ေက်ာက္ကပ္ ၁ ခါေဆးရင္ ၄ ေသာင္း ၅ ေသာင္း ကုန္တယ္ေလ။ အဲ့ဒီလိုမကုန္ေအာင္ ေက်ာက္ကပ္ကို ဒီလို အားျဖည့္ပါ





Zawgyi ျဖင့္ဖတ္ရန္

(ေက်ာက္ကပ္အားနည္းျခင္း၊ေက်ာက္ကပ္လုပ္ေဆာင္ခ်က္က်ျခင္း၊ေက်က္ကပ္ေဆးေနရျခင္း၊ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းေတြအတြက္သဘာဝႀကီး၏ျပဳျပင္ဖန္တီးေပးမႈ)

မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ ေက်ာက္ကပ္ေဆးေနရလို႔ ေက်ာက္ကပ္ေဆးတဲ့ဌာန တစ္ခုကိုသြားၾကည့္ပါတယ္ အဲဒီမွာအံ့ၾသရတာတစ္ခုက ေက်ာက္ကပ္လာေဆးေနၾကရတဲ့သူေတြထဲမွာ အသက္ႀကီးသူေတြအျပင္ လူငယ္ေလးေတြပါ ေက်ာက္ကပ္လာေဆးေနၾကရတာကို ေတြ႕ခဲ့ရတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ လူငယ္ေတြဟာေက်ာပိုးအိပ္ေလးေတြနဲ႔ ေက်ာင္းသားအ႐ြယ္ေတြပါ။

ေက်ာက္ကပ္လာ ေဆးၿပီးေပါ့ေပါ့ပါးပါးၿပဲပန္ထြက္သြားၾကတယ္။ အဲဒါေန႔စဥ္ပါပဲတဲ့။ အဲ့လိုသာခဏခဏေဆးေနရရင္မလြယ္ဘူး။ ေက်ာက္ကပ္တစ္ခါေဆးရင္ ေလးငါးေသာင္းကုန္တယ္ေလ။တစ္သက္လုံးပဲေဆးေနရေတာ့မွာလား။

ဒီကေလးေတြကိုၾကည့္ၿပီးေတာ့ က်ေနာ္စိတ္မေကာင္းျဖစ္မိပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏို႔မႈန္႔လိုအဆိပ္ေတြေသာက္ၿပီး ႀကီးလာၾကရတဲ့ကေလးေတြ ဘယ္ေလာက္ေတာင္မ်ားေနၿပီလဲ။ ယေန႔ေခတ္ကမာၻႀကီးမွာက်ေနာ္တို႔ စားေသာက္ေနရတဲ့အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ေက်ာက္ကပ္ကိုထိခိုက္ေစတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြအမ်ားႀကီးပါေနတဲ့ အတြက္လူႀကီးလူငယ္ မေ႐ြး ေက်ာက္ကပ္ေတြထိခိုက္ေနၾကရပါၿပီ။

အရင္ကေတာ့ေက်ာက္ကပ္ကို ဒုကၡေပးမယ့္ေက်ာက္ေတြကို ေက်ာက္ဖယုံသီးနဲ႔ဖယ္ရွားေပးတဲ့အေၾကာင္းေတြကို ပဲဦးစားေပးတင္ျပခဲ့ပါတယ္။ အခုကေတာ့ေက်ာက္ကပ္လုံးဝခံႏိုင္ရည္ရွိေအာင္ ေက်ာက္ကပ္ဆဲလ္အသစ္ေတြတည္ ေဆာက္ၿပီးျပဳျပင္တဲ့နည္းလမ္းတစ္ခုကို အျမန္ေပးမွျဖစ္ေတာ့မယ္လို႔ ယူဆၿပီးအဲဒီအေၾကာင္းကို မွ်ေဝခ်င္ပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ဆိုတာကခႏၶာကိုယ္မွာ အလြန္အေရးႀကီးတဲ့အဂၤ ါတစ္ခုပါ။ ေသြးထဲကအဆိပ္ေတြကိုဖယ္ထုတ္ၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္းကေနစြန္႔ပစ္တဲ့အလုပ္ကို လုပ္ေပးပါတယ္။အဆိပ္ေတြမ်ားလာရင္ေတာ့ေက်ာက္ကပ္လည္း ခံႏိုင္ရည္မရွိေတာ့ဘူး။ မႏိုင္ေတာ့အရႈံးေပးရေတာ့တာေပါ့။ အဲဒီမွာေက်ာက္ကပ္ကဆဲလ္ေတြစတင္ၿပီး ပ်က္စီးေတာ့တာပါပဲ။ ေနာက္ဆုံးလုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြရပ္ဆိုင္းၿပီဆိုရင္ေတာ့ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးသြားပါၿပီ။

အဲဒီလိုပ်က္စီးျခင္းမ်ိဳးအထိမျဖစ္ရေအာင္အတြက္ဘာလုပ္ရမလဲ။ေလမုန္တိုင္းဒဏ္ကိုခံႏိုင္ေအာင္ခိုင္ခံ့တဲ့တိုက္အိမ္ေကာင္းေကာင္းေဆာက္ထားဖို႔လိုသလိုအဆိပ္ေတြရဲ႕ဒဏ္ကိုခံႏိုင္ေအာင္မိမိရဲ႕ေက်ာက္ကပ္ကိုသံမဏိလိုတည္ေဆာက္ထားဖို႔ပါပဲ။ေက်ာက္ကပ္ဆိုတာအေသြးအသားတစ္ခုၿပဲဖစ္တယ္။Cellေတြစုေပါင္းၿပီးတည္ေဆာက္ထားတာျဖစ္တယ္။အဲဒီCellေတြရရွိတဲ့Sourceကဘာလဲ။အေသြးအသားေတြအားလုံးရဲ႕sourceကအာဟာရကလာတယ္။ဒါေၾကာင့္ေက်ာက္ကပ္cellေတြကိုတည္ေဆာက္ေပးမယ့္အာဟာရကိုရွာရမယ္။



လူ႔ႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့အဂၤါေတြအားလုံးအတြက္အတြက္ျဖည့္စြက္ေပးမယ့္အာဟာရကိုသဘာဝႀကီးကပုံစံတူေပးထားၿပီးျဖစ္ပါတယ္။အဲဒါကိုလူေတြကနားမလည္ၾကေတာ့မသိသူေက်ာ္သြားသိသူေဖာ္စားအဆင့္မွာပဲရွိေနရတယ္။ေက်ာက္ကပ္အတြက္အားျဖည့္ေပးမယ့္အစာကေတာ့ျမန္မာေတြနဲ႔မစိမ္းတဲ့ပဲကတၱီပါ(kidney bean)ပဲျဖစ္ပါတယ္။

ပဲကတၱီပါကိုေသခ်ာေလ့လာၾကည့္ပါ။ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔တစ္ပုံစံထည္းျဖစ္ပါတယ္။ ပဲကတၱီပါမွာပါတဲ့အခါးဓာတ္ေလးက အလြန္အဖိုးတန္တဲ့အင္ဇိုင္းတစ္ခုျဖစ္တယ္။ အဲဒီအင္ဇိုင္းဟာေက်ာက္ကပ္ရဲ႕cellေတြကို အသစ္တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ပ႐ိုတင္းေတြျဖစ္တယ္။ ထိခိုက္ပ်က္စီးသြားတဲ့ေက်ာက္ကပ္အစိတ္အပိုင္းေတြကို cellအသစ္ေတြနဲ႔ဖာေထးျပဳျပင္ၿပီးေက်ာက္ကပ္ကိုပကတိ အေကာင္းအတိုင္းျဖစ္သြားေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္တယ္။

ပဲကတၱီပါမွာဗီတာမင္Eေတြအမ်ားႀကီးပါတဲ့ အတြက္ေသြးကိုသန္႔စင္ရာမွာအာနိသင္ပိုထက္မ်က္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ပဲကတၱီပါကိုေက်ာက္ကပ္အတြက္အေကာင္းဆုံးအာဟာရလို႔ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ေကာင္းလြန္းလို႔လည္းအဂၤလိပ္ေတြကပဲကတၱီပါကိုkidney bean (ေက်ာက္ကပ္ပဲ)လို႔အမည္ေပးထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္အၿမဲတန္းေကာင္းေစဖို႔အတြက္ပဲ ကတၱီပါကိုစားေပးရမယ္ဆိုတာ သိရွိၿပီျဖစ္တယ္။ သို႔ေသာ္လဲေကာင္းတယ္ဆိုၿပီးအမ်ားႀကီးမစားရပါဘူး။ ပဲကတၱီပါမွာပါတဲ့အမိုင္ႏိုအက္စစ္ကိုေက်ာက္ကပ္ကအမ်ားႀကီးမလိုဘူး။ မ်ားသြားရင္ေက်ာက္ကပ္အတြက္ အဆိပ္ျပန္ျဖစ္တတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္သင့္႐ုံေလာက္ပဲစားဖို႔လိုပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ကိုတစ္သက္လုံးေစာင့္ေရွာက္ ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္ေလးေတြကို လိုက္နာမွျဖစ္လိမ့္မယ္။

ေရွာင္ရန္ကိုအရင္ေျပာမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ဟာအေအးကိုမႀကိဳက္ဘူး၊ အပူကိုႀကိဳက္တယ္ ။ဒါေၾကာင့္မနက္ေစာေစာ ေက်ာက္ကပ္ေအးေနခ်ိန္မွာျပင္းထန္တဲ့အားကစားမလုပ္သင့္ဘဲ ေနပူဆာေလာက္ပဲလႈံရမယ္ ။ျပင္းထန္တဲ့ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈျပဳရင္ကိုယ္တြင္းမွာ လက္တစ္အက္စစ္ေတြမ်ားလာတယ္။

အဲဒီလက္တစ္အက္စစ္ကေက်ာက္ကပ္ရဲ႕ အဆိပ္ၿပဲဖစ္တယ္။ ပ်ဴရင္းဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြစားရင္ ထြက္လာတဲ့ယူရစ္အက္စစ္ကလည္းေက်ာက္ကပ္ အတြက္အဆိပ္ၿပဲဖစ္တယ္။ ဆိုဒီယံဆားနဲ႔ဟင္းခတ္မႈန္႔အ ရက္ေသစာသၾကားျဖဴေတြကိုလည္းမႀကိဳက္ဘူး။ အဆိုးဆုံးကေတာ့ေခတ္ေပၚအစားအစာေတြမွာပါလာတဲ့အဆိပ္ေတြပဲေပါ့။

႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာေၾကာင့္ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးတာ ထက္ကိုစိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာေၾကာင့္ပ်က္စီး ရတာကပိုဆိုးပါတယ္။ေၾကာက္လန္႔မႈတစ္ ခုခုနဲ႔ႀကဳံလိုက္ရတာနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ကက်ဳံ႕ၿပီးရပ္ သြားေရာ။စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း၊စိုးရိမ္ေၾကာင့္ၾကျခင္း၊ စိတ္ေသာကေရာက္ျခင္း၊ပရိေဒဝမီးေတာက္ျခင္း ၊ေဒါမနသျဖစ္ျခင္းေတြကေက်ာက္ကပ္ကိုတိုက္႐ိုက္ ထိတတ္လို႔ေယာနိေသာမနသီကာယ လို႔ေခၚတဲသင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္စြာႏွလုံးသြင္း တတ္ေအာင္က်င့္ထားဖု႔ိလိုပါတယ္။

ေဆာင္ရန္ကေတာ့ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္း၊ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးစားျခင္း ၊ဆိုဒီယံဆားအစားပန္းေရာင္ေက်ာက္ဆား။ ပင္လယ္ဆား၊ ပိုတက္စီယံဆားတို႔ကိုမွ်သုံးျခင္း၊ အာဟာရမွ်တစုံလင္ေအာင္စားေသာက္ျခင္း၊ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ အိပ္ေရးဝေအာင္အိပ္ျခင္းနဲ႔ဗီတာမင္D ရေအာင္ေနပူဆာလႈံေပးျခင္းတို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

ထမင္းကိုအသားငါးဟင္းေတြနဲ႔အၿမဲစားေနရတာမၿငီးေငြ႕ဘူးလားဗ်ာ။ ပဲကတၱီပါသုတ္ေလးနဲ႔အရသာရွိရွိစားၾကည့္ပါလား။ အမယ္မ်ားမ်ားမလိုပါဘူး။ ၾကက္သြန္နီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ေက်ာက္ဆား ၊င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြပဲလိုတာပါ ။ၾကက္သြန္နီကို မႊန္မွာေၾကာက္ရင္အမႊန္သတ္လို႔ရတယ္ ။ၾကက္သြန္နီကိုလွီးၿပီးဗင္နီဂါရည္၊ ဆားနဲနဲတို႔နဲ႔ခဏ နယ္ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကအမႊန္ေတြေပ်ာက္သြားၿပီးခ်ိဳလာေရာဗ် ။အဲဒီေတာ့မွာပဲကတၱီပါသုတ္ထဲ ေရာနယ္ၿပီးထမင္းပူပူေလးနဲ႔စားၾကည့္ပါ။ ေဆြမ်ိဳးေတာင္ေမ့မယ္ဗ်ိဳ႕……….

ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္……

စာအုပ္အမည္ – ပထမတန္းစားက်န္းမာေရး

crd ေရးသူ – မင္းေက်ာ္ဝင္း


Unicode ဖြင့်ဖတ်ရန်

ကျောက်ကပ် ၁ ခါဆေးရင် ၄ သောင်း ၅ သောင်း ကုန်တယ်လေ။ အဲ့ဒီလိုမကုန်အောင် ကျောက်ကပ်ကို ဒီလို အားဖြည့်ပါ




(ကျောက်ကပ်အားနည်းခြင်း၊ကျောက်ကပ်လုပ်ဆောင်ချက်ကျခြင်း၊ကျေက်ကပ်ဆေးနေရခြင်း၊ကျောက်ကပ်ပျက်စီးခြင်းတွေအတွက်သဘာဝကြီး၏ပြုပြင်ဖန်တီးပေးမှု)

မိတ်ဆွေတစ်ယောက် ကျောက်ကပ်ဆေးနေရလို့ ကျောက်ကပ်ဆေးတဲ့ဌာန တစ်ခုကိုသွားကြည့်ပါတယ် အဲဒီမှာအံ့သြရတာတစ်ခုက ကျောက်ကပ်လာဆေးနေကြရတဲ့သူတွေထဲမှာ အသက်ကြီးသူတွေအပြင် လူငယ်လေးတွေပါ ကျောက်ကပ်လာဆေးနေကြရတာကို တွေ့ခဲ့ရတာပဲဖြစ်ပါတယ်။ လူငယ်တွေဟာကျောပိုးအိပ်လေးတွေနဲ့ ကျောင်းသားအရွယ်တွေပါ။

ကျောက်ကပ်လာ ဆေးပြီးပေါ့ပေါ့ပါးပါးပြဲပန်ထွက်သွားကြတယ်။ အဲဒါနေ့စဉ်ပါပဲတဲ့။ အဲ့လိုသာခဏခဏဆေးနေရရင်မလွယ်ဘူး။ ကျောက်ကပ်တစ်ခါဆေးရင် လေးငါးသောင်းကုန်တယ်လေ။တစ်သက်လုံးပဲဆေးနေရတော့မှာလား။

ဒီကလေးတွေကိုကြည့်ပြီးတော့ ကျနော်စိတ်မကောင်းဖြစ်မိပါတယ်။ တရုတ်နို့မှုန့်လိုအဆိပ်တွေသောက်ပြီး ကြီးလာကြရတဲ့ကလေးတွေ ဘယ်လောက်တောင်များနေပြီလဲ။ ယနေ့ခေတ်ကမ္ဘာကြီးမှာကျနော်တို့ စားသောက်နေရတဲ့အစားအသောက်တွေထဲမှာ ကျောက်ကပ်ကိုထိခိုက်စေတဲ့ အဆိပ်အတောက်တွေအများကြီးပါနေတဲ့ အတွက်လူကြီးလူငယ် မရွေး ကျောက်ကပ်တွေထိခိုက်နေကြရပါပြီ။

အရင်ကတော့ကျောက်ကပ်ကို ဒုက္ခပေးမယ့်ကျောက်တွေကို ကျောက်ဖယုံသီးနဲ့ဖယ်ရှားပေးတဲ့အကြောင်းတွေကို ပဲဦးစားပေးတင်ပြခဲ့ပါတယ်။ အခုကတော့ကျောက်ကပ်လုံးဝခံနိုင်ရည်ရှိအောင် ကျောက်ကပ်ဆဲလ်အသစ်တွေတည် ဆောက်ပြီးပြုပြင်တဲ့နည်းလမ်းတစ်ခုကို အမြန်ပေးမှဖြစ်တော့မယ်လို့ ယူဆပြီးအဲဒီအကြောင်းကို မျှဝေချင်ပါတယ်။

ကျောက်ကပ်ဆိုတာကခန္ဓာကိုယ်မှာ အလွန်အရေးကြီးတဲ့အင်္ဂ ါတစ်ခုပါ။ သွေးထဲကအဆိပ်တွေကိုဖယ်ထုတ်ပြီး ဆီးလမ်းကြောင်းကနေစွန့်ပစ်တဲ့အလုပ်ကို လုပ်ပေးပါတယ်။အဆိပ်တွေများလာရင်တော့ကျောက်ကပ်လည်း ခံနိုင်ရည်မရှိတော့ဘူး။ မနိုင်တော့အရှုံးပေးရတော့တာပေါ့။ အဲဒီမှာကျောက်ကပ်ကဆဲလ်တွေစတင်ပြီး ပျက်စီးတော့တာပါပဲ။ နောက်ဆုံးလုပ်ဆောင်ချက်တွေရပ်ဆိုင်းပြီဆိုရင်တော့ကျောက်ကပ်ပျက်စီးသွားပါပြီ။

အဲဒီလိုပျက်စီးခြင်းမျိုးအထိမဖြစ်ရအောင်အတွက်ဘာလုပ်ရမလဲ။လေမုန်တိုင်းဒဏ်ကိုခံနိုင်အောင်ခိုင်ခံ့တဲ့တိုက်အိမ်ကောင်းကောင်းဆောက်ထားဖို့လိုသလိုအဆိပ်တွေရဲ့ဒဏ်ကိုခံနိုင်အောင်မိမိရဲ့ကျောက်ကပ်ကိုသံမဏိလိုတည်ဆောက်ထားဖို့ပါပဲ။ကျောက်ကပ်ဆိုတာအသွေးအသားတစ်ခုပြဲဖစ်တယ်။Cellတွေစုပေါင်းပြီးတည်ဆောက်ထားတာဖြစ်တယ်။အဲဒီCellတွေရရှိတဲ့Sourceကဘာလဲ။အသွေးအသားတွေအားလုံးရဲ့sourceကအာဟာရကလာတယ်။ဒါကြောင့်ကျောက်ကပ်cellတွေကိုတည်ဆောက်ပေးမယ့်အာဟာရကိုရှာရမယ်။



လူ့န္ဓာကိုယ်မှာရှိတဲ့အင်္ဂါတွေအားလုံးအတွက်အတွက်ဖြည့်စွက်ပေးမယ့်အာဟာရကိုသဘာဝကြီးကပုံစံတူပေးထားပြီးဖြစ်ပါတယ်။အဲဒါကိုလူတွေကနားမလည်ကြတော့မသိသူကျော်သွားသိသူဖော်စားအဆင့်မှာပဲရှိနေရတယ်။ကျောက်ကပ်အတွက်အားဖြည့်ပေးမယ့်အစာကတော့မြန်မာတွေနဲ့မစိမ်းတဲ့ပဲကတ္တီပါ(kidney bean)ပဲဖြစ်ပါတယ်။

ပဲကတ္တီပါကိုသေချာလေ့လာကြည့်ပါ။ ကျောက်ကပ်နဲ့တစ်ပုံစံထည်းဖြစ်ပါတယ်။ ပဲကတ္တီပါမှာပါတဲ့အခါးဓာတ်လေးက အလွန်အဖိုးတန်တဲ့အင်ဇိုင်းတစ်ခုဖြစ်တယ်။ အဲဒီအင်ဇိုင်းဟာကျောက်ကပ်ရဲ့cellတွေကို အသစ်တည်ဆောက်ပေးနိုင်တဲ့ အမိုင်နိုအက်စစ်ပရိုတင်းတွေဖြစ်တယ်။ ထိခိုက်ပျက်စီးသွားတဲ့ကျောက်ကပ်အစိတ်အပိုင်းတွေကို cellအသစ်တွေနဲ့ဖာထေးပြုပြင်ပြီးကျောက်ကပ်ကိုပကတိ အကောင်းအတိုင်းဖြစ်သွားအောင် လုပ်ပေးနိုင်တယ်။

ပဲကတ္တီပါမှာဗီတာမင်Eတွေအများကြီးပါတဲ့ အတွက်သွေးကိုသန့်စင်ရာမှာအာနိသင်ပိုထက်မျက်တယ်။ ဒါကြောင့်ပဲကတ္တီပါကိုကျောက်ကပ်အတွက်အကောင်းဆုံးအာဟာရလို့ပြောနိုင်ပါတယ်။ကောင်းလွန်းလို့လည်းအင်္ဂလိပ်တွေကပဲကတ္တီပါကိုkidney bean (ကျောက်ကပ်ပဲ)လို့အမည်ပေးထားခြင်းဖြစ်ပါတယ်။

ကျောက်ကပ်အမြဲတန်းကောင်းစေဖို့အတွက်ပဲ ကတ္တီပါကိုစားပေးရမယ်ဆိုတာ သိရှိပြီဖြစ်တယ်။ သို့သော်လဲကောင်းတယ်ဆိုပြီးအများကြီးမစားရပါဘူး။ ပဲကတ္တီပါမှာပါတဲ့အမိုင်နိုအက်စစ်ကိုကျောက်ကပ်ကအများကြီးမလိုဘူး။ များသွားရင်ကျောက်ကပ်အတွက် အဆိပ်ပြန်ဖြစ်တတ်တယ်။ ဒါကြောင့်သင့်ရုံလောက်ပဲစားဖို့လိုပါတယ်။

ကျောက်ကပ်ကိုတစ်သက်လုံးစောင့်ရှောက် ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဆောင်ရန်ရှောင်ရန်လေးတွေကို လိုက်နာမှဖြစ်လိမ့်မယ်။

ရှောင်ရန်ကိုအရင်ပြောမယ်။ ကျောက်ကပ်ဟာအအေးကိုမကြိုက်ဘူး၊ အပူကိုကြိုက်တယ် ။ဒါကြောင့်မနက်စောစော ကျောက်ကပ်အေးနေချိန်မှာပြင်းထန်တဲ့အားကစားမလုပ်သင့်ဘဲ နေပူဆာလောက်ပဲလှုံရမယ် ။ပြင်းထန်တဲ့ကိုယ်လက် လှုပ်ရှားမှုပြုရင်ကိုယ်တွင်းမှာ လက်တစ်အက်စစ်တွေများလာတယ်။

အဲဒီလက်တစ်အက်စစ်ကကျောက်ကပ်ရဲ့ အဆိပ်ပြဲဖစ်တယ်။ ပျူရင်းဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအသောက်တွေစားရင် ထွက်လာတဲ့ယူရစ်အက်စစ်ကလည်းကျောက်ကပ် အတွက်အဆိပ်ပြဲဖစ်တယ်။ ဆိုဒီယံဆားနဲ့ဟင်းခတ်မှုန့်အ ရက်သေစာသကြားဖြူတွေကိုလည်းမကြိုက်ဘူး။ အဆိုးဆုံးကတော့ခေတ်ပေါ်အစားအစာတွေမှာပါလာတဲ့အဆိပ်တွေပဲပေါ့။

ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာကြောင့်ကျောက်ကပ်ပျက်စီးတာ ထက်ကိုစိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာကြောင့်ပျက်စီး ရတာကပိုဆိုးပါတယ်။ကြောက်လန့်မှုတစ် ခုခုနဲ့ကြုံလိုက်ရတာနဲ့ကျောက်ကပ်ကကျုံ့ပြီးရပ် သွားရော။စိတ်ဖိစီးမှုများခြင်း၊စိုးရိမ်ကြောင့်ကြခြင်း၊ စိတ်သောကရောက်ခြင်း၊ပရိဒေဝမီးတောက်ခြင်း ၊ဒေါမနသဖြစ်ခြင်းတွေကကျောက်ကပ်ကိုတိုက်ရိုက် ထိတတ်လို့ယောနိသောမနသီကာယ လို့ခေါ်တဲသင့်တင့်လျောက်ပတ်စွာနှလုံးသွင်း တတ်အောင်ကျင့်ထားဖု့ိလိုပါတယ်။

ဆောင်ရန်ကတော့ရေများများသောက်ခြင်း၊ ကျောက်ဖရုံသီးစားခြင်း ၊ဆိုဒီယံဆားအစားပန်းရောင်ကျောက်ဆား။ ပင်လယ်ဆား၊ ပိုတက်စီယံဆားတို့ကိုမျှသုံးခြင်း၊ အာဟာရမျှတစုံလင်အောင်စားသောက်ခြင်း၊ လမ်းလျှောက်ခြင်း၊ အိပ်ရေးဝအောင်အိပ်ခြင်းနဲ့ဗီတာမင်D ရအောင်နေပူဆာလှုံပေးခြင်းတို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။

ထမင်းကိုအသားငါးဟင်းတွေနဲ့အမြဲစားနေရတာမငြီးငွေ့ဘူးလားဗျာ။ ပဲကတ္တီပါသုတ်လေးနဲ့အရသာရှိရှိစားကြည့်ပါလား။ အမယ်များများမလိုပါဘူး။ ကြက်သွန်နီ၊ နှမ်းဆီ၊ကျောက်ဆား ၊ငရုတ်သီးစိမ်းတွေပဲလိုတာပါ ။ကြက်သွန်နီကို မွှန်မှာကြောက်ရင်အမွှန်သတ်လို့ရတယ် ။ကြက်သွန်နီကိုလှီးပြီးဗင်နီဂါရည်၊ ဆားနဲနဲတို့နဲ့ခဏ နယ်နှပ်ထားလိုက်ပါ။ ကြက်သွန်နီကအမွှန်တွေပျောက်သွားပြီးချိုလာရောဗျ ။အဲဒီတော့မှာပဲကတ္တီပါသုတ်ထဲ ရောနယ်ပြီးထမင်းပူပူလေးနဲ့စားကြည့်ပါ။ ဆွေမျိုးတောင်မေ့မယ်ဗျို့……….

ချစ်ခင်လေးစားလျှက်……

စာအုပ်အမည် – ပထမတန်းစားကျန်းမာရေး

crd ရေးသူ – မင်းကျော်ဝင်း


Previous
Next Post »
Powered by Blogger.