ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ျပည္ပန္းညိဳပင္


Item Name --------- Cassia glauca Lam (ျပည္ပန္းညိဳ)
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Cassia glauca Lam
Species Family ----- Leguminosae, Caesalpiniaceae

ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႕ အျပား တြင္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ ေရာက္သည္။

အပင္

အပင္ငယ္ မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အျမင့္ ၁၀ ေပ ေက်ာ္ ထိ ႐ိွ၏။ အကိုင္း အခက္ မ်ား၍ ေတာက္ေျပာင္ ေသာ အေရာင္ ႐ွိသည္။

အ႐ြက္

႐ြက္ေပါင္း ျဖစ္ၿပီး ႐ြက္လႊဲ ထြက္သည္။ ၅ လက္မ ၉ လက္မ ထိ ႐ွည္သည္။႐ြက္ျမႊာ မ်ား ႐ြက္ဆိုင္ ထြက္ၿပီး ထိပ္၀ိုင္းသည္။ ႐ြက္ျပား ေခ်ာ၍ ႐ြက္နား ညီသည္။ ေသးငယ္ ေသာ ႐ြက္စြယ္ ပါ႐ွိသည္။

အပြင့္

အပြင့္ႀကီးသည္။ ေတာက္ပေသာ အ၀ါေရာင္ ႐ွိသည္။ ၀ါဆို၊ ၀ါေခါင္လ တြင္ ပြင့္သည္။

အသီး

သီးေတာင့္ ႐ွည္မ်ိဳး ျဖစ္၍ ၆ လက္မ ၈ လက္မ ထိ ႐ွည္သည္။ ျပား၍ ပါးလွပ္ၿပီး ေျပာင္ေခ်ာ သည္။ အေစ့ ၂၀ မွ ၃၀ ထိ ပါ႐ွိသည္။ အသီးညွာ ထင္႐ွား သည္။ ေတာ္သလင္း မွ တန္ေဆာင္မုန္း လ အတြင္း သီးသည္။

► အသံုးဝင္ပံု

အ႐ြက္

အာနိသင္

ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ား အလုိ အရ ျပည္ပန္းညိဳ သည္ ေအး၏။ အရသာ ဖန္ခါး၏။ ဆီးကုိ မ်ားေစ၍ ေညာင္းက် ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္။

► အ႐ြက္အသံုးျပဳပံု

၁။ အ႐ြက္ ႀကိတ္ညွစ္ရည္ ကုိ ႏို႕ရည္ သၾကားတို႕ႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ႏွင့္ ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစ၏။
၂။ ျပဳတ္၍ ပုစြန္ေျခာက္ ျဖင့္ သုပ္စားက ေလထိုး ေလေအာင့္ ေရာဂါ၊ ေလလံုး ေရာဂါ၊ အဖ်ား ေရာဂါ ၊ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ၊ ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၃။အမႈန္႕ ျပဳ၍ စားပါက ေလေရာဂါ၊ အပူေရာဂါ၊ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္၏။
၄။အ႐ြက္ ကုိ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္ က ပိတ္၀မ္း ေရာဂါ၊ ေသြး၀မ္း ေရာဂါ၊ ေလေရာဂါ၊အစာ မေၾက ၊ သည္းေျခ ပ်က္ ေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္၍ အားကုိ ျဖစ္ေစ၏။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.