ကညြတ္ႏွင့္က်န္းမာေရး

ပင္ေပ်ာ့ပင္ငယ္မ်ိဳး ျဖစ္ေသာ ကညြတ္ပင္တို ့သည္ မိုးဦးက် ရာသီစာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္ကာ တန္ဘိုးလည္း ၾကီးသျဖင့္ လူအမ်ား အျမတ္တႏုိး ၀ယ္ယူ စားသံုးၾကရသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ စြတ္စုိ ထုိင္းမူိင္းေသာအရပ္၊ ေတာင္ေပၚေဒသႏွင့္ ေအးေ သာအရပ္ေဒသ တုိ႔တြင္ စုိက္ပ်ိဳး ျဖစ္ထြန္း သည္။

ခ်ိဳစိမ့္ေသာ အရသာရွိျပီး အပင္စုိ႔ေပါက္ကို ျပဳတ္၍ လည္းေကာင္း၊ ဓားျပားရုိက္၍လည္းေ ကာင္း ေၾကာ္ ခ်က္၍ စားသံုးႏုိင္သည္။ အဖူးကို ေရေႏြးေဖ်ာ၍ ခ်ဥ္ရည္ခ်က္စားႏုိင္သည္။ ကညြတ္ ထဲတြင္ ေဘးျဖစ္ေစေသာ ကုိလက္စထေရာ ႏွင့္ အဆီ လံုး၀ ကင္းစင္ရံု သာမက၊ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ တို ့ၾကြယ္၀၍ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို လြန္စြာေထာက္ကူျဖစ္ေစ သည္။ အပူေပး ခ်က္ျပဳတ္ စားျခင္းထက္ အစိမ္းလိုက္စားျခင္းက ပိုမိုေဆးစြမ္းထက္ျမက္ေစသည္။ အျဖဴ ႏွင့္ အစိမ္း ႏွစ္မ်ိဳးရိွရာ၊ အစိမ္းေရာင္ ကညြတ္က ပိုမိုေဆး ဘက္၀င္သည္။

(၁) ကညြတ္ထဲတြင္ asparagine (ေခၚ) အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ တစ္မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ ဆီးရႊင္ေ ဆးအျဖစ္ အသံုး၀င္၏။ ထို ့ျပင္ ဒူလာပါဒရက္၊ ေလးဘက္နာ၊ ေဖာေယာင္ျခင္းတို ့အတြက္ လည္း အစြမ္းထက္ျမက္ သည္။ ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္ႏွင့္ သည္းေျခေရာဂါမ်ားအတြက္ အပင္ျမစ္ရည္ကို ပ်ားရည္၊ ႏြားႏို ့ တို  ့ျဖင့္ ေရာေသာက္ ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးသင့္ေသာေရာဂါႏွင့္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း အတြက္ အပင္ျမစ္ရည္ကို ႏြားႏို ့ျဖင့္ဆတူေရာေသာက္ ၍ေသာ္လည္းေကာင္း ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည္။

(၂) ကညြတ္ထဲရွိ ဓာတ္ေပါင္းစုတို ့သည္ ခႏၶာကိုယ္ ေရာင္ရမ္းနာအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ပန္းနာရင္ က်ပ္ေ၀ဒနာသည္ တို ့ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ သည္။

(၃) အေမရိကန္ႏိုင္ငံရွိ UCLA Medical Center မွ အစားအစာသုေတသီမ်ား၏ ေကာက္ႏႈတ္ ခ်က္ အရ အစာေခ်စံနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစကာ ၀မ္းဗိုက္မွအဆီက်ေစသည္ဟုဆို၏။

(၄) ဗီတာမင္ေက ႏွင့္ Osteocalcin (ေခၚ) အရိုးတစ္ရႈးအတြက္ ပရိုတင္းအားျဖည့္ဓာတ္တစ္ မ်ိဳးပါရွိ၍ အရိုးပြျခင္းႏွင့္ အရိုးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။

(၅) ေဖာလိပ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစု ပါရွိျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစ ၏။ ႏွလံုးေ ရာဂါတို ့အျပင္ ႏွလံုးႏွင့္ပတ္သက္ ေသာ ေလျဖတ္ျခင္းလည္း မျဖစ္ေစပါ။

(၆) အမ်ိဳးသမီးမ်ား သားဖြားျပီးေနာက္၊ ေဖာလိပ္ဓာတ္ခ်ိဳ ့ယြင္း၍ ေက်ာရိုးနာဗ့္ေ ၾကာ ေရာ ဂါခံစားရေလ့ရွိသည္။ ထိျုပသနာမွ ကင္း ေ၀းေအာင္ ကုိယ္၀န္သည္မ်ားနွင့္ သားသမီးယူရန္ အစီအစဥ္ရွိေသာ မိခင္ေလာင္းမ်ား ေဖာလိတ္ၾကြယ္၀ေသာ ကညြတ္ကို ၾကိဳတင္စားေပးသင့္ သည္။ မ်ိဳးေအာင္ေသာဆဲလ္မ်ားကို အေထာက္အပ႔ံေပးကာ လမေစ့ခင္ကေလးမီးဖြားျခင္း ႏွင့္ အာရံုေၾကာ အားနည္းျခင္းတို ့မွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အျမစ္ျပဳတ္စားျခင္း (သို ့မဟုတ္)ကညြ တ္ ႏွင့္  ႏြားႏို  တို ့ေရာကာ ႏို ့ထမင္းခ်က္စား ျခင့္ျဖင့္ ေသြးသန္ ့၍ မ-ခြန္အားအျမန္ျ ပည့္ေစသည္။

(၇) ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို မွ်ေျချဖစ္ေစ၍ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါသည္မ်ား ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ စားသံုးႏိုင္သည္။

(၈) ဗီတာမင္ေအ ၾကြယ္၀ေသာ အစိမ္းေရာင္ကညြတ္ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ေစ့အတြင္း တိမ္ ႏွင့္ အျမင္အာရံုထဲတြင္ အမဲစက္ ေျပာက္မ်ား ျမင္ျခင္းမွ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။

(၉) Glutathione (ေခၚ) ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အေရျပား ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳကာ၊ ေနေလာင္ျခင္းႏွင့္ အသက္ၾကီးလာ၍ အသားအေရညစ္ျခင္းတို ့မွ ကာ ကြယ္ေပးသည္။

(၁၀) ကညြတ္ထဲရွိ အက်ိဳးျပဳဓာတ္ေပါင္းစုတို ့သည္ အမွတ္-၂ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေ ပးသည္။

(၁၁) ေသြးေပါင္ျမင့္တက္ျခင္းမွ ထိေရာက္စြာကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။

(၁၂) အမွ်င္ဓာတ္ အရင္းအျမစ္ျဖစ္ေသာကညြတ္ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အစာေ က်၊ ေလေက်ေ စျပီး၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မား လာေစသည္။

(၁၃) Inulin (ေခၚ) ကစီဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစဘဲ အူကိုသန္ ့စင္ေစကာ အူမၾကီးကင္ဆာမျဖစ္ေစပါ။ ထို ့ျပင္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား အလံုအေလာက္ပါရွိသည့္ အတြက္ ဆီးအိမ္၊ ရင္သား၊ အဆုတ္၊ မမ်ိဳးဥ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုက္ရည္ဂလင္းကင္ဆာတို ့မွ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးသည္။

(၁၄) ကညြတ္ပင္၏ ပံုသ႑ာန္သည္ အထီးလိင္အဂၤါႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူ၍၊ ျပင္သစ္ဘာသာ စကား အရ ကညြတ္ကို asperge (၀ါ) က်ားလိင္အဂၤါ ဟု ေခၚသည္။ သဘာ၀ က်ားခြန္ အားျဖ စ္ေစသျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားအားထားေလာက္သည္။

(၁၅) ကညြတ္ထဲတြင္ glumatic, glycine ႏွင့္ cysteine ဟူေသာ အစြမ္းထက္ျမက္သည့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ (၃)မ်ိဳး ပါရွိသည့္အတြက္၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစသည္။

(၁၆) အဆစ္အျမစ္ေရာင္ကိုက္ခဲျခင္းႏွင့္ ေလေရာဂါ တို႔အတြက္ ကညြတ္ျမစ္ဥအရည္ကို က်ိဳခ်က္၍ရလာေသာအဆီျဖင့္ ကို ေကာင္းစြာကုသႏိုင္္၏။

.ေပါက္ေပါက္
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.