တစ္ေန ့ကို ေခ်ာကလက္ပူပူ မတ္ခြက္တစ္ခြက္ေသာက္ေပးျခင္းက ေနာက္ထပ္ ၁၀ ႏွစ္အတြင္းမွာ ႏွလုံးေရာဂါ ထေဖာက္ႏိုင္ေျခကို ၃၁ ရာခိုင္ႏွဳန္းအထိ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။
အပင္ေတြကအမ်ားဆုံးရရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ flavanols ဓာတ္ပစၥည္းဟာ ကိုကိုးေစ့မွာ ပါ၀င္ျပီး အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္လာတာနဲ ့အမွ် ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြ မာေတာင့္တင္းလာမႈေၾကာင့္ က်ဆင္းလာတဲ့ႏွလုံးရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ဖေလဗာႏြိဳက္ (flavonoid) ျဒပ္ဟာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကိုပါ နည္းပါးေစေၾကာင္း ေတြ ့ရွိထားရပါတယ္။
Flavonoid ျဒပ္ကို ရရွိထားတဲ့ အမ်ိဳးသား ၄၂ ေယာက္စီပါ၀င္တဲ့ အသက္ ၃၅ ႏွစ္ေအာက္ နဲ ့အသက္ ၅၀ ကေန ၈၀ ၾကား ႏွစ္အုပ္စုကို ေလ့လာစမ္းသပ္ခဲ့ရာမွာ ေသြးေၾကာက်ယ္ျခင္း (vasodilation) ဟာ အုပ္စုႏွစ္ခုလုံးမွာ သိသိသာသာ သက္သာတုိးတက္မႈ ရွိခဲ့ေၾကာင္းေတြ ့ရွိခဲ့ရပါတယ္။
အသက္ပုိငယ္တဲ့အုပ္စုမွာ ေသြးေၾကာက်ယ္ျခင္းဟာ ၃၃ ရာခိုင္ႏွဳန္းအထိ သက္သာတုိးတက္မွဳရွိခဲ့ျပီး လူၾကီးအုပ္စုမွာေတာ့ ၃၂ ရာခိုင္ႏွဳန္းတုိးတက္မွဳရွိခဲ့ပါတယ္။
ဒုတိယေျမာက္စမ္းသပ္မွဳအျဖစ္ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္တဲ့ အသက္ ၃၅ ကေန ၆၀ အတြင္း အမ်ိဳးသမီး၊ အမ်ိဳးသားေတြကိုလည္း ေလ့လာခဲ့ရာမွာလည္း flavanol ပါ၀င္တဲ့ ကိုကိုးကို မတ္ခြက္တစ္ခြက္ တစ္ေန ့ႏွစ္ၾကိမ္၊ ေလးပတ္တိတိေသာက္သုံးခဲ့ျပီးေနာက္မွာ ႏွလုံးႏွင့္ေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၂၂ ရာခိုင္ႏွဳန္း ေလ်ာ့က်သြားခဲ့တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ပမာဏနဲ ့ကိုလက္စထေရာပမာဏေတြ က်ဆင္းခဲ့တာလည္းကိုလည္း ေတြ ့ခဲ့ရျပန္ပါတယ္။
ကမၻာ့လူဦးေရဟာ အသက္ပုိရွည္လာၾကျပီးေနာက္မွာ ႏွလုံးႏွင့္ေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါ၊ ႏွလုံးေဖာက္မွဳ နဲ ့ေလသင္တုန္းျဖတ္မွဳတုိ ့ကလည္း ပုိမိုမ်ားျပားလာမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေရာဂါေတြကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္တဲ့ အေနနဲ ့ဖေလဗာႏြိဳက္ ပါ၀င္တဲ့ ကိုကိုးပူပူကို တစ္ေန ့မတ္ခြက္တစ္ခြက္ေသာက္သင့္တယ္လုိ ့ေလ့လာမွဳ ႏွစ္ခုလုံးကို ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ဥေရာပသမဂၢရန္ပုံေငြရ Flaviola Research Consortium အဖြဲ ့က တုိက္တြန္း လုိက္ပါတယ္။
Ye Wint - သစ္ထူးလြင္
Ref: Mirror
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon