက္မ်ားရင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။ ေလ်ာ့နည္းရင္လည္း အသည္း လုပ္ငန္းေတြ ေကာင္းစြာ မလုပ္ႏိုင္လို႔ ခႏၶာကိုယ္က အစားအေသာက္ကို လက္မခံႏိုင္တဲ့ အမည္ ေဖာ္ရခက္တဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးနဲ႔လည္း ပတ္သက္ႏိုင္တယ္။ ေသြးအတြင္းမွာ အဆီဓာတ္ ျမင့္တဲ့အခါ အသည္းက မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ကို မဖ်က္ဆီး ႏိုင္ပါဘူး။ အသည္းကို အစဥ္အၿမဲ က်န္းမာေစဖို႔ ထိန္းသိမ္း ထားသင့္ပါတယ္။
လူတခ်ဳိ႕မွာ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇအရ အဆီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားေပမယ့္လည္း ေသြးအတြင္း မွာအဆီဓာတ္က ပံုမွန္အတုိင္း ရွိၾကတယ္။ ဝက္ဆီ၊ ဝက္သားနဲ႔ ျပည့္ဝဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာကို ေလွ်ာ့ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားျခင္းဟာ အေရးႀကီးတယ္။ ျပည့္ဝဆီမ်ားဟာ LDL ျမင့္မားၿပီး ေပ်ာ္ဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ နည္းေစတယ္။
ေသြးအတြင္း အဆီဟာ အသက္ ၁ဝ ႏွစ္ အရြယ္မွာပင္ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔ ႏိုင္တယ္။ က်န္းမာတဲ့ အစားအ ေသာက္ကို စားသံုးေပမယ့္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေတာက္ေလွ်ာက္ ျမင့္မားေနရင္ သိုင္းရြိဳက္လုပ္ငန္း က်ဆင္းျခင္းနဲ႔ ပတ္သက္ ေနပါတယ္။
ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အစာမ်ားမွာ ဝက္သား၊ ဝက္ဆီ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ အစာသြတ္မုန္႔မ်ား၊ ဒိန္ခဲ၊ ေထာပတ္၊ ၾကက္သားအေရခြံ၊ ေရခဲမုန္႔၊ မလိုင္ပါတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေလွ်ာ့စားရမယ္။ သၾကားဓာတ္ ေလွ်ာ့စား ရမယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေခ်ဖ်က္ရန္ ခက္ခဲတဲ့ အဆီအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲတတ္လို႔ သၾကားဓာတ္ လြန္ကဲတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား၊ အရက္၊ ဘီယာ ေလွ်ာ့ရမယ္။ ေဆးလိပ္နဲ႔ ကြမ္း ျဖတ္ရမယ္။ ေကာ္ဖီၾကမ္း ေသာက္ရမယ္။
စားသံုးသင့္တဲ့ အစာမ်ားကေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အုတ္စပါး၊ ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ေနၾကာဆီ စတဲ့ မျပည့္ဝဆီနဲ႔ စီမံထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔ ဟင္း စားႏိုင္တယ္။ ပန္းသီး ပိုစားသင့္တယ္။ ပင္လယ္ငါး စားသင့္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဟာ LDL ေလ်ာ့နည္းေစလို႔ စားသံုးသင့္တယ္။ သက္သတ္လြတ္ စားရင္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္း ေစတယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေထာပတ္နဲ႔ ပဲနီေလးတို႔မွာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပိုမို ရွိႏိုင္တယ္။ ၾကက္ဥအကာ စားႏိုင္တယ္။ အဆီနဲ႔မလိုင္ ထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ စားသင့္တယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားသံုးသင့္တယ္။ အစာနည္းနည္းနဲ႔ အႀကိမ္မ်ားမ်ား စားသံုးသင့္တယ္။ အိပ္ေရး မပ်က္သင့္၊ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရပါမယ္။ ။
ေဒါက္တာလြင္သန္႔(ေဆး-၂)
လူတခ်ဳိ႕မွာ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇအရ အဆီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားေပမယ့္လည္း ေသြးအတြင္း မွာအဆီဓာတ္က ပံုမွန္အတုိင္း ရွိၾကတယ္။ ဝက္ဆီ၊ ဝက္သားနဲ႔ ျပည့္ဝဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာကို ေလွ်ာ့ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားျခင္းဟာ အေရးႀကီးတယ္။ ျပည့္ဝဆီမ်ားဟာ LDL ျမင့္မားၿပီး ေပ်ာ္ဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ နည္းေစတယ္။
ေသြးအတြင္း အဆီဟာ အသက္ ၁ဝ ႏွစ္ အရြယ္မွာပင္ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔ ႏိုင္တယ္။ က်န္းမာတဲ့ အစားအ ေသာက္ကို စားသံုးေပမယ့္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေတာက္ေလွ်ာက္ ျမင့္မားေနရင္ သိုင္းရြိဳက္လုပ္ငန္း က်ဆင္းျခင္းနဲ႔ ပတ္သက္ ေနပါတယ္။
ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အစာမ်ားမွာ ဝက္သား၊ ဝက္ဆီ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ အစာသြတ္မုန္႔မ်ား၊ ဒိန္ခဲ၊ ေထာပတ္၊ ၾကက္သားအေရခြံ၊ ေရခဲမုန္႔၊ မလိုင္ပါတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေလွ်ာ့စားရမယ္။ သၾကားဓာတ္ ေလွ်ာ့စား ရမယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေခ်ဖ်က္ရန္ ခက္ခဲတဲ့ အဆီအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲတတ္လို႔ သၾကားဓာတ္ လြန္ကဲတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား၊ အရက္၊ ဘီယာ ေလွ်ာ့ရမယ္။ ေဆးလိပ္နဲ႔ ကြမ္း ျဖတ္ရမယ္။ ေကာ္ဖီၾကမ္း ေသာက္ရမယ္။
စားသံုးသင့္တဲ့ အစာမ်ားကေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အုတ္စပါး၊ ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ေနၾကာဆီ စတဲ့ မျပည့္ဝဆီနဲ႔ စီမံထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔ ဟင္း စားႏိုင္တယ္။ ပန္းသီး ပိုစားသင့္တယ္။ ပင္လယ္ငါး စားသင့္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဟာ LDL ေလ်ာ့နည္းေစလို႔ စားသံုးသင့္တယ္။ သက္သတ္လြတ္ စားရင္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္း ေစတယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေထာပတ္နဲ႔ ပဲနီေလးတို႔မွာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပိုမို ရွိႏိုင္တယ္။ ၾကက္ဥအကာ စားႏိုင္တယ္။ အဆီနဲ႔မလိုင္ ထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ စားသင့္တယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားသံုးသင့္တယ္။ အစာနည္းနည္းနဲ႔ အႀကိမ္မ်ားမ်ား စားသံုးသင့္တယ္။ အိပ္ေရး မပ်က္သင့္၊ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရပါမယ္။ ။
ေဒါက္တာလြင္သန္႔(ေဆး-၂)
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon