Zawgyi ျဖင့္ဖတ္ရန္
ခုေခတ္မွာ ထူးဆန္းတဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြ တျဖည္းျဖည္းေပါမ်ားလာေနပါတယ္။ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားစားသုံးတတ္တဲ့ အသင့္စား အစားအစာေတြ၊ တျခားေသာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာေတြေၾကာင့္ ကင္ဆာေတြ အျဖစ္မ်ားလာတတ္ၾကပါတယ္။
ဒီလိုအစားအစာေတြကို စားသုံးျခင္းက ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခပိုမ်ားလို႔ ေရွာင္ဖယ္ႏိုင္ေအာင္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္
အသားကင္ေတြ
အကင္လို႔ေျပာလိုက္တာနဲ႔ မစားတဲ့သူ မရွိေလာက္ေအာင္ စားတတ္ၾကတဲ့ အစားအစာတစ္ခုပါ။ ဒီလိုမ်ိဳး အကင္ေတြ အထူးသျဖင့္ အသားကင္ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ အရမ္းမ်ားပါတယ္။ အသားဆိုတာ ေသခ်ာက်က္ေနေအာင္ခ်က္မွ
က်န္းမားေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ၿပီး အသားကင္ေတြကေတာ့ လိုအပ္တဲ့အပူခ်ိန္ကို မရရွိႏိုင္လို႔ ကင္ဆာျဖစ္ေပၚေစတာပါ။ တကယ့္လို႔ အသားကင္စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ electric နဲ႔ကင္ထားတဲ့ အသားကိုလုံးဝမစားသင့္ပဲ ထင္း ဒါမွမဟုတ္ မီးေသြးနဲ႔ ေသခ်ာက်က္ေအာင္ ကင္ထားတဲ့ အသားကင္ကိုသာ စားသင့္ပါတယ္။
အာလူးေၾကာ္
လူႀကိဳက္အမ်ားဆုံး အစားအစာေတြထဲမွာ အာလူးေၾကာ္ကလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ပါ။ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားတတ္ၾကတဲ့ အာလူးေၾကာ္မွာ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္ၿပီး ႏွလုံးက်န္းမာေရးနဲ႔ ေသြးလည္ပတ္မႈဆိုင္ရာ ျပသနာေတြကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခလည္းမ်ားတဲ့အတြက္ မစားသင့္တဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။
ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္
႐ုပ္ရွင္ၾကည့္တိုင္း မပါမျဖစ္က ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ျဖစ္လို႔ လူႀကိဳက္မ်ားၿပီး အၿမဲလိုလို စားတတ္ၾကတဲ့ သေရစာတစ္ခုပါ။ ဒါဟာ တကယ့္ကို ဆိုးဝါးစြာ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ အရမ္းမ်ားပါတယ္။
သာမာန္ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္က စားလို႔ရေပမယ့္လို႔ microwave နဲ႔ေဖာက္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္က အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစတာပါ။ အခုေခတ္မွာ အားလုံးက microwave ္လိုမ်ိဳး အပူေပးစက္အသုံးျပဳၿပီး ေရာင္းခ်ၾကတာမို႔ မစားသင့္တဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။
စည္သြပ္ဗူးေတြ
အလုပ္မ်ားတဲ့သူေတြ အလုပ္ရႈပ္သက္သာေစတဲ့ စည္သြပ္ဗူးေတြက တာရွည္ခံေအာင္ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တာကေတာ့ မထူးဆန္းပါဘူး။
ဒီလိုစည္သြပ္ဗူးေတြမွာပါဝင္တဲ့ ငါးတို႔၊ အသားတို႔၊ အသီးအ႐ြက္တို႔ကို တာရွည္ခံတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြမ်ားစြာနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ ဒီအထဲမွာမွ အႏၲရာယ္အျဖစ္ႏိုင္ဆုံးက ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ စည္သြပ္ဗူးေတြကိုလည္း မစားသုံးသင့္ပါဘူးေနာ္။
Credit: Aunty may
Unicode ဖြင့်ဖတ်ရန်
လူကြိုက်များပေမယ့် ကင်ဆာဖြစ်စေနိုင်းလို့ မစားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာ (၄) မျိုး
ခုခေတ်မှာ ထူးဆန်းတဲ့ ရောဂါလက္ခဏာတွေ တဖြည်းဖြည်းပေါများလာနေပါတယ်။ လူတော်တော်များများစားသုံးတတ်တဲ့ အသင့်စား အစားအစာတွေ၊ တခြားသော ကျန်းမာရေးနဲ့ မညီညွတ်တဲ့ အစားအစာတွေကြောင့် ကင်ဆာတွေ အဖြစ်များလာတတ်ကြပါတယ်။
ဒီလိုအစားအစာတွေကို စားသုံးခြင်းက ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေပိုများလို့ ရှောင်ဖယ်နိုင်အောင် ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်
အသားကင်တွေ
အကင်လို့ပြောလိုက်တာနဲ့ မစားတဲ့သူ မရှိလောက်အောင် စားတတ်ကြတဲ့ အစားအစာတစ်ခုပါ။ ဒီလိုမျိုး အကင်တွေ အထူးသဖြင့် အသားကင်တွေက ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ အရမ်းများပါတယ်။ အသားဆိုတာ သေချာကျက်နေအောင်ချက်မှ
ကျန်းမားရေးနဲ့ ညီညွတ်ပြီး အသားကင်တွေကတော့ လိုအပ်တဲ့အပူချိန်ကို မရရှိနိုင်လို့ ကင်ဆာဖြစ်ပေါ်စေတာပါ။ တကယ့်လို့ အသားကင်စားချင်တယ်ဆိုရင် electric နဲ့ကင်ထားတဲ့ အသားကိုလုံးဝမစားသင့်ပဲ ထင်း ဒါမှမဟုတ် မီးသွေးနဲ့ သေချာကျက်အောင် ကင်ထားတဲ့ အသားကင်ကိုသာ စားသင့်ပါတယ်။
အာလူးကြော်
လူကြိုက်အများဆုံး အစားအစာတွေထဲမှာ အာလူးကြော်ကလည်း တစ်ခုအပါအဝင်ပါ။ လူတော်တော်များများ စားတတ်ကြတဲ့ အာလူးကြော်မှာ ဓာတုပစ္စည်းတွေပါဝင်ပြီး နှလုံးကျန်းမာရေးနဲ့ သွေးလည်ပတ်မှုဆိုင်ရာ ပြသနာတွေကို ဖြစ်ပေါ်စေနိုင်ပါတယ်။ နောက်ပြီး ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေလည်းများတဲ့အတွက် မစားသင့်တဲ့ အစားအစာဖြစ်ပါတယ်။
ပြောင်းဖူးပေါက်ပေါက်
ရုပ်ရှင်ကြည့်တိုင်း မပါမဖြစ်က ပြောင်းဖူးပေါက်ပေါက်ဖြစ်လို့ လူကြိုက်များပြီး အမြဲလိုလို စားတတ်ကြတဲ့ သရေစာတစ်ခုပါ။ ဒါဟာ တကယ့်ကို ဆိုးဝါးစွာ ကျန်းမာရေးကို ထိခိုက်စေနိုင်ပြီး ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ အရမ်းများပါတယ်။
သာမာန်ပြောင်းဖူးပေါက်ပေါက်က စားလို့ရပေမယ့်လို့ microwave နဲ့ဖောက်ထားတဲ့ ပြောင်းဖူးပေါက်ပေါက်က အဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေပြီး ကင်ဆာဖြစ်စေတာပါ။ အခုခေတ်မှာ အားလုံးက microwave ်လိုမျိုး အပူပေးစက်အသုံးပြုပြီး ရောင်းချကြတာမို့ မစားသင့်တဲ့ အစားအစာဖြစ်ပါတယ်။
စည်သွပ်ဗူးတွေ
အလုပ်များတဲ့သူတွေ အလုပ်ရှုပ်သက်သာစေတဲ့ စည်သွပ်ဗူးတွေက တာရှည်ခံအောင်ပြုလုပ်ထားတာဖြစ်လို့ ကျန်းမာရေးနဲ့ မညီညွတ်တာကတော့ မထူးဆန်းပါဘူး။
ဒီလိုစည်သွပ်ဗူးတွေမှာပါဝင်တဲ့ ငါးတို့၊ အသားတို့၊ အသီးအရွက်တို့ကို တာရှည်ခံတဲ့ ဓာတုပစ္စည်းတွေများစွာနဲ့ ပြုလုပ်ထားပါတယ်။ ဒီအထဲမှာမှ အန္တရာယ်အဖြစ်နိုင်ဆုံးက ခရမ်းချဉ်သီးပါတဲ့။ ဒါကြောင့် စည်သွပ်ဗူးတွေကိုလည်း မစားသုံးသင့်ပါဘူးနော်။
Credit : အန်တီမေ
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon