နံနက္ေစာေစာစားေသာက္ေသာ အစာအဟာရသည္ လူကုိခြန္အားျဖစ္ေစၿပီး ဝၿဖိဳးေစႏုိင္သည္။ ငယ္ စဥ္အခါတြင္ ခြန္အားျပည့္ၿဖိဳးၿပီး ထြားက်ဳိင္းေစရန္၊ မွတ္ဉာဏ္၊ ထုိးထြင္းဉာဏ္ရင့္သန္ေစရန္အတြက္ နံနက္စာကုိ သားငါး၊ အသီးအရြက္ အစုံပါေအာင္ေကၽြးသင့္သည္။ အေနာက္တုိင္း သုေတသီမ်ား၏ ေနာက္ဆုံးေတြ႕ရွိခ်က္အရ ၾကက္ဥကုိပင္ ေန႔စဥ္တစ္လုံး၊ အႏွစ္ပါစားသုံးျခင္းျဖင့္ ကုိယ္ခံအားပုိ၍ ေကာင္းၿပီး ေရာဂါကူးစက္မႈမ်ားကုိပင္ ခံႏုိင္ရည္ရွိေစႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။
သုိ႔ေသာ္ အသက္ (၄၀) ေက်ာ္လာေသာအခါ လုိအပ္သည္ထက္ပုိၿပီး ဝၿဖိဳးလာေသာအခါ ေသြးစစ္ ၾကည့္၍ အဆီဓာတ္မ်ားလာေသာအခါ က်န္းမာေရးအတြက္ နံနက္စာအဟာရကုိ ေလွ်ာ့စားသင့္သည္။ ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ အဆီအသားတြဲေနေသာ အစာမ်ားကုိေရွာင္သင့္သည္။ ထမင္းစားလွ်င္လည္း ဆန္ေစးကုိ ေရွာင္ၿပီး ဆန္ၾကမ္းကုိစားလွ်င္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိးေရာဂါေဘးမွ ကင္းေဝးႏုိင္သည္။ ထမင္းကုိတစ္ဝႀကီး မစားေတာ့ပဲ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္၏ ေလးပုံတစ္ပုံသာစားလွ်င္ အဝလြန္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေပသည္။
က်န္းမာေရးေကာင္းၿပီး အသက္ရွည္ၾကေသာ ေရွးျမန္မာမ်ား၏ နံနက္စာအဟာရမွာ ထမင္းရည္ပင္ ျဖစ္သည္။ ထမင္းခ်က္လွ်င္ ေျမအုိးႏွင့္ခ်က္ၾကသည္။ ထမင္းရည္ငွဲ႔ၿပီးေသာအခါ ေျမစေလာင္းဖုံးအခၽြန္ အတြင္းသုိ႔ ေမာက္တက္လာေသာ ထမင္းဦးေပါင္းကုိ ဘုရားဆြမ္းေတာ္တင္ၾကသည္။ ယခုေခတ္လူ ငယ္မ်ားမွာ ထမင္းဦးေပါင္းကုိ မျမင္ဖူးၾကေတာ့ေပ။ ဒန္အုိး၊ ထမင္းေပါင္းအုိးတုိ႔ျဖင့္ ခ်က္ၾကသျဖင့္ ဦး ေပါင္းကုိ မျမင္ဖူးၾကျခင္းျဖစ္သည္။ ထမင္းဦးေပါင္းသည္ အလြန္ေမႊးသည္။ အခ်ဳိ႕ကရဟန္းသံဃာမ်ား ေလာင္းလွဴေသာအခါ ဆြမ္းနံ႔ေမႊးေစရန္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေပၚ အရြက္တစ္မ်ဳိးကုိ ထည့္ခ်က္ေလ့ရွိသည္။ ထမင္းဦးေပါင္း၏ရနံ႔မွာ ေျမအုိးျဖင့္ခ်က္ေသာေၾကာင့္ ေျမသင္းရနံ႔ရသည္ဟု ဆုိႏိုင္သည္။ ထုိေျမသင္း နံ႔သည္ ပထဝီဓာတ္ျဖစ္သျဖင့္ လူကုိက်န္းမာေစသည္ဟု ေရွးလူႀကီးမ်ားက ဆုိၾကသည္။
“ဦးေပါင္းကုိတဲ့ ဆြမ္းေတာ္တင္ သံလြင္လြင္ေၾကးစည္တီးတယ္ . . . ထြန္းတဲ့ဆီမီး” ဟူေသာ ေရွးက ဖတ္စာအုပ္တြင္ပါေသာ ကဗ်ာထဲမွ ထမင္းဦးေပါင္းေပ်ာက္သြားသည့္နည္းတူ ထမင္းရည္ေသာက္ သည့္ ျမန္မာ့ဓေလ့မွာလည္း ေပ်ာက္ကြယ္သြားခ်ိန္တြင္ ထမင္းရည္၏ အဆီက်ပိန္ေစႏုိင္ေသာ ေကာင္းက်ဳိးတစ္ခုကုိ တင္ျပလုိပါသည္။
ေရွးျမန္မာကေလးမ်ားသည္ အာဟာရအျဖစ္ ထမင္းရည္ကုိ ဆားခတ္ၿပီးေသာက္ၾကသည့္ ဓေလ့ရွိ သည္။ လူႀကီးမ်ားကလည္း ဆြမ္းခ်က္ေသာအခါ ဦးစြာပြက္လာေသာ ထမင္းရည္ကုိ သြန္ခ်ပစ္ရမည့္ အစား ငွဲ႔ယူထားၿပီးေဆးဖက္ဝင္အျဖစ္ ေသာက္သုံးေလ့ရွိၾကသည္ဟု ေရွးျမန္မာ့ဓေလ့မ်ားအေၾကာင္း ေရးသားခ်က္တြင္ ဖတ္႐ွဴရဖူးသည္။
ထမင္းေပါင္းဦးရည္ (ထမင္းရည္) ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ ဝေသာသူကုိ ပိန္ေစႏုိင္သည္ဟု ေရွးႏွစ္ေပါင္း (၁၀၀) ေက်ာ္က “ေဘသဇၨ မၪၨဴသာ” ေဆးက်မ္းႀကီးတြင္ ေဖာ္ျပပါရွိသည္။ မင္းတုန္းမင္း တရားႀကီး လက္ထက္ေတာ္က အိႏိၵယမွယူလာေသာေဆးက်မ္းကုိ ဟိႏၵီစာတတ္ေသာ ဘဂၤလားဆရာေတာ္ႀကီး ကဘာသာျပန္ခဲ့ေသာ ေဆးက်မ္းႀကီးျဖစ္သည္။ တုိင္းရင္းေဆးသမားေတာ္မ်ား လက္ဆြဲထားရေသာ ေဆးက်မ္းျဖစ္သည္။
ဤေဆးက်မ္းႀကီးတြင္ ဝသူကုိပိန္ေစႏုိင္ေသာအခ်က္ (၂) ခ်က္ကုိ ေဖာ္ျပထားသည္။
(၁) နံနက္ေစာေစာ . . . မဓုယုတံ . . . ပ်ားရည္ႏွင့္ေရာေသာေရကုိ ေသဝိတံ မွီဝဲသုံးေဆာင္မူ၊ ထုလႅနာသနံ အလြန္ဝျခင္းကုိ ဖ်က္ဆီးတတ္၏။
(၂) မႏၷႆထမင္း၏ ဥဏွံပူေႏြးေသာ . . . မ႑ံဝါရသာဦးရည္ကုိလည္း၊ ဝိပံ ပီဝေႏၲာ ေသာက္ ေသာ သူသည္ ကိသတႏု ပိန္ေသာကုိယ္ရွိသည္ . . . ဘေဝျဖစ္၏ဟု အတိအလင္းေရးသားေဖာ္ျပ ထားသည္ကုိ ဖတ္႐ႈေလ့လာရပါသည္။ ယခုေခတ္တြင္ ထမင္းေပါင္းအုိးမ်ားျဖင့္ အလြယ္တကူခလုတ္ ႏွိပ္ၿပီးခ်က္ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ထမင္းဦးေပါင္းရည္ရယူရန္ အခက္အခဲရွိႏုိင္ပါသည္။ အကယ္၍ရယူလုိ လွ်င္ ထမင္းေပါင္းအုိးျဖင့္ခ်က္ရာတြင္ ေရအနည္းငယ္ ပုိထည့္ခ်က္ပါ။ ထမင္းက်က္၍ မႏွပ္မီအဖုံးဖြင့္ ၍ ဇြန္းျဖင့္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ႏွစ္လုံးစာမွ် ထမင္းရည္ကုိ ခပ္ယူပါ။ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္၊ နံနက္ေစာ ေစာ တစ္လခြဲခန္႔ ေသာက္သုံးၾကည့္ပါက အမွန္ပင္ဝမ္းဗုိက္ခ်ပ္ၿပီး ပိန္ေစႏုိင္ေၾကာင္း လက္ေတြ႕က်င့္ သုံးဖူးသူမ်ားမွ ေျပာျပပါသည္။ အဆီက်ပိန္ေစႏုိင္ေသာ လြယ္ကူသည့္နည္းလမ္းျဖစ္သျဖင့္ စမ္း ေသာက္ၾကည့္ၾကေစလုိသည္။
ငယ္စဥ္ကသင္ၾကားရေသာ ျမန္မာရာဇဝင္တြင္ သာလြန္မင္းတရားသည္ ဆင္စီးၿပီး တုိင္းခန္းလွည့္ လည္လာစဥ္ ဆင္းရဲသားမ်ားေနထုိင္ရာ ဇနပုဒ္ရြာတြင္ သူဆင္းရဲမတစ္ဦးသည္ အေပၚဝတ္မပါ ထဘီ ရင္လ်ားျဖင့္ ေျမအုိးျဖင့္ခ်က္ေသာ ထမင္းရည္ကုိ လမ္းေပၚသုိ႔ငွဲ႔ခ်ေနသည္ႏွင့္ တုိးေတာ့သည္။ သာ လြန္မင္းႀကီးသည္ ထုိဆင္းရဲသူမကုိ ေခၚယူၿပီးလွ်င္ “ဟယ္ . . . သူမုိက္မ၊ သင္သည္အဖုိးတန္ေသာ ထမင္းရည္ကုိ အဘယ္အတြက္ေၾကာင့္ လမ္းေပၚသုိ႔ အခ်ည္းအႏီွးသြန္ငွဲ႔ပစ္ေလသနည္း။ အမွန္မူ ဤ ထမင္းရည္အာဟာရကုိ သင္၏ကေလးငယ္မ်ား အဆာေျပအျဖစ္ တုိက္ေကၽြး၍ရသည္။ အိမ္တြင္ေမြး ထားေသာ ေခြးေသာ္လည္း တုိက္ေကၽြး၍ရႏုိင္သည္။ ေနာင္တြင္ ဤသုိ႔ျပမူသူမ်ားကုိ ျပစ္ဒဏ္ခတ္ မည္” ဟု ဆုံးမေတာ္မူခဲ့သည္ဟု ဖတ္႐ႈရဖူးပါသည္။
ထမင္းခ်က္ရာတြင္ ေရွးအခါက ေျမထမင္းအုိးျဖင့္ အရည္ငွဲ႔ခ်က္ေလ့ရွိသည္။ ေျမစေလာင္းဖုံးထပ္ခၽြန္ တြင္ ႏူးနပ္ေနေသာထမင္းကုိ ဦးေပါင္းဟုေခၚသည္။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတုိ႔သည္ ဗုဒၶဘာသာဝင္မ်ားျဖစ္ၾကသ ျဖင့္ ထုိထမင္းဦးေပါင္းကုိ ဆြမ္းေတာ္တင္ေလ့ရွိၾကသည္။ ေျမအုိးမွ သံ၊ သတၱဳ၊ ဒန္အုိးမ်ား ေခတ္ ေျပာင္းသြားေသာအခါ ဦးေပါင္းဟူ၍မရွိေတာ့။ ယခုေခတ္အခါတြင္ လွ်ပ္စစ္ျဖင့္ ခလုပ္ႏွိပ္ၿပီးခ်က္ေသာ ထမင္းအုိးမ်ားသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္ အသုံးျပဳၾကသျဖင့္ ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ေသာ ဓေလ့မွာေပ်ာက္ကြယ္ သေလာက္ျဖစ္သြားခဲ့ေလၿပီ။
ေရွးက ထမင္းခ်က္ရာမွ ငွဲ႔၍ရေသာထမင္းရည္ကုိ ဆားခပ္ၿပီး ကေလးသူငယ္မ်ားကုိ အာဟာရအျဖစ္ အဆာေျပတုိက္ေကၽြး႐ုံသာမက လူႀကီးမ်ားအစာေၾကေစရန္ႏွင့္ ေလပူက်ေစရန္ တုိက္ေကၽြးၾကသည္။ ေလပူေၾကာင့္ ပါးေစာင္၊ ခံတြင္းႏွင့္လွ်ာမ်ားတြင္ အနာမ်ား၊ အပူကန္ဖုမ်ားထြက္လွ်င္ ထမင္းရည္ပူပူကုိ ဆားခတ္ၿပီးတုိက္ပါက ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္သည္။ ေျခေထာက္ေရစုိေသာ မိုးတြင္းကာလတြင္ အထက္သုိ႔ အပူကန္ေသာအနာသည္ ပုိ၍ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။
ေယာၿမိဳ႕စားအတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလႈိင္ျပဳစုေသာ ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ ထမင္းရည္သည္ အစာကုိမ်ားစြာစားႏုိင္ေစ၏။ ဆီးကုိရႊင္ေစတတ္၏။ ေသြးကုိပြားေစတတ္၏။ အဖ်ား ကုိႏုိင္၏။ သလိပ္သည္းေျခကုိႏုိင္၏။ အသက္ကုိ ရွည္ေစတတ္၏။ ဤသုိ႔ ဂုဏ္ရွစ္ပါးရွိ၏။ ထုိထမင္း ရည္တြင္ သေဘၤာခ်င္းမႈန္႔ႏွင့္ သိေႏၶာခတ္၍ေသာက္လွ်င္ ဝမ္းမီးေတာက္ေစ၏။ အစာကုိေၾကေစတတ္ ၏။
တစ္နည္း . . . ထမင္းရည္သည္ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေအး၏။ ဝမ္းမီးကုိ ေတာက္ေစတတ္၏။ ရသအစရွိေသာ ဓာတ္ခုႏွစ္ပါးတုိ႔ကုိ ညီညြတ္ေစတတ္၏။ အဖ်ားကုိႏုိင္၏။ ေသာက္လွ်င္ ဝလြယ္၏။ အားကုိျဖစ္ေစတတ္၏။ ထမင္းရည္တြင္ ပိတ္ခ်င္းမႈန္႔၊ သေဘၤာခ်င္းေျခာက္မႈန္႔ခပ္ေသာက္လွ်င္ ေလကုိ လည္ေစတတ္၏။ အစာကုိေၾကေစ၏ဟု ထပ္မံဖြင့္ဆုိထားသည္ကုိ ေတြ႕ရျပန္သည္။
စာေမးပဲြေျဖခ်ိန္ေရာက္တုိင္း လွ်ာႏွင့္ပါးစပ္တြင္ အနီစက္ကဲ့သုိ႔ အနာမ်ားထြက္ေလ့ရွိေသာ သမီးငယ္ တစ္ဦးကုိထမင္းႏွင့္ ဟင္းအပူအစပ္မ်ား မေကၽြးဘဲနံနက္ေစာေစာ ထမင္းခ်က္၍ ထမင္းရည္ငွဲ႔ၿပီး တုိက္ ေကၽြးေသာအခါ အနာမ်ားသက္သာလာသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။
ထမင္းရည္သည္ ဆန္ျပဳႏွင့္မတူ၊ အေအးခံထားလွ်င္ အခ်ဥ္ေပါက္လြယ္သျဖင့္ ငွဲ႔ၿပီးပူတုန္းအခ်ိန္တြင္ တုိက္ေကၽြးရန္သင့္သည္။ ဆားအသင့္အတင့္ခတ္ၿပီးမွတုိက္လွ်င္ အရသာရွိၿပီး ေလေၾကေစသည္။ ေလကုိေအာက္သုိ႔ သက္ေစႏုိင္သည္။ ေအးမွတုိက္ေကၽြးလွ်င္ ေလခ်ဥ္ကုိအထက္သုိ႔ ျပန္တက္ေစႏုိင္ သည္ကုိ သတိျပဳဖုိ႔လုိသည္။
အေနာက္တုိင္းအာဟာရ သုေတသီမ်ားက ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္လွ်င္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ဗီတာမင္ ဘီ (၂) ကဲ့သုိ႔ဓာတ္မ်ားပါသြားၿပီး ဆုံး႐ႈံးႏုိင္သည္ဟုဆုိေသာ္လည္း ေနာက္ပုိင္းဆီးခ်ဳိႏွင့္ပတ္သက္ေသာ သုေတသနျပဳမႈမ်ားက ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ေသာ ထမင္းကုိစားသူထက္ ထမင္းရည္ခန္းခ်က္စားသူက ပုိ၍ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။ ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါကာကြယ္ မႈကုိ အေထာက္အကူျဖစ္ႏုိင္ေပသည္။ ။
ေၾကးမုံသတင္းစာ
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon