လက္ဖက္ရည္ေသာက္သင့္တဲ့ အခ်က္ (၉) ခ်က္


တန္ေဆးလြန္းေဘးဆုိတဲ့ စကားအတိုင္း အလြန္အကၽြံ မဟုတ္ဘဲ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏသာ ေသာက္သုံးသင့္ေၾကာင္းလည္း ပညာ႐ွင္ေတြက အႀကံျပဳထားပါတယ္။

ေရေႏြးၾကမ္း၊ လက္ဖက္စိမ္းရည္၊ လက္ဖက္ရည္ခ်ဳိ စတဲ့ လက္ဖက္ေျခာက္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေသာက္ဖြယ္ရာေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ဳိးျပဳေစတဲ့ အခ်က္ေတြကုိ စုစည္းေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ေဆးလြန္းေဘးဆုိတဲ့ စကားအတိုင္း အလြန္အကၽြံ မဟုတ္ဘဲ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏသာ ေသာက္သုံးသင့္ေၾကာင္းလည္း ပညာ႐ွင္ေတြက အႀကံျပဳထားပါတယ္။

၁။ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္

လက္ဖက္ရည္မွာ Polyphenols လုိ႕ေခၚတဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င္ပစၥည္း ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာကုိ တုိက္ဖ်က္ႏုိင္ပါတယ္။

ဒါ့ျပင္ လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င္ပစၥည္းက အုိမင္းရင့္ေရာ္မႈကုိ ေႏွးေကြးေစတာေၾကာင့္ အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ဳိႏုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္မွာ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င္ပစၥည္းက အူမႀကီး၊ ရင္သား၊ အစာအိမ္၊ အဆုတ္၊ အေရျပား၊ ပန္ကရိယ၊ အူသိမ္၊ ခံတြင္း၊ ဆီးႀကိတ္၊ သားအိမ္နဲ႕ အသည္းကင္ဆာ အပါအဝင္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။

၂။ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႕ ႏွလုံးေရာဂါကုိ ကာကြယ္ႏုိင္

ပညာ႐ွင္ေတြရဲ သုေတသနအရ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းက ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႕ ႏွလုံးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တယ္လို႕ ဆုိပါတယ္။

ေသြးေၾကာအတြင္း ေသြးခဲမ်ားျဖစ္ျခင္း သုိ႕မဟုတ္ ေသြးပ်စ္ျခင္းတုိ႕ေၾကာင့္ ကုိလက္စထေရာ ပမာဏျမင့္တက္ရာက ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႕ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းက ေသြးေၾကာအတြင္း ေသြးခဲမႈ၊ ေသြးပ်စ္မႈတုိ႕ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းေစကာ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႕ ႏွလုံးေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၃။ ဝိတ္က်ေစတယ္

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းက အစာေျခစနစ္ ေကာင္းမြန္မႈၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစေၾကာင္း ေတြ႕႐ွိထားပါတယ္။

လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ကဖင္းဓာတ္နဲ႕ Polyphenols ဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္တြင္း စြမ္းအင္အသုံးျပဳမႈ ျမင့္တက္ေစကာ ကယ္လုိရီေလာင္ကၽြမ္းမႈေၾကာင့္ ဝိတ္က်ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လက္ဖက္စိမ္းရည္ ေသာက္ျခင္းက ဝိတ္က်လုိသူေတြအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

၄။ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတယ္

လက္ဖက္ရည္ ပုံမွန္ေသာက္ျခင္းက အယ္လ္ဇုိင္းမားကဲ့သုိ႕ ဦးေႏွာက္နဲ႕ဆက္ႏြယ္တဲ့ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ Polyphenols က ဦးေႏွာက္ရဲ႕ သင္ယူႏုိင္စြမ္းနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ အစိတ္အပုိင္းေတြကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီႏုိင္သလုိ မွတ္ဉာဏ္အတြက္္လည္း အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

၅။ စိတ္ဖိစီးမႈ ေလွ်ာ့က်ေစတယ္

လက္ဖက္ရည္ ပုံမွန္ေသာက္သူေတြဟာ စိတ္ဖိစီး ခံစားရမႈ ေလ်ာ့နည္းတယ္လို႕ ဆုိပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းက ေသြးတုိးက်ေစၿပီး စိတ္ဖိစီးခံစားရမႈကုိ ေလ်ာပါးေစေၾကာင္း သုေတသနေတြက ေဖာ္ျပပါတယ္။

၆။ ဆီးခ်ဳိအတြက္ သင့္ေတာ္

လက္ဖက္စိမ္းရည္က ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ခံစားရသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ႐ွိသူေတြရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္တြင္း သၾကားဓာတ္ပမာဏကုိ ထိန္းညွိေပးႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။

၇။ အ႐ုိးက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတယ္

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းနဲ႕ အ႐ုိးက်န္းမာေရး ဆက္ႏြယ္မႈ႐ွိေၾကာင္း သုေတသနရလဒ္ေတြက ေဖာ္ျပပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လက္ဖက္စိမ္းရည္ ေသာက္ျခင္းက အ႐ုိးေတြကုိ ပုိမုိ ႀကံ့ခုိင္သန္မာေစပါတယ္။

၈။ ကုိယ္ခံအားစနစ္ ျမင့္တက္ေစတယ္

လက္ဖက္စိမ္းရည္ ပုံမွန္ ေသာက္ျခင္းက ကုိယ္ခံအားစနစ္ကုိ ျမင့္တက္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္က ပုိးမႊားမ်ားကုိ တြန္းလွန္ရာမွာ အကူအညီေပးပါတယ္။

၉။ မ်က္လုံးက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတယ္

လက္ဖက္ရည္က မ်က္လုံးက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မ်က္လုံးဟာလည္း အျခား လူ႕ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပုိင္းေတြလိုပဲ ဓာတ္တုိးပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ဇီဝဆုိင္ရာ ပ်က္စီးမႈေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္မွာ ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င္ပစၥည္း ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္လုံးက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

Source & Photo: Daily Health
duwun
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.