သည္ဆိုင္မွာ အမ္အက္စ္ဂ်ီမသံုးပါ


ျပည္နယ္ငါးဆယ္ေက်ာ္ ရွိေသာ အေမရိကန္

ႏိုင္ငံမွာ ဘယ္ေနရာကိုသြားသြား ထုိင္းဆုိင္၊ တ႐ုတ္ဆိုင္၊ ဗီယက္နမ္ေခါက္ဆြဲဆိုင္ႏွင့္ ဂ်ပန္ဆူရွီဆိုင္မ်ားက လက္ညႇိဳး ထုိးမလြဲ ရွိၾကသည္။ လူေနက်ဲပါး ေသာအေမရိကန္ အေနာက္ အလယ္ပိုင္းက အုိဟိုင္းယုိးျပည္ နယ္ရွိ ၿမိဳ႕ခပ္ေသးေသးေလးမ်ား တြင္ေတာင္ တ႐ုတ္စားေသာက္ဆုိင္ (သို႔မဟုတ္) ထုိင္းစားေသာက္ဆုိင္တစ္ခု အနည္းဆံုးရွိတတ္ သည္။

ထုိင္းဆိုင္၊ တ႐ုတ္ဆိုင္မ်ားဆိုေသာ္လည္း တကယ့္ထုိင္းအရသာ၊ တ႐ုတ္အရသာအစစ္ေတာ့ မဟုတ္။ အေမရိကန္ေတြအႀကိဳက္မြမ္းမံထားေသာထုိင္းစာ၊ တ႐ုတ္ စာတို႔သာျဖစ္သည္။ ထုိဆိုင္ ေတြအားလံုးမွာ ရႏိုင္ေသာစား စရာမ်ားအျပင္ အေမရိကန္မ်ား အႀကိဳက္ ဆုိင္းဘုတ္တစ္ခုကိုပါ လူျမင္ေအာင္ခ်ိတ္ဆြဲထားတတ္ ၾကသည္။ ‘‘သည္ဆိုင္မွာ အမ္ အက္စ္ဂ်ီမသံုးပါ’’ဟူသည့္ဆိုင္း ဘုတ္ျဖစ္သည္။

အမ္အက္စ္ဂ်ီဆိုသည္မွာ မုိႏိုဆိုဒီယမ္ဂလူတမိတ္ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာလိုေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔ဟုသိၾက သည္။ အာရွသားေတြ ဟင္းခ်က္ ရာမွာသံုးေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ကို အေမ ရိကန္စားသံုးသူမ်ားက သိပ္ ေၾကာက္ၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အာရွဆိုင္ေတြမွာစားလွ်င္ အခ်ဳိ မႈန္႔ပါ၊ မပါေမးၿပီးမွစားေလ့ရွိ သျဖင့္ အေမရိကန္က အာရွ စားေသာက္ဆုိင္အေတာ္မ်ားမ်ား က သူတို႔ဆုိင္မွာ အခ်ဳိမႈန္႔မသံုးပါ ဟု ဆိုင္းဘုတ္ဆြဲထားျခင္းျဖစ္ သည္။

တကယ္ေတာ့ အေမရိကန္ မွာလည္း အခ်ဳိမႈန္႔ကို တရားဝင္ ေရာင္းခ်ၾကသည္။ စပိန္စတုိး ဆိုင္၊ ထုိင္း၊ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား အာရွေစ်းဆိုင္မ်ားတြင္အေမရိကန္သို႔ တရားဝင္ ဝင္ ေရာက္လာေသာ အခ်ဳိမႈန္႔အမ်ဳိး မ်ဳိးကုိ ေရာင္းခ်ၾကသည္။ ျမန္မာ ေတြ အခ်ဳိမႈန္႔သံုးသလုိ အာရွသား အေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း အခ်ဳိ မႈန္႔ကို ဟင္းခ်က္ရာ၌ သံုးၾက သည္။

အခ်ဳိမႈန္႔ေခၚ အမ္အက္စ္ဂ်ီ ကို အိုင္ကီဒါဆိုသည့္ ဂ်ပန္ ဓာတု ေဗဒပညာရွင္က ၁၉၀၈ တြင္ပင္လယ္ေရေမွာ္ကေန တီထြင္ခဲ့ ျခင္းျဖစ္သည္။ အခ်ဳိမႈန္႔သည္ အသားဓာတ္ကဲ့သို႔အရသာရွိ သည္။ ဟင္းကို ဆားကဲ့သို႔ ေလး ပင္ေစၿပီး အခ်ဳိဓာတ္ရွိသည့္ ျဒပ္ မႈန္႔တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သူကေဖာ္ထုတ္ တီထြင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ သည္အမႈန္႔က ဟင္းေတြကို အသားအမ်ားႀကီးထည့္စရာမလို ဘဲ ေလးပင္အရသာရွိေစသျဖင့္ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ ကိုရီးယားဟင္းလ်ာမ်ား၌ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စသံုးၾက၏။ ယခုဆိုလွ်င္ ကမၻာ ေပၚတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔သံုးစြဲေနသည္ မွာ ႏွစ္တစ္ရာခန္႔ရွိေနၿပီျဖစ္ သည္။

‘‘ျမန္မာမွာေတာ့ ေမာ္လၿမိဳင္ကေန ၁၉၇၀ ဝန္းက်င္ ယုိးဒယား ေမွာင္ခိုေတြ ေခတ္စေကာင္းခ်ိန္ မွာမွ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြေပၚလာတာပဲ။ ကြၽန္မတို႔ငယ္ငယ္ကမရွိေသး ဘူး။ အဲဒီတုန္းကမ်ား ဟင္းဆိုရင္ ငါးႏိုင္ႏိုင္၊ ပုစြန္ႏိုင္ႏုိင္ခတ္ၿပီး ခ်ဳိၾကတာပဲ’’ဟု အသက္ (၆၀) အရြယ္ ဖ်ာပံုၿမိဳ႕ေန ေဒၚသန္းေဌး ကေျပာသည္။

အခ်ဳိမႈန္႔၏အရသာျဖစ္ ေသာ အသားနံ႔ပါသည့္ ခပ္ေလး ေလးခ်ဳိခ်ဳိအရသာမ်ဳိးကို ျမန္မာ လူမ်ဳိးမ်ားက ေရွးယခင္ကတည္း က ကိုယ့္နည္းကိုယ့္ဟန္ျဖင့္ ဖန္ တီးယူသည္။ အင္းဝေခတ္ ျမန္မာ စားေတာ္ကဲက်မ္းမ်ားတြင္ ေရး သားခ်က္အရ ေရွးျမန္မာဟင္း မ်ားတြင္ ဟင္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ကို ေလးပင္ေအာင္ ငါးပိတစ္ေခၚ ငါးခုတ္သားငါးပိေကာင္မ်ားကို ထည့္ခ်က္ေလ့ရွိသည္။ ဥပမာ ဝက္သားဟင္းေလးခ်က္မွာ ယေန႔အခ်ဳိမႈန္႔ထည့္ခ်က္ထား ေသာဝက္သားဟင္းေလးလို အရသာမ်ဳိးရေအာင္ ငါးပိေကာင္ မ်ားကို ထည့္ခ်က္ၾကသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔မေပၚခင္က ေအာက္အရပ္ရွိ ျမန္မာတို႔က ပုစြန္ေတြ၊ ငါးေတြ ကို ဟင္းေတြမွာထည့္ၿပီး အခ်ဳိဓာတ္ရေအာင္ခ်က္ၾကသည္။ ငါးပိသိပ္ ရာကေနရေသာ ငါးငံျပာရည္ကို သံုးၾကသည္။ ပုစြန္ေသးေသး၊ ငါးေသးေသးမ်ားကို ေနလွန္း အေျခာက္ခံၿပီး ပုစြန္မႈန္႔၊ ငါးမႈန္႔ေထာင္းၿပီးသံုးၾကသည္။ အထက္အရပ္မွာေတာ့ ဘာဟင္းခ်က္ ခ်က္ မွ်င္ငါးပိေခၚစိမ္းစားငါးပိကို ဟင္းေလးေအာင္ ထည့္ခ်က္ၾက ၏။

‘‘အခုေခတ္မွာ အခ်ဳိမႈန္႔ အသံုးမ်ားလာတာက ဟိုတုန္းက လို သားငါးပုစြန္မေပါတာလည္း ပါတယ္။ ဟင္းမွာ အခ်ိဳဓာတ္ရဖို႔ ပုစြန္ခတ္မယ္ဆိုရင္ တစ္ဆယ္ သားေလာက္အနည္းဆံုးလိုမယ္။ ပုစြန္ကအရမ္းေစ်းႀကီးမယ္။ တြက္ေျခမကိုက္ဘူး။ အဲဒီအစား အခ်ဳိမႈန္႔ေလးတစ္စြန္းေလာက္ ခတ္တာက အရသာလည္းအတူ တူပဲ။ ေစ်းကအမ်ားႀကီးသက္သာ တယ္ေလ’’ဟု ေဒၚသန္းေဌးက ေျပာသည္။

သူကိုယ္တိုင္ ခရမ္းသီးႏွပ္ ကို ပုစြန္ေျခာက္မ်ားမ်ားထည့္ၿပီး ႏွပ္မည့္အစား အိမ္ေစ်းဖိုးကိုက္ ေအာင္ ပုစြန္ေျခာက္ပါေလကာ ႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔သံုးၿပီးႏွပ္ေနၿပီဟု လည္းဆိုသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ား သည္ ေမာ္လၿမိဳင္ကေန ျမန္မာ ျပည္ေအာက္ပိုင္းကို စတင္ဝင္ လာခဲ့တာမွန္ေသာ္လည္း အခ်ဳိ မႈန္႔ကို အႀကိဳက္ေတြ႕ၿပီး အင္ႏွင့္ အားႏွင့္ ပိုၿပီးသံုးစြဲသည္က သား ငါးပုစြန္ရွားသည့္ ျမန္မာျပည္ အထက္ပိုင္းေဒသမ်ားျဖစ္ပါ သည္။ ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္းႏွင့္ ငါး၊ ပုစြန္ ေပါေပါေလာေလာ မသံုးႏိုင္ေသာ ထုိေဒသမ်ား အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔က အေတာ္ အသံုးဝင္လွသည္။ အထက္ အညာၿမိဳ႕မ်ားတြင္ အသုပ္၊ မုန္႔တီကဲ့သို႔ စားစရာမ်ား ေရာင္းခ်ေသာေစ်းသည္မ်ားမွာ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕က ေစ်းသည္မ်ားထက္စာလွ်င္ အခ်ဳိမႈန္႔ကို အားရပါးရထည့္ေလ့ရွိ သည္။

‘‘ရန္ကုန္မွာလည္း ေစ်း သည္ေတြက အခ်ဳိမႈန္႔သံုးပါ တယ္။ ဒါေပမဲ့ သူတို႔သံုးတာ အထက္ကေစ်းသည္ေတြကိုမမီ ဘူး။ အညာမွာဆုိရင္ အသုပ္ သည္က ေဘးမွာတ႐ုတ္ကလာတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ေပါင္ထုပ္ႀကီး အားပါး တရေဘးထားေရာင္းတာ။ အသုပ္တစ္ပြဲဆုိရင္ အခ်ဳိမႈန္႔ကို တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ႀကီးထည့္ ပစ္လိုက္တာ အားရပါးရပဲ’’ဟု ကေလးနယ္ဘက္မွ အမ်ဳိးေတြဆီကေန အလည္ျပန္လာသူ အသက္(၃၅)ႏွစ္အရြယ္ မခိုင္ကေျပာ သည္။

ကေလးကဲ့သို႔ စစ္ကိုင္းတိုင္း အထက္ပိုင္းေဒသမ်ားမွာေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔က လူသံုးအမ်ားဆံုး ကုန္ ပစၥည္းတစ္ခုျဖစ္ၿပီး ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ဟု ေခၚေလ့ရွိၾကသည္။ ယခုေနာက္ ပိုင္း ျမန္မာႏိုင္ငံသို႔ အဝင္မ်ား လာေသာ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားက တ႐ုတ္ ကေစ်းေပါေပါ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားျဖစ္ သည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ခ်င္းအတူတူမွာ ေတာင္ ဂ်ပန္အခ်ဳိမႈန္႔က ေစ်းႀကီး သည္။ အမႈန္႔ေသးေသးျဖင့္ထုတ္ လုပ္သည့္ ရက္စြဲပါဝင္ေသာ ျဒပ္ စင္မ်ားကအစ ေသေသသပ္သပ္ ရွိ၏။ တ႐ုတ္အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကေတာ့ အဆန္ႀကီးေတြႀကီးလွၿပီး ေထာင္းၿပီးထည့္မွသာ အဆင္ေျပသည္။ အသုပ္မ်ားမွာထည့္လွ်င္ အခ်ဳိမႈန္႔ ႀကီးမ်ားက အေတာင့္လိုက္ရွိေန တတ္သည္။ ထုိ႔အတူ အရည္ အေသြးကလည္း ပို၍စိတ္မခ်စရာ ေကာင္းလွပါ၏။

အခ်ဳိမႈန္႔ပါေသာ စားစရာ မ်ားကို အေမရိကန္ေတြက ေၾကာက္ေနၾကေသာ္လည္း တကယ္တမ္းမွာမူ အခ်ဳိမႈန္႔သည္ အေမရိကန္အက္ဖ္ဒီေအအစား အစာႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးအဖြဲ႕ က အေျခခံအားျဖင့္စား၍ေဘး ကင္းပါသည္ဟု တရားဝင္သတ္ မွတ္ထားေသာ စားေသာက္ကုန္ ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ သည္ေနရာ မွာ အျငင္းပြားစရာ၊ ေထာက္ျပ စရာေလးေတြေတာ့ရွိသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ေခၚ အမ္အက္စ္ဂ်ီကို စားစရာေတြထဲမွာထည့္လွ်င္ အက္ဖ္ဒီေအက အစားအစာထဲမွာ ဘယ္ေလာက္ထည့္ထား ေၾကာင္း ေရးသားေဖာ္ျပရမည္ဟု အမိန္႔ထုတ္ထားသည္။

သည္ႏွစ္မ်ားမွာ အေမရိ ကန္အက္ဖ္ဒီေအအေနျဖင့္ အခ်ဳိ မႈန္႔ပါေသာစားစရာမ်ား စားသံုး ရာကေန ေအာက္ပါေရာဂါလကၡ ဏာမ်ားရရွိေၾကာင္း တိုင္တန္း ခ်က္မ်ားကိုရရွိခဲ့သည္ဟုဆို သည္။ အက္ဖ္ဒီေအကို တိုင္ တန္းခ်က္မ်ားအရ အခ်ဳိမႈန္႔စား သံုးရာမွေတြ႕ရွိရေသာ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားမွာ−

- ေခါင္းကိုက္ျခင္း

- အေရျပားနီလာျခင္း၊ အကြက္ ထျခင္း

- ေခြၽးထြက္ျခင္း

- မ်က္ႏွာတင္းၿပီး

မအီမသာျဖစ္ျခင္း

- မ်က္ႏွာ၊ လည္ပင္းႏွင့္ အျခား ဧရိယာေတြမွာ ထံုသလိုက်ဥ္ သလို အပူေလာင္သလုိျဖစ္လာ ျခင္း

- ႏွလံုးခုန္မူမမွန္ျခင္း၊ ျမန္ျခင္း

- ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း

- ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း

- အားနည္းျခင္းတို႔ျဖစ္သည္။

သို႔ရာတြင္ သုေတသီအခ်ဳိ႕ ကမူ ထုိကဲ့သို႔ေရာဂါလကၡဏာ မ်ားမွာ ပမာဏမ်ားမ်ားစားသံုးမႈ ႏွင့္လည္းဆုိင္သည္ဟုေထာက္ျပ ပါသည္။ အခ်ဳိ႕ေရာဂါလကၡဏာ မ်ားမွာ အနည္းအပါးသာျဖစ္ၿပီး ေဆးကုစရာပင္မလိုပါ။ အခ်ဳိမႈန္႔ မပါေသာစားစရာမ်ားကို မစားဘဲ ေန႐ံုျဖင့္ ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္ သည္ဟု ေဆးပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ား ေပါေပါမ်ားမ်ားစားေနၾကေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္လည္း ယခုအခါအခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကို စတင္ေရွာင္ရွားမႈမ်ားျပဳလာၾကၿပီး ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားကို အစားထုိးသံုးစြဲလာၾကသည္။ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားကို အသံုးတြင္က်ယ္လာၿပီးေစ်းကြက္ ဝင္လာသည္။

အခ်ဳိမႈန္႔ကိုေရွာင္ခ်င္သျဖင့္ ၾကက္သားမႈန္႔သံုးတာသင့္ေတာ္ သည္။ သို႔ေသာ္ သည္ေနရာတြင္ သတိထားစရာတစ္ခုမွာ ကိုယ္ သံုးစြဲမည့္ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားတြင္ လည္း အမ္အက္စ္စီဂ်ီေခၚ မိုႏိုဆို ဒီယမ္ကလူတမိတ္ ဘယ္ေလာက္ ပမာဏ ပါဝင္သလဲဆိုတာကို အရင္ဆံုးစစ္ေဆးၾကည့္ရန္လို သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားတြင္ အမ္ အက္စ္ဂ်ီကို ထည့္သြင္းထုတ္ေလ့ ရွိသည့္အတြက္ျဖစ္၏။ သို႔မဟုတ္ ပါက ၾကက္သားမႈန္႔သံုးျခင္းသည္ အခ်ဳိမႈန္႔သံုးတာႏွင့္ ထူးမျခားနား သာျဖစ္လိမ့္မည္။

7day daily
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.