ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း ကူးေျပာင္း လုပ္ကိုင္ရသူမ်ား က်န္းမာေရး ထိခိုက္ႏုိင္ေျခ အမ်ားဆံုး


ဖင္လန္ႏုိင္ငံမွ ေလေၾကာင္းလိုင္း ၀န္ထမ္းမ်ားကို ေလ႔လာစစ္တမ္း ျပဳစုထားျခင္း ျဖစ္သည္။ ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးဆင္းကာ လုပ္ကိုင္ေနရသူမ်ားသည္ ေန႔ဆိုင္းခ်ည္း ပံုမွန္ဆင္းရသူမ်ား ႏွင့္စာလွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားနည္းကာ အဆီအဆိမ္႔ေတြ အစားမ်ားလာေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ထိုပံုစံသည္ မက်န္း မာမႈဆီ ဦးတည္ေသာ စားေသာက္မႈ ပံုစံျဖစ္ေၾကာင္း စစ္တမ္းက ဆိုသည္။

ေလေၾကာင္းလိုင္း ၀န္ထမ္း (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔သည္ အလုပ္ခ်ိန္ တစ္သမတ္တည္း မရွိဘဲ ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း ေျပာင္းလဲ လုပ္ကိုင္ေနၾကရေၾကာင္း စစ္တမ္းကို ဦးေဆာင္ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ ဟဲလ္ဆင္ကီၿမိဳ႕ အမ်ားျပည္သူ က်န္းမာေရးစင္တာမွ အာဟာရေဗဒဆိုင္ရာ ပညာရွင္ ကာတာရီ ဟီမီယိုက ေျပာသည္။

အေစာပိုင္း စစ္တမ္းမ်ားအရလည္း ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း ေျပာင္းလဲ လုပ္ကိုင္သူမ်ားသည္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အစာအိမ္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိတို႔ ပိုျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း ေျပာင္းလဲ လုပ္ကိုင္ရႏႈန္း မ်ားေလ အ၀လြန္ဖို႔လည္း မ်ားလာေလ ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း စစ္တမ္းက ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ညဆိုင္းဆင္းျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္ ကေမာက္ကမျဖစ္ကာ အစာအိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ေစသလို၊ ႏွလံုးေရာဂါလည္း ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း စစ္တမ္းက ဆိုသည္။

ဖင္လန္ႏုိင္ငံမွ ေလေၾကာင္းလိုင္း ၀န္ထမ္း (၁၄၇၈) ဦး၏ ၂၀၀၆ မွ ၂၀၀၉ ၾကား က်န္းမာေရး အခ်က္အလက္မ်ားကို သံုးသပ္ေလ့လာထားျခင္း ျဖစ္သည္။ ေလယာဥ္ေပၚတြင္ လိုက္ပါရေသာ ၀န္ထမ္းမ်ား၊ ခရီးသည္ ၀န္ေဆာင္မႈ၀န္ထမ္းမ်ားသည္ ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း အမ်ဳိးမ်ဳိး ဆင္းေနရသူမ်ား ျဖစ္ၿပီး ထိုသူမ်ားထဲမွ အမ်ဳိးသားမ်ားသည္ တစ္ရက္လွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္နပ္ပင္ ျပည့္ေအာင္ မစားျဖစ္ၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း အလုပ္ေျပာင္း ဆင္းေနရေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္လည္း ေန႔စဥ္ စားသံုးေသာ ကယ္လိုရီ၏ (၁၂ ဒသမ ၆) ရာခိုင္ႏႈန္းကို အဆီဓာတ္မွ ရရွိေနသည္။ ေန႔ဆိုင္းသာ ပံုမွန္ ဆင္းရသူမ်ားကား အဆီဓာတ္မွ ကယ္လိုရီ (၁၂ ဒသမ ၂) ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ရယူစားသံုး ျဖစ္ၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

ေန႔ဆိုင္း ညဆိုင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးဆင္းရေသာ အမ်ဳိးသမီး၀န္ထမ္းမ်ားသည္ ေန႔ပိုင္းတြင္သာ အလုပ္ဆင္းရသူမ်ားထက္ အထုိင္လည္းမ်ားၿပီး သြက္လက္ လႈပ္ရွားမႈလည္း နည္းေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

ျမတ္ဆုကို - Messenger News Journal
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.