ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လူႀကီးလူငယ္ မေရြး ဝမ္းႏုတ္ေဆး သံုးစြဲ ေနၾကပါတယ္။
ဝမ္းႏုတ္ေဆးကို သံုးစြဲဖို႔ အမွန္တကယ္ လုိအပ္သလား။ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ႏုိင္ပါသလားဟု ေမးစရာ ရွိပါတယ္။
ဝမ္းႏုတ္ေဆး မသံုးဘဲ သဘာဝ အတိုင္း ပံုမွန္ ဝမ္းသြားတာ အေကာင္းဆံုးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး အၿမဲ သံုးရင္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစပါတယ္။
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း
အစာေဟာင္းက စအို ေရာက္သြားတဲ့အခါ စအိုက တင္းလာၿပီး ဝမ္းသြားလိုစိတ္ ျဖစ္တယ္။ အခ်ဳိ႕ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္၊ ေလးႀကိမ္သြားမွ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရွိတယ္။ အခ်ဳိ႕ ဆိုရင္ တစ္ပတ္မွာ တစ္ႀကိမ္၊ ႏွစ္ႀကိမ္ သြားတာ ရွိတယ္။ တကယ္ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္ ဆိုတာ သာမန္ ဝမ္းသြားတဲ့ အႀကိမ္မွ ေျပာင္းလဲ သြားတာကို ေခၚ တယ္။ ေန႔စဥ္ ဝမ္းသြား၊ မသြား ေျပာ႐ံုနဲ႔ မၿပီးပါဘူး။
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းဟာ ေရာဂါ မဟုတ္ပါဘူး။ ေရာဂါမ်ဳိးစံုရဲ႕ လကၡဏာ တစ္ခုသာ ျဖစ္တယ္။ စိတ္ ပူပင္ေသာက ျဖစ္ခ်ိန္၊ အစားအေသာက္ မမွန္ခ်ိန္၊ အိပ္ေရး ပ်က္ခ်ိန္၊ အားကစား လုပ္တဲ့အခ်ိန္ မ်ားရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ တတ္တယ္။ တစ္ခု ရွိတာက ဝမ္းသြားဖို႔ ေအာင့္ထားတဲ့ အက်င့္က ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းရဲ႕ အစပဲ ျဖစ္တယ္။ အခ်ဳိ႕ လူေတြက ခရီးသြားရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္။ အိမ္သာ ထုိင္ေလ့ထိုင္ထ မရွိျခင္း၊ နားနားေနေန လဲေလ်ာင္း ေနျခင္း၊ ၾကြက္သား ေရာဂါ၊ အာ႐ံုေၾကာ ေရာဂါ တို႔ေၾကာင့္လည္း ဝမ္းခ်ဳပ္ တတ္ပါတယ္။
သဘာဝ
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းဟာ အူမႀကီးထဲ မစင္မ်ား စုပံုျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။ အူမႀကီးမွာ ၾကာၾကာ ရွိေလေလ၊ ေရဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းၿပီး မာေက်ာလာေလေလ ျဖစ္တယ္။ အူလမ္းေၾကာင္း အဖြဲ႕စည္းထဲ စည္းခ်က္ညီညီ က်ဳံ႕ျခင္း၊ ေလ်ာ့နည္းလာလို႔ သုိ႔မဟုတ္ အူလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ဆို႔မႈ တစ္ခုခုေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္း၊ သိုင္းရြိဳက္ဂလင္း လႈပ္ရွားမႈ အားနည္းျခင္း၊ အူလမ္းေၾကာင္း မူမမွန္ျခင္း လကၡဏာနဲ႔ စိတ္ဓာတ္ က်ျခင္းတို႔ ရွိႏိုင္တယ္။ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး ေသာက္တာ မ်ားရင္လည္း ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္။
သင့္ေလ်ာ္တဲ့ ေရာဂါ ရွာေဖြမႈ၊ ကုသမႈ လိုအပ္တဲ့ အေျခခံ အေၾကာင္းအရင္းေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ ဆိုရင္ စားေသာက္မႈ ပံုစံ ထိန္းညႇိေပးရင္ ေကာင္းမြန္ ေစႏုိင္တယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းဟာ သန္႔စင္ထားတဲ့၊ ျပဳျပင္ မြမ္းမံထားတဲ့ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာ (ဟမ္ဘာဂါ၊ ဆင္းဒဝစ္၊ ပီဇာ) တို႔ စားသံုးျခင္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ပါတဲ့ အစားအစာ စားသံုးမႈ နည္းျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။ စားေသာက္မႈ ပံုစံအေဟာင္း စြန္႔ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြ မ်ားမ်ား စားေပးရပါမယ္။
အမွ်င္ဓာတ္ပါတဲ့ အစာကို စားေလ့ မရွိရင္ မအီမသာ ခံစားရ ႏုိင္တယ္။ ဂ်ဳံၾကမ္းနဲ႔ လုပ္ထား တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ဆန္လံုးညိဳတို႔ စားသံုး ေပးသင့္တယ္။ အာလူး မီးဖုတ္၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို အသီးအ ရြက္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့ သုိ႔မဟုတ္ အသားအနည္းငယ္နဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုး ေပးရမယ္။ ေရသန္႔ မ်ားမ်ား ေသာက္ရမယ္။
အႀကံျပဳခ်က္မ်ား
ေရ၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ ေဆးဖက္ဝင္ လက္ဖက္ရည္၊ ေရသန႔္တို႔ဟာ ေကာ္ဖီ၊ ကိုလာ၊ အရက္နဲ႔ ဘီယာတို႔ ထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္တယ္။ သဖန္းသီး၊ ဆီးသီးေျခာက္၊ နာနတ္သီးတို႔ ကိုလည္း စားသံုး ေပးရပါမယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကုသတဲ့ ႐ိုးရာကုထံုး (ဥပမာ-မန္က်ည္းရည္ ေသာက္ျခင္းကလည္း ေနထိုင္မႈ စနစ္ေကာင္းရဲ႕ တစ္စိတ္ တစ္ေဒသပဲ ျဖစ္တယ္။ ဝမ္းတစ္လံုး ေကာင္းရင္ ေခါင္းမခဲဘူး ဆိုေတာ့ လူတုိင္း ဝမ္းမွန္၊ ေလမွန္ ရွိဖို႔ လုိေၾကာင္း ေျပာၾကား လိုပါတယ္။
ျမ၀တီ
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon