ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ငါးစားျခင္းက စိုးရိမ္စိတ္ကိိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္


Bistol တကၠသိုလ္(အဂၤလန္)ႏွင့္ Federal တကၠသိုလ္(ဘရာဇီးလ္)တို ့ရဲ႕သုေတသီတစ္ဦးျဖစ္သူ Rio de Janeiro ၏ ေနာက္ဆံုး သုေတသန ျပဳခ်က္မ်ားအရ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ငါးမၾကာခဏ စားသူသည္ ငါးလံုး ဝမစားသူထက္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာစိုးရိမ္ပူပန္ ေၾကာင့္ၾကမႈကို ေလ်ာ့ပါး ေစႏိုင္ေၾကာင္းေလ့လာေတြ႕ ရွိခဲ့ပါ တယ္။

ထိုသုေတသီ Rio de Janeiro က ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီး ၉၅၃ဝ ကို ရက္သတၱပတ္ ၃၂ ပတ္ကာလအ တြင္း တစ္ဦးခ်င္းစီရဲ႕ စားေသာက္ပံု စာရင္းဇယားကို စာရြက္စာတမ္း မွတ္တမ္းမ်ားျဖင့္ စနစ္တက်သုေတသ နျပဳၿပီးေနာက္ ငါးလံုးဝမစားခဲ့သူ မိခင္ေလာင္းမ်ားမွာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ဖိစီးမႈျပသနာ ၅၃ ရာခိုင္ႏႈန္းထိရွိ လာေၾကာင္း၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ အသားနဲ႔ငါး လံုးဝမစားဘဲ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ဳိးတည္းသာ စားျခင္းကလည္း စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာဖိစီးမႈျပႆနာ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းထိရွိေစေၾကာင္း PLOSONE (ေခၚ)ေဆးဂ်ာနယ္ တစ္ေစာင္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ရဲ႕ စုိးရိမ္ေၾကာင့္က်စိတ္ဟာ ရင္ေသြးငယ္ကို စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္ေစကာ ဥာဏ္ရည္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ေႏွးေကြးေစပါ
တယ္တဲ့။ 

အလားတူပင္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာလည္း မိခင္ေလာင္း ၁၅ဝဝ ကို ႏွစ္ေပါင္း ၃ဝ ၾကာေလ့လာမႈ မွတ္တမ္းမ်ားအရ နံက္စာ၊ေန ့လည္၊ညစာ သီတင္းရက္သတၱပတ္ ကာလအတြင္း ငါးဟင္းလ်ာ ၁၂ ႀကိမ္မွ် စားသံုးခဲ့ေသာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ ရင္ေသြးအေပၚ မာက်ဳရီ(ေခၚ) ျပဒါးအဆိပ္သင့္မႈ တစ္စံုတစ္ရာမျဖစ္ ေပၚႏိုင္တဲ့အျပင္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတာေၾကာင့္လည္း မိခင္မ်ားအတြက္ သား ဖြားၿပီးေနာက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးပြားျခင္းအတြက္ မ်ားစြာအေထာက္အကူျဖစ္ေစ ႏိုင္တယ္လို႔ အေမရိကန္ ႐ိုခ်က္စတာတကၠသိုလ္ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး သိပၸံဌာနမွ ပါေမာကၡတစ္ဦးျဖစ္သူ ပီအိပ္ခ်္ဒီဘြဲ႕ရ အက္ဒြင္ ဗန္ဆိုသူက အၾကံျပဳထားပါတယ္။

ထိုအဆိုကို ကမၻာ့အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး(ေခၚ) FDA မွ ေထာက္ခံထားၿပီး၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းမ်ားအတြက္ ေအာက္ပါအတိုင္း ထပ္ေလာင္း အၾကံ ျပဳထားပါတယ္။

(၁) မာက်ဳရီပမာဏ ပါဝင္မ်ားျပားေသာ ငါးကြမ္းရွပ္ ႏွင့္ ပင္လယ္ငါးႀကီးမ်ား (လံုးဝ) မစားပါႏွင့္။ ပင္လယ္
စာမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဓားရွည္ႏႈတ္သီးငါး၊ ငါးမန္းႏွင့္ မကၠရာယ္ငါးၾကီးမ်ဳိးတို႔ကိုလည္း မစားသင့္ေပ။

(၂) မာက်ဳရီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အေၾကးခြံပါေသာ ေရခ်ဳိ ငါးတို႔ကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။

(၃) ပုစြန္ထဲမွာ မာက်ဳရီပါဝင္မႈနည္းလို ့ စားေပးသင့္ပါတယ္။

(၄) မာက်ဳရီပါဝင္မႈနည္းေသာ ပင္လယ္စာမ်ားျဖစ္ၾက တဲ့ ခံုး(ဂံုး)ေကာင္၊ က႐ုကမာေကာင္၊ ေယာက္သြား၊ တူနာငါး ႏွင့္ ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔ စားေပးပါ။

(၅) ငါးဒန္က ေသြးတက္ေစလို႔ မစားသင့္ေပ။

(၆) ဂက္စ္ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား မေသာက္ပါႏွင့္။

(၇) ေကာ္ဖီ၊ လက္ဘက္ရည္ႏွင့္ ကိုလာတို႔ကဲ့သို႔ ကဖိန္း ဓာတ္ကို အေျခခံထားေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား မေသာက္ ပါႏွင့္။ မ်ားမၾကာမီက ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ကဖိန္းဓာတ္မ်ားလြန္းပါက ကေလးႀကီးထြားႏႈန္းကို ထိခိုက္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ တစ္ေန႔ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ေန႔တိုင္းေသာက္သံုးေသာ အမ်ဳိးသမီးဟာ သာမန္ကိုယ္
အေလးခ်ိန္ထက္ေလ်ာ့ေသာ ကေလးေမြးဖြားႏိုင္၍ အႏၲရာယ္ပိုမ်ားေၾကာင္း၊ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္မ်ားအေနျဖင့္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးမႈကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့ခ်ပစ္ေစလို
ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၈) ဓာတုခြၽတ္ေဆးမ်ားသံုးၿပီး ျပန္လည္သန္႔စင္ထားေသာ ဂ်ံဳမႈန္ ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ပါ။

(၉) သၾကားဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို ေလ်ာ့နိုင္သမွွ် ေလ်ာ့ခ်စားသံုးပါ။

(၁ဝ) သိပၸံနည္းအရ အတည္ျပဳထားျခင္း မရွိေသးေသာ္လည္း ဇာတိပၹိဳလ္သီး ပါဝင္မႈမ်ားေသာ အစားအစာ
ကို စားျခင္းက သေႏၶသားကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစနိုင္ပါ တယ္တဲ့။

(၁၁) မခ်က္ျပဳတ္ရေသးေသာ ငါးစိမ္းမ်ားမွာလည္း အစာအဆိပ္သင့္ေစသည့္ ဗက္တီးရီးယားႏွင့္ ပိုးမႊားမ်ား ပါဝင္ေန၍ မစားသင့္ေပ။

(၁၁) ေရခဲ႐ိုက္ထားေသာ (သို႔) မီးက်ပ္တိုက္ထားေသာ ပင္လယ္စားမ်ားကိုလည္း မစားပါႏွင့္။

(၁၂) စည္သြပ္ထားေသာ ပင္လယ္စာကိုေတာ့ အနည္း ငယ္မွ်ေလာက္သာ စားေပးနိုင္ပါတယ္။

(၁၃) အပူေကာင္းစြာမေပးရေသးေသာ ႏို႔မ်ားကိုေရွာင္ပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ၎ႏို႔ထဲတြင္ ရင္
ေသြးကို အဆိပ္ျဖစ္ေစ ႏိုင္ေသာ(သို႔) ေရာဂါကူး စက္ေစႏိုင္သည့္ အခ်င္းတိုင္မွ ျဖတ္သန္းဝင္ေရာက္
ႏိုင္ေသာ အစာအဆိပ္ျဖစ္ေစသည့္ ပိုးမ်ားပါဝင္ေန လို႔ပါဘဲ။

(၁၄) လတ္ဆတ္ေသာ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥမ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္ တတ္ပါေစ။

ေပါက္ေပါက္ - The Mirror Daily
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.