မိမိက်န္းမာေရးအတြက္ ပန္းသီးကိုအေလးေပးစားသံုးသင့္


ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ပန္းသီးဟာ လူတိုင္းရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ အစားအစာျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ပန္းသီးဟာ လူ႕ခႏၵာကိုယ္မွာမရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ antioxidants ဓာတ္ေတြအတြက္ အရင္းအျမစ္ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အဲ့ဒီ antioxidants ဓာတ္ေတြဟာ မိမိခႏၵာကိုယ္အတြင္းမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ျဖစ္ေပၚတတ္တဲ့ ဇီ၀ကမၼရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ပန္းသီးဟာ ၾကြက္သားေတြကိုလည္း တြယ္ဆက္မႈအားေကာင္းေစၿပီး သန္မာေတာင့္တင္းတဲ့ ၾကြကိသားေတြ ျဖစ္လာေအာင္ ကူညီတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္သူေတြကို ေလ့လာမႈေတြ ျပဳလုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ပန္းသီးကိုေန႔စဥ္စားသံုးေပးရင္ အရိုးက်ိဳးပဲ့မႈဒဏ္ကို ၅၂% အထိေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

တိရိစာၦန္ေတြမွာ စမ္းသပ္မႈေတြျပဳလုပ္ခ်ိန္မွာေတာ့ ပန္းသီးဟာ သက္တမး္ပိုရွည္ေစတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ပန္းသီးဟာ ေသြးတြင္းမလိုအပ္တဲ့ cholestrol ပါ၀င္မႈကို ၂၃% အထိေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး လိုအပ္တဲ့ cholestrol ကို ၄% အထိ တိုးျမွင့္ေပးတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

ပန္းသီးဟာ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး မ်က္နွာမွာ အေရးအေၾကာင္းေတြေပၚမလာေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ The Florida State တကၠသိုလ္က ေလ့လာသူေတြကေတာ့ ပန္းသီးကို "မအိုသီး"လို႔ ဆိုပါတယ္။

*ပန္းသီးစားရာမွာ သိထားရမယ့္အခ်က္ကေတာ့ ပန္းသီးဟာ အခြံမွာ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာနဲ႔ fibre ဓာတ္ေတြပါ၀င္လို႔ ပန္းသီးစားရင္ အခြံမႏႊာဖို႔ကိုလည္း အၾကံျပဳထားပါတယ္။ *

Paing A K - သစ္ထူးလြင္
Ref : MNT
Previous
Next Post »
Powered by Blogger.